Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Χαμένες Πόλεις του Κόσμου!



Κατά το παρελθόν ήταν πόλεις που γνώρισαν μεγάλη ακμή και πλούτο. Οι κάτοικοί τους θεωρούνταν προνομιούχοι και ο πολιτισμός τους αποτέλεσε πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Όμως για διάφορους λόγους αυτές οι πόλεις πλέον δεν υπάρχουν και το μόνο που θυμίζει την ύπαρξή τους είναι κάποια ιστορικά μνημεία.

Έφεσσος, Τουρκία





Ήταν μια αρχαία Ελληνική πόλη και αργότερα ρωμαϊκή, στη δυτική ακτή της σημερινής Τουρκίας. Η πόλη φημίζεται για τον ναό της Αρτέμιδος, που είναι ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου κόσμου. Σήμερα η θεωρείται ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο.
Palmyra, Συρία






Η Παλμύρα, αρχαία πόλη της Συρίας, υπήρξε κατά την αρχαιότητα ένα σταυροδρόμι μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Χτισμένη σε μία όαση ήταν για αιώνες ένας ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Συριακή έρημο και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου».

Περσέπολη, Ιράν





Η Περσέπολη ιδρύθηκε από τον βασιλιά Δαρείο περίπου το 515 π.Χ. Χτισμένη σε απομακρυσμένη περιοχή ψηλά στο βουνό ήταν η πρωτεύουσα της Περσικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα ο κύριος πόλος έλξης αυτής της χαμένης πόλης είναι οι τάφοι της.
Stonehenge, Αγγλία





Τo Stonehenge είναι ένα προϊστορικό μνημείο που βρίσκεται κοντά στην πόλη Amesbury της Αγγλίας. Πρόκειται για τεράστιους λίθους σε σχηματισμό κύκλου που η κατασκευή του ξεκίνησε περίπου πριν 5.000 χρόνια και θεωρείται ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της μηχανικής. Το Stonehenge θεωρείται ένα σύμβολο ενός αρχαίου ισχυρού πολιτισμού.
Tanis, Αίγυπτος





Ήταν ένα πλούσιο εμπορικό κέντρο και μια πόλη στρατηγικής σημασίας, που βρίσκοταν βόρειο - ανατολικά του Δέλτα του Νείλου. Τον 6ο αιώνα εγκαταλείφθηκε καθώς απειλούταν με πλημμύρες.


Angkor, Καμπότζη



Διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο ινδουιστικής λατρείας άκμασε από τον 9ο έως τον 13ο αιώνα από τους Χμερ. Μετά τον 15ο αιώνα, έχασε την αίγλη του και το καταβρόχθισε το δάσος. Γι' αυτό και κάποια δέντρα έχουν φυτρώσει στην κυριολεξία πάνω στις στέγες των ναών!


Σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της Καμπότζης.


coolaristo
www.ofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: