Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Έμμεσο "ράπισμα" στον Αλέξη Τσίπρα... Ολάντ: "Είμαστε σύμμαχοι της Αθήνας για να αμβλυνθεί το Μνημόνιο"



Σαράντα λεπτά διήρκησε η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το μεσημέρι της Τρίτης στο Παρίσι.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι βρέθηκε στο Παρίσι όχι ως πρόεδρος κόμματος, αλλά "εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό".

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να είναι ο μοχλός μιας φιλικότερης εξέλιξης για την Ελλάδα και τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει να συνεχίσει, θέλει να νιώσει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο πιο ήπιο, φιλικό, ασφαλές περιβάλλον.

"Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές άλλες περικοπές σε εισοδήματα μισθούς συντάξεις", δήλωσε ο ίδιος, γνωστοποιώντας ότι παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.


Ο κ. Ολάντ, από την πλευρά του, δήλωσε σύμμαχος της Αθήνας στην προσπάθεια άμβλυνσης της ασκούμενης πολιτικής και έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.


Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο να παραταθεί το οικονομικό πρόγραμμα για τρία χρονιά.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν το ελληνικό θέμα εν όψει της άτυπης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Το ΠΑΣΟΚ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας με το οποίο εξελέγη Πρόεδρος στη χώρα του ο κ.Ολάντ είναι αδελφά κόμματα και ως εκ τούτου κλείστηκε το ραντεβού.

Με την πραγματοποίηση της συνάντησης, ο κ. Ολάντ στέλνει σαφές μήνυμα στην Ελλάδα, αφού μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα του κ. Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο ο πρόεδρος της Γαλλίας συναντάται μόνο με αρχηγούς κρατών.

Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού είναι σαφές ότι ο κ. Ολάντ αποστέλλει καθαρό μήνυμα στην Ελλάδα για το ποιες πολιτικές δυνάμεις θεωρεί ότι μπορεί να υλοποιήσουν τον στόχο της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Η απόφαση του κ. Ολάντ να συνομιλήσει τετ α τετ με τον κ. Βενιζέλο έρχεται λίγες ώρες μετά τις ξεκάθαρες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.   

"Πρέπει να εξηγήσουμε χωρίς αλαζονεία στους Έλληνες φίλους μας πως, αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ -και πιστεύω ότι αυτό θέλει η πλειοψηφία τους-, δεν μπορούν να στηρίξουν κόμματα που θα τους κάνουν να το εγκαταλείψουν" επισήμανε ο Λοράν Φαμπιούς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

"Είναι πολύ λεπτό θέμα, γιατί δεν θέλουμε να τους δώσουμε μαθήματα. Όμως, ταυτόχρονα, η Γαλλία, που δεν θέλει να δώσει μάθημα, πρέπει να πει ορισμένα πράγματα στους Έλληνες φίλους της", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.


http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: