Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η ομιλία της Αγνής Σμπόνια, Υποψήφιας Βουλευτή ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Πρέβεζα την Πέμπτη 3 Μαΐου 2012.




Αγαπητές φίλες

Αγαπητοί φίλοι,

Μας χωρίζουν μόλις λίγα 24ωρα από τις εκλογές τις 6ης Μαΐου, από την κάλπη που θα καθορίσει το παρόν και θα διαμορφώσει το μέλλον μας. Η παρουσία όλως σας, απόψε, εδώ, στην Πρέβεζα επιβεβαιώνουν την ελπίδα και την προοπτική, ότι όλοι μαζί, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε, απέναντι σε όλους εκείνους που έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας, σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι ο Ελληνικός λαός, αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης, εκφράζεται μόνο σε αριθμούς και στατιστικά στοιχεία.

Αυτή την ελπίδα και την προοπτική, τη συνάντησα και τη συναντώ καθημερινά σε όποιο σημείο της Πρέβεζας κι αν βρεθώ. Μέσα από την αγωνία και τον προβληματισμό, πολλές φορές και την απογοήτευση, έχω συναντήσει ανθρώπους υπερήφανους για τον τόπο μας, υπερήφανους για τη χώρα μας και πάνω απ' όλα αποφασισμένους να στηρίξουν την προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και να οδηγηθεί σ' ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Μια προσπάθεια που έχει μπροστάρηδες όλους εμάς, τους νέους ανθρώπους, που διεκδικούμε επιτέλους το δικό μας ρόλο στις εξελίξεις και τη δική μας σφραγίδα σε όσα μας αφορούν. Γιατί είναι αλήθεια, ότι σήμερα η κρίση, που όλοι μας βιώνουμε, πλήττει ιδιαίτερα τη γενιά μας και δημιουργεί αδιέξοδα σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα της νεολαίας.

Η κρίση αυτή δεν είναι δική μας, δεν την δημιουργήσαμε εμείς και δεν θα είμαστε αυτοί που θα διαχειριστούμε το κόστος των αποφάσεων που πήραν άλλοι, για εμάς. Η υποψηφιότητα μου, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Πρέβεζα, στέλνει το μήνυμα ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, είμαστε εδώ για να αλλάξουμε όλα αυτά που μας απογοήτευσαν, όλα αυτά που μας έφεραν στο σημερινό αδιέξοδο. Και μπορούμε να τ΄ αλλάξουμε όλα, έχοντας τη στήριξη της κοινωνίας που σήμερα απαιτεί ανανέωση του πολιτικού κόσμου και μεταρρυθμίσεις σε όλους του κρίσιμους τομείς.

Μεταρρυθμίσεις απαραίτητες, που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όφειλε να προωθήσει πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά, αλλά τελικά δεν ολοκλήρωσε. Κάνοντας την αρχή από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που σήμερα έχει απαξιωθεί και πολλές φορές προκαλεί, οφείλουμε να προωθήσουμε όλες εκείνες τις τομές που θα εμπεδώσουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των πολιτικών προς την κοινωνία, μακριά από τη φαυλότητα και τις ύποπτες συναλλαγές που ακόμη και τώρα μας εξοργίζουν. Θα πρέπει να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν υπηρετούμε όλοι συμφέροντα και πάνω απ' όλα δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι την πολιτικοί ως επάγγελμα. Είμαστε νέοι, είμαστε μεταρρυθμιστές και δεν μας αγγίζει καμία σκιά, κανένας ψίθυρος.

Δημιουργούμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και με συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβαίνουμε στην κοινωνία προωθώντας
-Τον περιορισμό των προνομίων των βουλευτών. Ο βουλευτής οφείλει να είναι κομμάτι της κοινωνίας και όχι ξένο σώμα.
-Την αλλαγή του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας. Στην πραγματική δημοκρατία, οι λειτουργοί της δεν είναι δυνατό να οχυρώνονται πίσω από προκλητικές διατάξεις προκειμένου να κρύψουν παράνομες δραστηριότητες.
-Την ουσιαστική εφαρμογή και τον αποτελεσματικό έλεγχο του Πόθεν Έσχες, όλων των βουλευτών, υποψήφιων και νυν. Οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος στη σημερινή παρακμή, με δηλωμένα Πόθεν Έσχες που προκαλούν και πολιτικούς που ξεκίνησαν την καριέρα τους με ελάχιστα και σήμερα διαθέτουν περιουσία. Στην κατεύθυνση αυτή, τιμώντας το λόγο και την παρουσία μου, ανέλαβα την πρωτοβουλία να δημοσιεύσω το Πόθεν Έσχες μου, ώστε να είναι στη διάθεση όλων και να γνωρίσουν οι πολίτες της ιδιαίτερης πατρίδας μου και όχι μόνο, την κατάσταση στην οποία θέτω υποψηφιότητα. Η πράξη αυτή είναι πολιτική και αποτελεί ταυτόχρονα κάλεσμα σε όλους τους συνυποψήφιους μου να πράξουν το ίδιο, θέτοντας τη βάση για να αποκτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δίνουμε σήμερα τη μάχη να αλλάξουμε νοοτροπίες και αντιλήψεις που μας κρατάνε στο χθες και εμποδίζουν κάθε μεταρρύθμιση που μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Δίνουμε τη μάχη με εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν τη χώρα στάσιμη, στο περιθώριο των εξελίξεων, ώστε οι ίδιοι να δικαιολογούν την ύπαρξη τους και να ασκούν μόνιμη αντιπολίτευση. Όλοι αυτοί που μέχρι χθες παρουσίαζαν εύκολες λύσεις, μας πρότειναν να βγούμε από το ευρώ, να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μας παρουσίαζαν μια πολιτική που μας οδηγεί πολλές δεκαετίες πίσω, σήμερα στηρίζουν το εκλογικό αδιέξοδο και επιδιώκουν να μην προκύψει κυβέρνηση στις 6 Μαΐου.

Οι μέχρι χθες αντιμνημονιακοί σωτήρες που μας υπόσχονταν να μηδενίσουν το χρέος μέσα σε 11 μήνες και τελικά σύρθηκαν από τις εξελίξεις και ψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση, σήμερα εκβιάζουν την αυτοδυναμία και απειλούν ότι αν δεν την εξασφαλίσουν, θα σύρουν τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις για να το πετύχουν. Αυτές οι νοοτροπίες, που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, θα ηττηθούν από την ίδια την κοινωνία και στις 6 Μαΐου θα πάρουν την απάντηση από τους πολίτες που δεν θέλουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Η απάντηση μας στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική. Στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, προωθούμε πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και δημιουργούμε την αυτοδύναμη Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Με σύμμαχους, την κοινωνία και τις φιλοευρωπαϊκές, προοδευτικές δυνάμεις, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προβάλλει την ανάγκη για μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα παραμερίζει τον κομματικό εγωισμό της αυτοδυναμίας και θα ξεπερνά τις νοοτροπίες του χθες. Είμαστε η σταθερή πολιτική δύναμη, με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην Εθνική προσπάθεια να οδηγήσουμε τη χώρα σ' ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Ειδικότερα για τον τόπο μας, την Πρέβεζα, η έξοδος από την κρίση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το παρόν και το μέλλον μας. Και είναι αλήθεια ότι εδώ, αλλά και ευρύτερα στην περιφέρεια της Ηπείρου, τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να αναδειχτούν οι ιδιαιτερότητες και τα στοιχεία που θα μας έδιναν ώθηση.

Παρ΄ όλα τα μεγάλα, αναπτυξιακά έργα που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σημαντική υστέρηση σε έργα υποδομών και παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη στήριξη όλων όσων θέλουν να δημιουργήσουν στον τόπο μας. Η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στοχεύει
-Στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής που σήμερα έχουν παγώσει, μέσα από προγράμματα και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραμένουν αναξιοποίητα και χωρίς απορρόφηση. Να δώσουμε ώθηση στο ΕΣΠΑ και να αυξήσουμε σημαντικά την απορροφητικότητα του, ειδικά για έργα που έχουν προτεραιότητα.
-Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης που θα στηρίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες που σήμερα βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα. Στηρίζουμε τους ανέργους και εξασφαλίσουμε την πρόσβαση τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικότερα για την Πρέβεζα, απαιτείται ο συντονισμός όλων των φορέων ώστε να εφαρμόσουμε στοχευμένες πολιτικές και να στηρίξουμε τους πολίτες που αντιμετωπίσουν αδιέξοδο στην καθημερινή τους επιβίωση.
-Στην ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων του τόπου μας, ώστε να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας. Σήμερα, μπορούμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την ξεχωριστή κουλτούρα μας, ως στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας και εξαγώγιμο είδος που θα συμβάλλει στην τουριστική προβολή μας. Το ιδιαίτερο περιβάλλον και ο πολιτισμός μας, μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Πρέβεζας.

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,
βρισκόμαστε ίσως μπροστά στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών και για πρώτη φορά το διακύβευμα δεν είναι κομματικό. Στις 6 Μαΐου δεν αποφασίζουμε για το κόμμα που θα ηγηθεί της χώρας. Αποφασίζουμε για τις δυνάμεις που θα συσπειρωθούν, γύρω από την ευρωπαϊκή πορεία μας και θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη και την ευημερία. Με την ψήφο μας δίνουμε μια ξεκάθαρη απάντηση σε όσους πειραματίζονται με το μέλλον της χώρας αλλά και σε όσους βάζουν προτεραιότητα την εκλογική τους αυτοδυναμία, δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις για ισχυρή, μονοκομματική κυβέρνηση.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα, αφού πραγματοποίησε μια δύσκολη πορεία κάνει την αυτοκριτική του, για τα λάθη και τις παραλείψεις που συχνά απογοήτευσαν και διέψευσαν τις προσδοκίες του Ελληνικού λαού. Η σημερινή πραγματικότητα και η πολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς και πολιτικές ακροβασίες. Η εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την έξοδο της χώρας από την κρίση, καλώντας όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για μια προγραμματική συμμαχία, περνάει μέσα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και θα είναι νικηφόρα. Με τη νέα γενιά στο προσκήνιο, αναλαμβάνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και συμβάλουμε σε αυτή την κοινή πορεία.

Ως νέος άνθρωπος, που σε αυτή τη δύσκολη μάχη, βγαίνει μπροστά με αισιοδοξία και ελπίδα ότι, όλοι μαζί ,θα τα καταφέρουμε, σας καλώ να στηρίξετε αυτό τον αγώνα και μαζί να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Ως νέος άνθρωπος, με δυναμισμό και τόλμη σας καλώ να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη και δεσμεύομαι απέναντι σας, ότι θα πετύχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: