Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Oμιλία Δημήτρη Κατσιπανέλη στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα την Πέμπτη 03-5-2012








Αγαπητές συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Φίλες και Φίλοι,

Από παντού ακούγεται η αγωνία για το μέλλον και η ανάγκη της αλλαγής και της ανανέωσης.
Σε αυτή την πορεία επανίδρυσης της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής, την οποία εγγυάται σήμερα η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν από εμάς τους νέους στην πολιτική, να βάλει το «εγώ» πάνω από το «εμείς».
Στη σύγχρονη προοδευτική συμμαχία μεταρρυθμίσεων που προωθεί στη χώρα το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική οφείλει, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος, να ξαναγίνει πεδίο πραγματικής και ουσιαστικής προσφοράς.
Αυτό, για μένα συνιστά ένα νέο πρότυπο, που διαμορφώνει νέες συνθήκες και νέους όρους, στην τραυματισμένη σήμερα σχέση μεταξύ πολιτείας, πολίτη και πολιτικής, όπου δεν έχουν πια θέση οι χαμένες ευκαιρίες, τα μεγάλα λόγια και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έχουν κουράσει και απογοητεύσει τον πολίτη.
Φίλες και φίλοι,
Το μοντέλο το οποίο στηρίξαμε τόσα χρόνια και κάποιοι σήμερα θέλουν να το διατηρήσουν έχει χρεοκοπήσει. Ήταν ένα μοντέλο ψευδεπίγραφης ευδαιμονίας με δανεικά.
Με υπερτροφικό κράτος, με δημοσίους υπαλλήλους οχτώ ταχυτήτων, όπου κάποιοι θα παίρνουν μισθούς 5 και 6 χιλιάδων ευρώ και κάποιοι 600 και 700 ευρώ.
Με συνταξιούχους  45 και 50 χρονών και  εφάπαξ 100 χιλιάδων ευρώ  και κάποιους άλλους να παίρνουν ψίχουλα στα 65 τους.
Όπου θα υπάρχουν Υπουργοί που θα ξεπλένουν 50 και 60 εκατομμύρια ευρώ και αντίστοιχα Γενικοί Γραμματείς, Δήμαρχοι, Νομάρχες, Διευθυντές, Τμηματάρχες, Συνδικαλιστές και Υπάλληλοι που θα ξεπλένουν μερικά εκατομμύρια ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Όπου θα υπάρχουν ιδιώτες, αυτοαπασχολούμενοι ή τάχα επιχειρηματίες, που θα δηλώνουν 5.000 ετήσιο εισόδημα και θα διατηρούν βίλες και αυτοκίνητα πολυτελείας.
Όπου θα υπάρχει μια κοινωνία, που το δημόσιο χρήμα θα χάνεται στις μαύρες τρύπες των καταχραστών, των φοροκλεπτών, εις υγείαν των κορόιδων.
Αυτό το μοντέλο χρεοκόπησε, αυτό το μοντέλο, εμείς οι νέοι άνθρωποι στην πολιτική,  δεν μπορούμε να το υπηρετήσουμε.
Πρέπει να το ανατρέψουμε, γιατί αυτό το μοντέλο μας οδήγησε στο Μνημόνιο.

Φίλες και Φίλοι,
Η συμμετοχή στις εκλογές και η ψήφος μας, δεν είναι εκτόνωση, δεν είναι χαβαλές, δεν είναι τιμωρία.
Σήμερα η ψήφος είναι ΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ.
Ευθύνης, απέναντι στις ατομικές και συλλογικές μας ανάγκες και προοπτικές.
Απέναντι στο μέλλον, τη Νέα Γενιά και τη χώρα.
Δεν ήμουν πολιτικός καριέρας, ούτε διεκδικώ την ψήφο σας σαν τέτοιος.
Δεν ήμουν ποτέ κρατικοδίαιτος ή καρεκλοκένταυρος.
Δεν έρχομαι σαν διάττοντας αστέρας που στα δύσκολα εξαφανίστηκε ή θα εξαφανισθεί, ούτε διαχειρίστηκα από θέση ευθύνης τις παραπάνω στρεβλώσεις. 
Ήμουν και παραμένω ενεργός πολίτης και απάντησα στο κάλεσμα του Βαγγέλη Βενιζέλου για συστράτευση στην μεγαλύτερη πρόκληση της χώρας.

Πρέβεζα, όπως και όλη η Ελλάδα, οδηγήθηκε στην ύφεση και στην  κρίση.
 Η δεκαετία του 21ου αιώνα είναι ενδεικτική της απουσίας στρατηγικής, σπατάλης πόρων και κακοδιαχείρισης.
Μετά τη ζεύξη του Ακτίου και την κατασκευή του νέου Αεροδρομίου δεν υπήρξαν έργα στρατηγικής υποδομής στο νομό μας.
Μετά την ίδρυση των ΤΕΙ και τη δημιουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων, δεν υπήρξε καμία άλλη πολιτική επέκτασης και ενίσχυσής τους.
Η βιομηχανική περιοχή, όπως και το λιμάνι της Πρέβεζας βυθίστηκαν στην παρακμή.
Μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας ο νομός μας δυστυχώς δεν κατάφερε να φτιάξει έναν κάθετο άξονα.
 Έτσι, φτάσαμε στο σημείο, να θέλουμε για τη Θεσσαλονίκη,  δυο ώρες από τα Γιάννενα και για να φτάσουμε στα Γιάννενα από την Πρέβεζα, μιάμιση ώρα.
Η Ιόνια οδός έχει σταματήσει και η Αμβρακία κατασκευάζεται μεν, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.
Η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό στην Καμπή δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί πώς θα γίνει, ενώ την τελευταία στιγμή επιχειρήθηκε να αλλάξει η χάραξή της.
Το οδικό δίκτυο στο νομό είναι ακόμη σε πολύ άσχημη κατάσταση με αποτέλεσμα να χάνονται στο βωμό της ασφάλτου ανθρώπινες ζωές.
Το Νοσοκομείο  -- παρ όλο που κάποιοι πάλεψαν σκληρά γι΄αυτό –πρέπει να το αναγνωρίσουμε -- παρέμεινε ένα όνειρο θερινής νυκτός και θύμα κακής συγκυρίας.
Το ίδιο διάστημα, γειτονικοί νομοί πέτυχαν σημαντικά έργα για την ανάπτυξή τους.
Ας πάρουμε παράδειγμα τη γειτονική μας Λευκάδα,  στην οποία έγιναν σημαντικά βήματα ανάπτυξης τα τελευταία 10 χρόνια.
Διαθέτει σύγχρονη μαρίνα, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην τουριστική  ανάπτυξη και από την οποία ο δήμος εισπράττει 1.200.000 ευρώ το χρόνο.
Σύγχρονο διοικητήριο 5.000 τετραγωνικά μέτρα από το οποίο οι υπηρεσίες, γλίτωσαν από εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ενοίκια.
Νέο νοσοκομείο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και πρόσφατα δημοπρατήθηκε.
Μελέτη για νέα υποθαλάσσια είσοδο και άλλα πολλά μεγάλα και μικρά έργα.
Σήμερα, ο Νομός μας δεν έχει Διοικητήριο, δεν έχει Μαρίνα, τα στρατόπεδα παρέμειναν χώροι εγκατάλειψης, χωρίς η πολιτεία να δείχνει βούληση να τα παραχωρήσει στους πολίτες, ενώ οι Δήμοι  μας σχοινοβατούν με τεράστια ελλείμματα, χωρίς οικονομική αυτοτέλεια.

 Όσο για τα ταλαιπωρημένα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού, μια προεκλογική καραμέλα.

Ας θυμηθούμε, όλοι μας, πόσα χρόνια ακούμε για τον Αμβρακικό, την ισόρροπη ανάπτυξη της Πρέβεζας με τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού, το Φυσικό Αέριο, το τρένο και άλλα πολλά.

 Έχετε χορτάσει από ανέξοδες υποσχέσεις και από παλαιοκομματικές συμπεριφορές.

Σήμερα λοιπόν, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη με ειλικρίνεια σε δύο μέτωπα:
Απαιτούμε την ισχυρή Ελλάδα, που θα βγει από το Μνημόνιο με τους Έλληνες νικητές, οικοδομώντας στέρεες αναπτυξιακές βάσεις, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι, σαν αποδιοπομπαίος τράγος, σε πλήρη απομόνωση και διαλυμένη εθνική υπόσταση.
Αξιώνουμε την ισόρροπη ανάπτυξη της Πρέβεζας με στήριξη του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού και των επαγγελματιών, αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματά μας.
Όμως, για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να πούμε αλήθειες.
Ποτέ δεν καταφέραμε, να σχεδιάσουμε και να ολοκληρώσουμε με ξεκάθαρες θέσεις ένα σχέδιο ανάπτυξης για το νομό μας.
Ποτέ δεν ήμασταν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, για να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκε, και σε εποχές μάλιστα που θα μπορούσαμε να το πετύχουμε.
Είναι ξεκάθαρο ότι εξυπηρετήθηκαν μικροσυμφέροντα, και όχι το συμφέρον του τόπου μας.
Παραδείγματα πολλά.
Η δημιουργία της ΒΙΠΕ, πόσες βιομηχανίες   φιλοξένησε συνολικά ; Μια, δύο, τρεις ;  Και σας ρωτώ. Δε θα ήταν ρεαλιστικότερο αν γινόταν βιοτεχνικό πάρκο;
Ποιοι ευθύνονται για την εικόνα που εκπέμπει σήμερα το λιμάνι της Πρέβεζας που μοιάζει με τοπίο στην ομίχλη με τα παρατημένα μπλοκ, τόσο στη χερσαία ζώνη του, όσο και μέσα στη θάλασσα.
Γιατί οι φορείς δεν αποφάσισαν ποτέ, τη χρήση του λιμανιού;
Γιατί δεν το χαρακτηρίσαμε το λιμάνι μας Εμπορικό ή Τουριστικό ?
Γιατί αν αποφασίζαμε για Εμπορικό, τότε η χωροθέτηση και κατασκευή της Μαρίνας, ήταν μεγάλο λάθος.
Πριν πόσα χρόνια ξεκίνησε η κατασκευή της και ακόμη δε λειτουργεί;
Να μιλήσουμε για τα έργα ΖΕΥΞΗ,  Κλειστό Γυμναστήριο, ΤΕΙ;
Ενώ, είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, οι προσβάσεις τους έγιναν αργότερα με πολύ σημαντικές καθυστερήσεις και παραμένουν στο ΤΕΙ και το Κλειστό κολυμβητήριο απαράδεκτες. Γιατί;
Το κλειστό κολυμβητήριο με το πρόγραμμα Αθήνα 2004, δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Γιατί ;
Από μικροπολιτικές σκοπιμότητες δε δημιουργήσαμε ΧΥΤΑ στο νομό της Πρέβεζας, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε τα σκουπίδια 150 χιλιόμετρα βόλτα, στο ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙ Θεσπρωτίας και να επιβαρύνονται οι πολίτες  με τεράστια έξοδα μεταφοράς στους λογαριασμούς.
Οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Πολίτες, Φορείς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχης, και Βουλευτές να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να πάρουμε αποφάσεις.

 Με στοχευμένες παρεμβάσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα συναντούν τις ανάγκες των πολιτών, να προβάλλουμε το τοπικό μας αποτύπωμα  σε σχέση με τον τουρισμό, τα τοπικά μας προϊόντα, την τοπική μας ιστορία και τον πολιτισμό, να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη που θέλουμε για τον τόπο μας και είμαι σίγουρος πως ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα πετύχουμε.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Δεν ήρθα εδώ σήμερα για να σας φωτίσω, γιατί πίστευα και πιστεύω, ότι η ιδεολογία δεν είναι μόνο αυτά που λες, ιδεολογία είναι αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες, μα προπαντός αυτά που κάνεις. Δηλαδή η συμπεριφορά κι η καθημερινή στάση ζωής σου.

Τα μηνύματα συμπαράστασης, στήριξης και θετικής ψήφου που καθημερινά παίρνω από την επαφή μου με τους πολίτες σε όλο το Νομό είναι πολλά και προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους.

Οι αρχές μου και η στέρεη και σταθερή σχέση που έχω χτίσει, με τον κάθε πολίτη, μέσα από την εφημερίδα ΒΗΜΑ της Πρέβεζας, αλλά και σαν αντιδήμαρχος Πρέβεζας, μου επιβάλουν να υπηρετήσω την πολιτική με όρους συνέπειας, εντιμότητας, ειλικρίνειας και αποτελεσματικότητας.
Ταυτόχρονα, η επιθυμία μου να δω την Πρέβεζα να κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης και τους συμπατριώτες μου να ευημερούν, με υποχρέωσε να είμαι παρών στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, για να μετατρέψουμε την οργή σε δύναμη Νέας Αλλαγής.
Για να διεκδικήσουμε ρεαλιστικές λύσεις και μέσα από την κοινή δράση ευθύνης να διασφαλίσουμε ελπιδοφόρες προοπτικές για τον τόπο μας.

Το ΠΑΣΟΚ, υπό την υπεύθυνη και αξιόπιστη ηγεσία του Βαγγέλη Βενιζέλου, μπορεί να εκφράσει την αναγέννηση της παράταξης και της Ελλάδας.

Έχουμε ευθύνη όλοι μας να δούμε καθαρά το μέλλον.
Να αξιολογήσουμε τις δυσκολίες. Να πούμε την αλήθεια. Να πάρουμε αποφάσεις.
Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη.
Προχωράμε μαζί για να μπορούμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε αξίες .
Αξίες για τις οποίες αγωνισθήκατε για πολλά χρόνια.
Εθνική Ανεξαρτησία - Κοινωνική Δικαιοσύνη – Αξιοπρέπεια - Αλληλεγγύη -   Δημοκρατία
Οι εκλογές αυτές είναι η ώρα της αλήθειας και για το πολιτικό σύστημα και για σας τους πολίτες.

Σας ζητώ να προχωρήσουμε μαζί με διαφάνεια και λογοδοσία,
αφήνοντας πίσω  μας φθαρμένους  ανθρώπους,
 ανακόλουθες  περπατησιές και  πρακτικές του χτες
και να πολλαπλασιάσουμε την ψήφο μας, δίνοντας ελπίδα και  στον τόπο που ζούμε.

Ζητώ την ψήφο σας γιατί μπορώ και σας κοιτώ στα μάτια.

Γεια σας και με τη νίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: