Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ξεμπλοκάρισμα των έργων θα ζητήσει ο Π.Πικραμμένος



Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και η χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά έναντι των ευρωπαίων εταίρων, κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αύριο, στις Βρυξέλλες.


Aμεση υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις κοινοτικές υπηρεσίες για να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αύξηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έκδοση «ομολόγου έργου» για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων υποδομής και επανέναρξη της χρηματοδότησης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, είναι τα θέματα άμεσης τόνωσης της ανάπτυξης, τα οποία αναμένεται να θέσει ο κ.Πικραμμένος, στη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Τα ζητήματα αυτά καθορίστηκαν στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά, του υπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Στουρνάρα και συνεργατών του κ. Πικραμμένου.
Στη σύσκεψη εκλήθη και συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος καθώς τα ζητήματα ρευστότητας των τραπεζών δεν έχουν πλήρως διευθετηθεί.

Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών πρόκειται να τεθεί από την Γαλλία κι άλλες μεγάλες χώρες το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου, με το οποίο συμφωνεί κι Ελλάδα, παρά την διαφωνία της Γερμανίας.
Κατά τους ίδιους παράγοντες, στην αυριανή Σύνοδο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και αυτή θα έχει περισσότερο χαρακτήρα προετοιμασίας για την τακτική σύνοδο στο τέλος Ιουνίου.

Ο κ. Πικραμμένος αναχωρεί αύριο το πρωί με εμπορική πτήση για τις Βρυξέλλες και θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τσιόδρα και τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Δημήτρη Παρασκευόπουλο.
Ο Eλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: