Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Σημαντικά τα ευρήματα της έρευνας του ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π. στα σχολεία του Νομού Πρέβεζας.



Την Άνοιξη του 2011, στο Νομό Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε η έρευνα ESPAD με πρωτοβουλία του ερευνητικού πανεπιστημίου ψυχικής υγείας (ΕΠΙΨΥ), σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το τοπικό κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας (ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π.).

Η ίδια έρευνα πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα και ενεπλάκησαν σε αυτή όλα τα κέντρα πρόληψης. Αφορούσε στο μαθητικό πληθυσμό στο χώρο της Δ/θμιας εκπαίδευσης και εξέτασε το ζήτημα της χρήσης νόμιμων ή και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών καθώς επίσης και στάσεις, αντιλήψεις, συμπεριφορές που σχετίζονται με τη χρήση.

Έλαβε χώρα σε δώδεκα σχολικές μονάδες του Νομού μας (Έξι Γυμνάσια και έξι Λύκεια /ΕΠΑΛ) που επιλέχθηκαν μετά από τυχαία δειγματοληπτική διαδικασία. 617 μαθητές συμμετείχαν στην έρευνα, 290 αγόρια ποσοστό 47% και 327 κορίτσια ποσοστό 53%.

Η τελική επεξεργασία των στοιχείων ανέδειξε 601 έγκυρα (σωστά συμπληρωμένα) ερωτηματολόγια και η έρευνα βασίστηκε πάνω σε αυτά.

Τα κυριότερα ευρήματα έχουν ως ακολούθως:

Νόμιμες Ουσίες
Κάπνισμα
Μαθητές σε ποσοστό 14,9% ανέφεραν ότι κάπνισαν έστω και μια φορά τον τελευταίο μήνα πριν την πραγματοποίηση της έρευνας. 9,3% ανέφεραν ότι καπνίζουν καθημερινά, 4,9% καπνίζουν βαριά δηλαδή μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα. Σχετικά με το φύλο 16,8% των αγοριών και 13,3% των κοριτσιών κάπνισαν τον τελευταίο μήνα πριν την έρευνα. 13,3% των αγοριών και 5,9% των κοριτσιών καπνίζουν καθημερινά. Το 7,5% των αγοριών και το 2,7% των κοριτσιών ανέφεραν ότι καπνίζουν βαριά. Αναφορικά τώρα με την ηλικία, το κάπνισμα φαίνεται να αποτελεί συμπεριφορά κυρίως των εφήβων στις ηλικίες 17 - 18 ετών.

Οινοπνευματώδη
Μαθητές σε ποσοστό 56,8% ανέφεραν ότι ήπιαν κάποιο ποτό τον τελευταίο μήνα. 12,5% ανέφεραν ότι ήπιαν τουλάχιστον 10 φορές τον τελευταίο μήνα. 46,7% ήπιαν 5 ή και περισσότερα ποτά ένα μήνα πριν την έρευνα. Σχετικά με το φύλο το 58,2% των αγοριών και το 55,5% των κοριτσιών ήπιαν ποτά τον τελευταίο μήνα πριν την έρευνα. Υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών τον τελευταίο μήνα ανέφεραν 17,2% των μαθητών για τα αγόρια και το 8,4% για τα κορίτσια.
Σχετικά τώρα με την ηλικία ποσοστό 21,7% για εφήβους ηλικίας 13-14 ετών ήπιαν κάποιο ποτό τον τελευταίο μήνα, όπως επίσης και η πλειονότητα των μαθητών στις ηλικίες 15 έως 16 ετών με ποσοστό 63,1% και στις ηλικίες 17 έως 18 με ποσοστό 79,1% ενήργησαν επίσης κατά τον ίδιο τρόπο. Τουλάχιστον 10 φορές τον τελευταίο μήνα ήπιαν το 2,3% στην ηλικιακή ομάδα των 13 - 14 ετών, το 11,4% στην ηλικιακή ομάδα των 15 - 16 ετών και το 52,5% στην ηλικιακή ομάδα των 15 - 18 ετών.

Άλλες ουσίες:
Εισπνεόμενα
Το 9,3% των μαθητών δήλωσε ότι έχει κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους στην ηλικιακή ομάδα 13 - 19 ετών, το 2,7% στις ηλικίες 13 - 14 ετών, το 14,3% στις ηλικίες 15 - 16 ετών και το 9,6% στις ηλικίες 17 - 18 ετών. Αναφορικά με το φύλο το 7,8% των αγοριών και το 10,5% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έχουν κάνει χρήση τέτοιων ουσιών.
Ηρεμιστικά/υπνωτικά: Το 6,1% του συνόλου των μαθητών έχουν κάνει χρήση τέτοιων ουσιών χωρίς συνταγή γιατρού. Στη ηλικιακή ομάδα 15 - 16 ετών κυρίως, η χρήση βρίσκεται στο 9,5%. Το 6,6% των αγοριών και το 5,6% των κοριτσιών ανέφεραν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Παράνομες ουσίες:
Μαθητές της ηλικίας 13 - 14 ετών σε ποσοστό 1,3% ανέφεραν ότι έχουν προβεί σε χρήση τέτοιων ουσιών. Σε σχέση με το φύλο το 1,9% για τα αγόρια και το 0,8% για τα κορίτσια δήλωσαν ότι κατανάλωσαν παράνομες ουσίες όπως είναι η κάνναβη ή και η έκσταση. Μαθητές των ηλικιών 15-19 ετών σε ποσοστό 6,9% δήλωσαν ότι έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών όπως είναι η κάνναβη, η ηρωίνη, η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες, το κρακ, η έκσταση, το LSD, και τα μαγικά μανιτάρια. Σχετικά με το φύλο το 9,1% των αγοριών και το 5,1% των κοριτσιών της ίδιας ηλικίας, δήλωσαν τέτοια συμπεριφορά.

Κάνναβη
Το 3,6% του συνόλου των μαθητών ανέφερε ότι τουλάχιστον μια φορά έχει κάνει χρήση αυτής της ουσίας. Σε ποσοστό 1,9% ανέρχονται οι μαθητές που δήλωσαν ότι έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον 3 φορές. Αναφορικά τώρα με την ηλικία το μεγαλύτερο ποσοστό 5%, εμφανίζεται στις ηλικίες 17-18 ετών να έχει κάνει χρήση έστω και μια φορά, ενώ στην ίδια ηλικιακή ομάδα σε ποσοστό 31% αναφέρθηκε χρήση τουλάχιστον 3 φορές.
Πρόσφατη χρήση για την ίδια ουσία αναφέρθηκε σε ποσοστό 4,1% τον τελευταίο χρόνο και 1,9% τον τελευταίο μήνα πριν την έρευνα. Σε σχέση τώρα με το φύλο, το 6,9% των αγοριών και το 1,8% των κοριτσιών, δήλωσαν ότι έστω και μια φορά τον τελευταίο χρόνο έκαναν χρήση κάνναβης. Τον τελευταίο μήνα το 1,7% των αγοριών και το 2,1% των κοριτσιών ανέφεραν τέτοια συμπεριφορά.

Έκσταση
Το 1,9% του συνόλου των μαθητών δήλωσαν τέτοια συμπεριφορά . Ποσοστό 2,4% από τα αγόρια και 1,5% από τα κορίτσια φέρεται ότι έκαναν χρήση τέτοιας ουσίας και ότι αυτό συνέβη τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους.
Γενικά να αναφερθεί για τον Νομό Πρέβεζας ότι βρίσκεται στο μέσο όρο περίπου σχετικά με τις μισές συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ στις υπόλοιπες συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 νομών με τα χαμηλότερα ποσοστά. Π.χ οι μαθητές του Νομού μας αναφέρουν σε χαμηλότερα ποσοστά από το μέσο όρο ότι καπνίζουν περισσότερο από 1 φορά το μήνα ή ότι πίνουν οινοπνευματώδη με την ίδια συχνότητα ή ακόμη ότι έχουν κάνει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας, αν δούμε για παράδειγμα την ηλικιακή ομάδα των 15-19 ετών.
Όλα τα στελέχη του κέντρου πρόληψης της Πρέβεζας καθώς επίσης και συνεργάτης ψυχολόγος της Δ/θμιας εκπαίδευσης με εθελοντική παρουσία, ενήργησαν για ενάμιση περίπου μήνα και διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη έρευνα σε όλο το Νομό.
*Το ΚΕΠΡΟΝΑΠ ευχαριστεί θερμά την Δ/νση της Δ/θμιας εκπαίδευσης και ιδιαιτέρως την προϊσταμένη κυρία Σφονδύλη Βασιλική και όλα τα σχολεία (Δ/ντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές) που συνέβαλαν στην ομαλή πορεία του σημαντικού εγχειρήματος.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: