Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Elio Di Rupo. «Όποιος μιλά με ευκολία για έξοδο από το ευρώ, κάνει μεγάλο λάθος».



«Πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση» είναι ο τίτλος συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Elio Di Rupo, στη Süddeutsche Zeitung. Ο Di Rupo τονίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της αντιευρωπαϊκής ατμόσφαιρας που επικρατεί, ενώ προειδοποιεί ότι, όποιος με ευκολία ομιλεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «διαπράττει μεγάλο λάθος», με δεδομένο ότι η αποχώρηση θα έχει συνέπειες για όλους.



Ερωτώμενος για την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Di Rupo, παρά την διετή εμπειρία του στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης δηλώνει ότι δεν έχει καμία διάθεση να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας.



«Η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη χώρα», τονίζει και προσθέτει ότι τα κόμματα πρέπει από μόνα τους να αποφασίσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουμε τις συμβουλές. Αντίθετα, πρέπει να δράσουμε έξυπνα. Θεωρούσαμε ότι η Ελλάδα με την βοήθειά μας και υπό μία μεταβατική κυβέρνηση ήταν σε καλό δρόμο για την έξοδό της από την κρίση, και τώρα οι πολίτες τα καταψήφισαν όλα αυτά. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για το σύνολο της Ευρωζώνης» επισημαίνει.

Σε σχέση με την πρόθεση, εκ μέρους ελληνικών κομμάτων, για την αναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, ο Di Rupo υποστηρίζει ότι αναμένει η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τα μέτρα περικοπών και λιτότητας, τα οποία άλλωστε η Ελλάδα έχει υπογράψει και διαπραγματευθεί. Σημειώνει ωστόσο, ότι αν η νέα κυβέρνηση έρθει στις Βρυξέλλες με επιπρόσθετες προτάσεις, επί αυτών θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση.

«Αφήστε να περιμένουμε να δούμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης», δηλώνει ο Di Rupo και, παίρνοντας αφορμή από τις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης στο Βέλγιο, προτρέπει να υπάρξει υπομονή, καθώς αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο. «Στη Γερμανία διαβουλεύονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνήθως δύο κόμματα. Στο Βέλγιο συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις έξι, ενώ στην Ελλάδα τουλάχιστον τρία» τονίζει.

Σημειώνει δε, ότι θεωρεί φυσιολογική την καταψήφιση των μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την προσωπική τους κατάσταση, την ανεργία, τις περικοπές μισθών κλπ., την ώρα που από τις Βρυξέλλες ζητούνται μέτρα που κάνουν την κατάσταση χειρότερη.

«Πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να λάβουμε μέτρα, τα οποία θα συνδέουν ανάπτυξη και περικοπές, και θα είναι πειστικά για τις αγορές και τους πολίτες», δηλώνει ο Di Rupo. Αυτό όμως, κατά την γνώμη του είναι ακόμα δυσκολότερο μετά τις εκλογές, καθώς τα ακραία κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς απορρίπτουν κάθε μορφής μεταρρύθμιση.

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι, όποιος με ευκολία ομιλεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «διαπράττει μεγάλο λάθος», με δεδομένο ότι η αποχώρηση θα έχει συνέπειες για όλους, ακόμα και για τις μεγάλες τράπεζες στην Γερμανία, την Γαλλία και σε άλλες χώρες.

Είναι ντροπή οι πλούσιες χώρες του Βορρά της Ευρώπης να φέρονται σαν να πρέπει απλώς να πετάξουν τα χρήματά τους στους τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίους, σημειώνει. Το αντίθετο ακριβώς έχει συμβεί, καθώς στην Ελλάδα έγιναν επί πολλά χρόνια επικερδείς συμφωνίες και υπήρξαν σημαντικά οφέλη. Τώρα οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι θέλουν να διώξουν από την Ευρωζώνη την Ελλάδα, μία χώρα στην οποία βρίσκονται τα σύνορα του κοινού νομισματικού χώρου.

Ο Di Rupo τονίζει ότι αυτή είναι μία απόφαση την οποία μόνον οι ίδιοι οι Έλληνες μπορούν να λάβουν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί μία απόφαση που να μην έχει δραματικές συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε σχέση με την εκλογή Hollande στην Γαλλία, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου θεωρεί ότι θα συμβάλει στην απομάκρυνση της συζήτησης από την λιτότητα αποκλειστικά στον συνδυασμό λιτότητας και ανάπτυξης και λαμβάνει θέση υπέρ του ευρω-ομολόγου, της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με κεφάλαια και της ΕΚΤ με αρμοδιότητες. Τέλος, υποστηρίζει ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνα θα χρειαστεί να συμπληρωθεί με αναπτυξιακούς στόχους, ενώ δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το αν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Jens Weidmann: Η Γερμανία δεν υπαγορεύει πρόγραμμα λιτότητας

O Jens Weidmann, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), παραχώρησε συνέντευξη στην ίδια εφημερία αναφερόμενος μεταξύ άλλων και τις επιλογές της Ελλάδας στη σημερινή συγκυρία.

«Η Γερμανία δεν υπαγορεύει κανένα πρόγραμμα λιτότητας. Το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης» σημειώνει και τονίζει «αν η Αθήνα δεν τηρήσει το λόγο της, θα πρόκειται για μία δημοκρατική απόφαση. Αυτό θα έχει, όμως, ως συνέπεια ότι δεν θα υφίσταται πλέον η βάση για χορήγηση περαιτέρω βοήθειας. Και οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να λογοδοτήσουν απέναντι στους λαούς τους».

Σχετικά με μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σημειώνει ότι «θα είχε σοβαρότερες επιπτώσεις στην ίδια την Ελλάδα απ' ό, τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη». «Θεωρώ υπεραπλουστευτικό να εκτιμά κανείς ότι τα προβλήματα της Ελλάδας θα λυθούν, εάν αυτή εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Για έξοδο από νομισματική ένωση δεν υπάρχει προηγούμενο και μία τέτοια εξέλιξη θα συνοδευόταν από μεγάλη ανασφάλεια».

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά και κατοχή κρατικών ομολόγων άνω των 200 δισ. ευρώ και μάλιστα ομολόγων από προβληματικές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, «δεν ήταν μη αμφιλεγόμενη επιλογή», υπενθυμίζει ο Weidmann. «Η σχετική συζήτηση έχει δείξει ότι στο θέμα αυτό έχουμε υπερβεί τα όρια της εξουσιοδότησής μας» τόνισε.

Ο Γερμανός τραπεζίτης εκτιμά επίσης ότι η κρίση αποκάλυψε αδυναμίες στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης και ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση άρσης των αδυναμιών αυτών. «Τώρα μένει να του εμφυσήσουμε ζωή» υποστήριξε και τάχθηκε υπέρ της προσεχτικής απαγκίστρωσης της ΕΚΤ από τους μηχανισμούς διάσωσης ενώ τονίζει «αν είχαμε μια Δημοσιονομική Ένωση και μια ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή με δυνατότητα επέμβαση στα κράτη, θα μπορούσε να χορηγηθεί απευθείας πρόσβαση σε βοήθεια. «Ο δρόμος για τη Δημοσιονομική Ένωση είναι μακρύς και δύσκολος» τονίζει και «μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται ευρεία πολιτική πλειοψηφία υπέρ αυτής της κατεύθυνσης».


www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: