Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Εφιαλτικά σενάρια για έξοδο από το ευρώ.


REUTERS. «σχέδιο Β» στο EUROGROUP.

Σοκ προκάλεσαν χθες, λίγες μόλις ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, εφιαλτικά σενάρια που ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επεξεργάζονται σχέδια ελληνικής εξόδου και μάλιστα με μπόνους... αποχώρησης ύψους 50 δισ. ευρώ!

Πιο αναλυτικά, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της ΕΕ -που δεν θέλησαν να κατονομαστούν-, ανέφερε ότι η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) σε ωριαία τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα αποφάσισε κάθε κράτος-μέλος να ετοιμάσει ξεχωριστά σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο που θα αποφάσιζε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες του πρακτορείου, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ερωτηθείς για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, απάντησε: «Εξ όσων γνωρίζω, στην Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ».
Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να πειστούν οι Ελληνες να παραμείνουν στο ευρώ και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Στενός του συνεργάτης, ο οικονομολόγος Φιλίπ Αγκιόν, πρότεινε εξάλλου να περικοπεί εκ νέου ένα μέρος του ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος για το αν αντιλήφθηκε την προετοιμασία σχεδιών από χώρες της ΕΕ για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε πως η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε την έκπληξή της και την δυσφορία της για τα σενάρια αυτά

Λεπτομέρειες
Το Reuters υποστήριξε ακόμη ότι έχει δει memo, το οποίο ετοιμάστηκε από χώρα-μέλος και περιέχει λεπτομέρειες για τις πιθανές επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου, συμπληρώνοντας ότι, αν κάτι τέτοιο τελικά συμβεί, θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα «βελούδινο διαζύγιο».
Ειδικότερα τόνισε ότι, αν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει, μπορεί να της παρασχεθεί στήριξη από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ύψους έως και 50 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο EWG συμμετέχουν αξιωματούχοι που προετοιμάζουν τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και οι οποίοι επίσης αποτελούν το συμβούλιο του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης (EFSF).
Νωρίτερα γερμανική εφημερίδα είχε αναφέρει ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Μπούντεσμπανκ έχουν δημιουργήσει ομάδες κρίσης για να διαχειριστούν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.
Σύμφωνα με την Die Zeit επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ είναι ο Γεργκ Ασμουσεν, ο Γερμανός διευθυντής της, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας.

ΣΟΥΛΤΣ
Αδύνατη η έξοδος
Η εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ είναι νομικά αδύνατη, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Οσοι βρίσκονται στην Ευρωζώνη δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν, γιατί έχουν υιοθετήσει και εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό νόμο, οπότε η έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ», εξήγησε σχετικά. Αναφερόμενος στις συζητήσεις για μια πιθανή ελληνική έξοδο, ο κ. Σουλτς επεσήμανε: «Ασχολούμαστε με μια ολέθρια ομφαλοσκόπηση, αντί να έχουμε όραμα για το μέλλον».

Μ. Σουλτς
«Φωτογραφίζει» Τσίπρα για καλλιέργεια ψευδαισθήσεων
Σαφείς αιχμές κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα άφησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνοντας ότι «ορισμένοι στην Ελλάδα καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να διακοπεί η αποπληρωμή του χρέους, να σταματήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και ταυτόχρονα να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, απολαμβάνοντας τη βοήθεια της ΕΕ».
Ο Μ. Σουλτς επέμεινε, επίσης, ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την τρόικα πρέπει να τηρηθεί και ότι αν η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα καταγγείλει μονομερώς αυτή τη συμφωνία, οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα αισθανθούν ότι αποδεσμεύονται από αυτήν και θα σταματήσουν τις χρηματοδοτήσεις.

Κατερίνα Κοσμά

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: