Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Συνέντευξη της Αγνής Σμπόνια, υποψήφιας με το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, στο epirusgate

"Δίνουμε την αποφασιστική μάχη για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας μας και της χώρας"




-Μια νέα υποψήφια, μόλις 26 ετών, υποψήφια με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ν.Πρέβεζας. Εύκολη ή δύσκολη απόφαση ;

Σίγουρα ήταν μια απόφαση συνειδητή, που υπακούει στο αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση του πολιτικού κόσμου και ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Ως νέος άνθρωπος και δασκάλα, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Ευάγγελου Βενιζέλου να βγούμε οι νέοι στο προσκήνιο και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Άλλωστε, η δύσκολη συγκυρία που όλοι μας βιώνουμε σήμερα, πλήττει σε σημαντικό βαθμό τη νέα γενιά και δημιουργεί αδιέξοδα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν αν παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Η υποψηφιότητα μου, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου,την Πρέβεζα, είναι το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα,υπάρχει προοπτική και με σύμμαχο την κοινωνία, οι νέοι άνθρωποι μπορούμε να τα καταφέρουμε.


- Η προεκλογική σας παρουσία έχει συζητηθεί αρκετά,ύστερα και απο την πρωτοβουλία σας να δημοσιεύσετε το Πόθεν Έσχες σας. Τι μήνυμα στέλνετε με αυτή την κίνηση;

Σε όποιο σημείο της Πρέβεζας κι αν βρέθηκα, με όσους πολίτες μίλησα, υπάρχει διάχυτη απογοήτευση και θυμός για τον πολιτικό κόσμο, ιδιαίτερα για την διάχυτη ατιμωρησία που έχει επικρατήσει όλα αυτά τα χρόνια. Ζούμε σε μια εποχή που έρχονται στο φως υποθέσεις διαθφοράς και παράνομης συναλλαγής,με πρωταγωνιστές πολιτικά πρόσωπα και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας μια αποστροφή στους πολίτες. Αυτή η είκονα πρέπει να αλλάξει και η αρχή πρέπει να γίνει από εμάς, τη νέα γενιά που δεν έχουμε φθαρεί από κανένα κύκλο εξουσίας και δεν έχουμε την παραμικρή εξάρτηση. Η πρωτοβουλία μου να δημοσιεύσω το Πόθεν Έσχες μου, αποτελεί πολιτική πράξη και έχει στόχο να δημιουργήσουμε με την κοινωνία μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.



- Θεωρείτε λοιπόν, ότι η διαφάνεια του πολιτικού κόσμου είναι σημαντικό στοιχείο για τους πολίτες;

Σαφέστατα, η διαφάνεια και η εντιμότητα των πολιτικών είναι αυτή τη στιγμη μια κρίσιμη παράμετρος για τους πολίτες και σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τη σχέση εμπιστοσύνης που από εδώ και πέρα πρέπει να υπάρχει. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να μιλάμε για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που πρέπει να έχουμε από τους πολίτες, εάν προηγουμένως δεν έχουμε φροντίσει, όσοι εμπλεκόμαστε με την πολιτική, να πείσουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, οτι δεν μας αφορά καμιά σκια, κανένας ψίθυρος.



-Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χρεώνεται σήμερα ένα μεγάλο μέρος της κρίσης και υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στον κόσμο για τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει. Το αντιμετωπίσατε αυτό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας;

Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος, απογοητευμένος και στρέφει την κριτική του προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά θα έλεγα γενικότερα προς τα δυο μεγάλα κόμματα. Εδώ θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχτούμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ,τα τελευταία χρόνια έκανε λάθη και παραλείψεις που κόστισαν. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν συγκρούστηκε όσο έπρεπε με τις συνεχνίες, για να προωθήσει ολοκληρωμένα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δεν τόλμησε όσο χρειάστηκε για να στηριξεί τις πολιτικές εκείνες που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Παράλληλα όμως,δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επωμίστηκε αποκλειστικά το βάρος της διάσωσης της χώρας, έχοντας απέναντι το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων, που για μικροκομματικές σκοπιμότητες πουλούσαν φθηνό αντιμνημονιακό αγώνα. Θα έλεγα λοιπόν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραμένει η σταθερή πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.



-Τι απάντηση μπορεί να δώσει ένας νέος άνθρωπος, σε μια αρνητική κατάσταση όπως αυτή που περιγράφετε;

Έχω επιλέξει να δώσω τη μάχη για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, μέσα από πολιτικές που έχουν επίκεντρο τον ανθρωπο. Σε αυτή την αρνητική συγκυρία, που όλοι μας βιώνουμε μικρά και μεγάλα αδιέξοδα, η απάντηση είναι να παρέμβουμε δυναμικά και πάρουμε την κάτασταση στα χέρια μας. Οι νέα γενιά έχει προτάσεις και δεν θα παραμείνει θεατής των εξελίξεων, με σύμμαχο την κοινωνία μπορούμε να αλλάξουμε όλα αυτά που μας απογοήτευσαν και μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.



-Μιλάτε συχνά για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Πόσο ρεαλιστικό είναι να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, στην εποχή του μνημονίου;

Οι πολιτικές των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους κρίσιμους τομείς της κοινωνίας,είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο στην εποχή του μνημονίου. Αν αναζητήσουμε διέξοδο στην κρίση, θα δούμε πολύ ξεκάθαρα ότι ο δρόμος περναεί μέσα από ριζικές ανατροπές και συγκρούσεις με τις συντεχνίες. Πάρτε ως παράδειγμα το χώρο της υγείας, που παραδοσιακά αποτελεί πεδίο διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων. Φαινόμενα όπως η υπερ-συνταγογράφηση φαρμάκων και η κατασπατάληση νοσοκομειακού υλικού, οδήγησαν στη διασπάθηση δημόσιου χρήματος και τελικά στην απώλεια τεράστιων εσόδων για το κράτος. Τα τελευταία χρόνια, με τις παρεμβάσεις συγκεκριμένων μέτρων, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πέτυχε σε μεγάλο βαθμό σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και αύξηση των εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε όλοι ότι σήμερα είναι απαραίτητο να υπάρξει μια συνολική πολιτική μεταρρυθμίσεων που θα βάλει τέλος στα κάθε λογής συμφέροντα που μας κρατούν δέσμιους στο χθες και μεσα από ένα πλαίσιο αρχών θα δημιουργήσουμε την απαιτούμενη ανάπτυξη και ευμερία.


-Ποιο είναι το όραμα σας για την Πρέβεζα;
Η Πρέβεζα αποτελεί ένα ξεχωριστό τόπο συνάντησης ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων και μοναδικής κουλτούρας, που αποτυπώνεται στα πρόσωπα των ανθρώπων της. Η Πρέβεζα σήμερα μπορεί να αναδείξει αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία της και παράλληλα με την διαφύλαξη του περιβάλλοντος που την διακρίνει, να εξασφαλίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και τελικά να αποκτήσει τη θέση που τη αξίζει στην ευρύτερη περιφέρεια της Ηπείρου. Ταυτόχρονα, οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ολοκλήρωση έργων υποδομής, απαραίτητων για την ανάπτυξη του Νομού μας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτή στη σημαντική προσπάθεια, θέτω τις δυνάμεις μου στη διάθεση όλων όσων έχουμε κοινό όραμα για την Πρέβεζα και θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

-Τελικά, τι είναι αυτό που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών;
Η ψήφος της 6ης Μαϊου δεν θα αφορά μόνο εμάς, δεν θα αφορά μόνο τη χώρα μας που βιώνει μια πρωτοφανή κρίση. Η ψήφος της 6ης Μαϊου αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και από το αποτέλεσμα της καθορίζονται οι εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια.Και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, όταν σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού αντιμετωπίζει μια πολύ αρνητική πραγματικότητα και αναζητεί προοπτική, βιώσιμες λύσεις, που θα ξαναφέρουν την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ευημερία. Οι πολίτες, με την ψήφο τους, θα δώσουν μια ηχηρή απάντηση σε όσους εκμεταλεύτηκαν την κρίση για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, σε όσους του πρόσφεραν εύκολες λύσεις και υποσχέθηκαν ανέφικτα μέτρα, σε όλους όσους δεν δίστασαν να ακυρώσουν την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να μιλήσουν ανέξοδα για επιστροφή στη Δραχμή. Απέναντι σε όλους αυτούς, οι πολίτες θα επιλέξουν τη σταθερότητα και την προοπτική,θα επιλέξουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των ανατροπών. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο της χώρας από την κρίση και την εξασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

-Τις τελευταίες μέρες, έχει φουντώσει η δημόσια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα της συνεργασίας των κομμάτων,σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θεωρείτε εφικτό να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, με τη συμμετοχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Η σημερινή πραγματικότητα και η πολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς και πολιτικές ακροβασίες. Η εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την έξοδο της χώρας από την κρίση, καλώντας όλες τις φιλοευρωπαϊκες δυνάμεις για μια προγραμματική συμμαχία, περνάει μέσα από τις εκλογές της 6ης Μαϊου και θα είναι νικηφόρα. Είναι φανερό άλλωστε ότι όσοι επιμένουν ακόμη και σήμερα στην αδιέξοδη στρατηγική της αυτοδυναμίας, εξυπηρετούν ξεπερασμένες αντιλήψεις και λογικές, που η κοινωνία έχει ήδη απορρίψει.



-Τι μήνυμα στέλνετε στους πολίτες της Πρέβεζας;

Την Κυριακή, καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις εξελίξεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ηγέτη τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όλους εμάς, τους νέους ανθρώπους, δίνει τη μάχη να κερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας. Δίνουμε τη μάχη για να βγούμε από το αδιέξοδο και να μην είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Δίνουμε την αποφασιστική μάχη για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας μας και της χώρας. Απέναντι μας έχουμε τις δυνάμεις του χθες,τις δυνάμεις του λαϊκισμού. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί και με μπροστάρηδες τη νεολαία, θα την κερδίσουμε. Ως νέος άνθρωπος, που ξέρει να να κερδίζει μάχες, σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί το παρόν στις εκλογές τις 6ης Μαϊου και ενωμένοι,να τα καταφέρουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: