Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ ...



Γράφει η Μαρία Ψαράκη

36 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από εκείνο το ξημέρωμα της Πρωτομαγιάς που έμελλε να είναι το τελευταίο του Αλέκου Παναγούλη. Γράφει ο Κώστας Μαρδάς στο βιβλίο του '' Αλέξανδρος Παναγούλης- Πρόβες θανάτου '' καταγράφοντας...
το τέλος του ήρωα, του ποιητή, του πολιτικού :'' Στην αρχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης που οδηγεί στη θάλασσα. Νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο. Τρία αυτοκίνητα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Λες και κυνηγάει το ένα το άλλο. Στο ύψος του αριθμού 271 το προπορευόμενο αυτοκίνητο φρενάρει στιγμιαία. Το δεύτερο αυτοκίνητο χτυπάει στο πρώτο και εκτρέπεται από την πορεία του. Με τρελούς ελιγμούς φεύγει δεξιά,ανεβαίνει στο χωματένιο πλάτωμα πέφτοντας πάνω στο τσιμεντένιο στηθαίο μιας κεκλιμένης εισόδου φανοποιείου. Σύννεφο σκόνης. Φοβερός δίδυμος κρότος. Ώρα 2 παρά 5 ''. Τα υπόλοιπα έγιναν Ιστορία.
Ο Αλέκος Παναγούλης, ο άνθρωπος που αγωνίστηκε όσο λίγοι ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, ο άνθρωπος που οργάνωσε την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου στις 13/08/1968, που βασανίστηκε ανελέητα μέσα στις φυλακές, που έκανε τον αγώνα ποίηση, ο ίδιος άνθρωπος που σε 48 ώρες θα έκανε φοβερές αποκαλύψεις στη Βουλή, μέσα από ντοκουμέντα από το αρχείο της ΕΣΑ, νεκρός. Εκεί, ξημερώματα Πρωτομαγιάς πριν ακριβώς 36 χρόνια.
Σε ένα ποίημα του έγραψε : '' Το τέλος μου θα' ρθει έτσι όπως το θέλουν αυτοί που έχουν την Εξουσία ''. Έτσι απλά, για να μην ξεχνάμε ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

http://fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: