Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Το εθνικό μας μνημόνιο.



«Μνημόνιο» ή όχι; Επαναδιαπραγμάτευση ή καταγγελία; Ευρώ ή δραχμή; Eρωτήματα επίκαιρα και δημοφιλή, αλλά ταυτόχρονα εξίσου παραπλανητικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Μια χώρα με αδύναμη παραγωγική βάση, με ασαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, με αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, με πελατειακή εξάρτηση και αναχρονιστικές μεθόδους διοίκησης του ιδιωτικού τομέα, με γραφειοκρατικούς θεσμούς, βασισμένους στην καχυποψία απέναντι στον πολίτη, με φορολογικό σύστημα τριτοκοσμικό, με πολιτικό σύστημα αναξιόπιστο και κυρίως με μια νοοτροπία σύμφωνα με την οποία οι δεσμοί αίματος, τόπου και φιλίας, υπερβαίνουν, τις αρχές, τις αξίες και τις δομές που συνιστούν ένα αμερόληπτο, αξιοκρατικό και δίκαιο κράτος.
Πόσο λοιπόν μπορούν να αλλάξουν όλα αυτά με την εφαρμογή ή την καταγγελία του «μνημονίου»; Με την παραμονή στο ευρώ ή την επιστροφή στην δραχμή; Πόσο διαφορετικά, ήταν όλα αυτά τα θεμελιώδη μεγέθη, πριν το «μνημόνιο «-ή πριν το ευρώ;
Τελικά τι είδους λύσεις μπορούν να παραγάγουν οι επιφανειακές, μονοσήμαντες και εν θερμώ απαντήσεις σε ερωτήματα που απλά ανέδειξαν τις αδυναμίες μας και δεν εμβαθύνουν στις παθογόνες αιτίες που αναγόρευσαν τα ερωτήματα αυτά σε καταλύτη ιστορικών εξελίξεων;
Tα τελευταία δυόμιση χρόνια η χώρα μας έκανε μια βουτιά στον εαυτό της. Αντίκρισε κατάματα το γυμνό της είδωλο και φόρτωσε τις ευθύνες για τις ασχήμιες του σώματός της σε εκείνους που της έβγαλαν τα όμορφα και δάνεια ενδύματά της.
Τώρα όμως που η αλήθεια είναι γυμνή, τώρα που οι αιτίες είναι πιο καθαρές, τώρα που οι αποφάσεις κάθε επιλογής είναι εξίσου επώδυνες, είναι ανώφελο να αναζητούμε παραδείσους μέσα από επαγγελίες προφητών ή να μας φοβίζουν κολάσεις, που προκύπτουν από την αμφισβήτηση εντολών.
Είναι η ώρα να αλλάξουμε γήπεδο:
  • Στο ερώτημα «"μνημόνιο" ή χι;», η απάντηση είναι: Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
  • Στο ερώτημα «επαναδιαπραγμάτευση ή καταγγελία;», η απάντηση είναι: Πιστή και επίμονη εφαρμογή του εθνικού μας σχεδίου.
  • Στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή;», η απάντηση είναι: Ισχυρή και ανταγωνιστική εθνική οικονομία.
  • Τέλος, στο ερώτημα «ποια πολιτική δύναμη;», η απάντηση είναι: Ποιοι πολίτες;
Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας, η Ευρώπη είναι η οικογένειά μας. Το «μνημόνιο» είναι απλά ο κακός μας εαυτός· και οι πολιτικοί που θέτουν λάθος ερωτήματα είναι ιστορικά κατώτεροι των περιστάσεων.

του Νίκου Καραγιάννη

www.ppol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: