Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Το όραμα Ολάντ για την Ευρώπη: Ανάπτυξη και αλληλεγγύη.



Την ενότητα της Γαλλίας αλλά και την αλλαγή του προσανατολισμού της οικονομίας της χώρας, έθεσε ως στόχους, ο νέος πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, στην πρώτη ομιλία του, η οποία ακολούθησε τη χθεσινή του ορκωμοσία. Η ομιλία είχε φυσικά και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με τον Ολάντ να σημειώνει την ανάγκη της Ευρώπης για όραμα, αλληλεγγύη και ανάπτυξη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα προτείνει ένα νέο σύμφωνο, το οποίο θα συνδέει, την απαραίτητη, όπως υπογράμμισε μείωση των δημόσιων χρεών με την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομίας. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Φρανσουά Ολάντ μετά την τελετή ορκωμοσίας του. 



Kυρίες και κύριοι. Σήμερα που αναλαμβάνω την πιο υψηλή αποστολή του κράτους. Απευθύνω στους Γάλλους μήνυμα εμπιστοσύνης. Είμαστε μεγάλη χώρα που στην ιστορία της ήξερε πάντοτε να αντιμετωπίζει τις δοκιμασίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται. Κάθε φορά τα κατάφερνε παραμένοντας πάντοτε υψηλά και υπέρ της ελευθερίας. Ποτέ ταπεινωμένη, ποτέ στην αναδίπλωση. Αυτή είναι η αποστολή που έλαβα από το γαλλικό λαό στις 6 Μαΐου.

Να ανατάξω τη Γαλλία μέσα τη Δικαιοσύνη, να ανοίξω ένα νέο δρόμο στην Ευρώπη, να συνεισφέρω στην ειρήνη στον κόσμο, όπως και στην προστασία του πλανήτη. Κατανοώ, από σήμερα κιόλας, τη σημασία των δυσκολιών τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα μας: ένα τεράστιο χρέος, αδύναμη ανάπτυξη, αυξημένη ανεργία, υποβαθμισμένη ανταγωνιστικότητα, μια Ευρώπη που αγωνίζεται να βγει από την κρίση.

Βεβαιώνω όμως εδώ ότι τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο από τη στιγμή που υπάρχει κοινή βούληση, συγκεκριμένη καθαρή κατεύθυνση και αν κινητοποιήσουμε πλήρως τις δυνάμεις και τα πλεονεκτήματα της Γαλλίας. Είναι πολλά: η παραγωγικότητα των εργατών μας, η αριστεία των ερευνητών μας, ο δυναμισμός των επιχειρηματιών μας, η εργασία των αγροτών μας, η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών μας, η ακτινοβολία του πολιτισμού μας και η γλώσσα μας, χωρίς να ξεχνάμε τη δημογραφική μας ζωτικότητα και την ανυπομονησία της νεολαίας μας.
Ο πρώτος όρος για να ξαναβρούμε την εμπιστοσύνη είναι η ενότητα του έθνους. Οι διαφορές μας δεν θα πρέπει να γίνουν διχαστικές, η ποικιλότητα μας να μη γίνει διχόνοια. Η χώρα χρειάζεται ανακούφιση, συμφιλίωση, συσπείρωση. Είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνενώνει όλους τους Γάλλους χωρίς διακρίσεις καταγωγής, πορείας και διαμονής. Γύρω από τις ίδιες αξίες, αυτές της Δημοκρατίας. Αυτό είναι το καθήκον μου. Όποια και να είναι η ηλικία μας, οι πεποιθήσεις μας, όπου και αν ζούμε στο εξάγωνο ή στις υπερπόντιες, στις πόλεις μας, στις συνοικίες μας, στις αγροτικές περιοχές.
Είμαστε η Γαλλία. Μια Γαλλία που δεν απευθύνεται η μία ενάντια στην άλλη. Αλλά μια Γαλλία ενωμένη στην ίδια κοινωνία, στο ίδιο πεπρωμένο.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε κάθε περίπτωση, θα αγωνιστώ για τις απαράβατες αρχές της λαϊκότητας μας όπως και ενάντια στο ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τις κάθε είδους διακρίσεις. Η εμπιστοσύνη έρχεται με την υποδειγματικότητα. Ως πρόεδρος θα αναλάβω πλήρως τις ευθύνες αυτής της μεγάλης αποστολής. Θα θέσω τις προτεραιότητες. Και δεν θα αποφασίζω για όλα, για όλους και παντού.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Κυβέρνηση θα καθορίζει και θα εκτελεί την πολιτική της χώρας. Το Κοινοβούλιο θα είναι σεβαστό για τα καθήκοντά του. Η Δικαιοσύνη θα διαθέτει όλες τις εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της. Η εξουσία στο ανώτατο επίπεδο του Κράτους, θα εξασκείται με αξιοπρέπεια και απλότητα με μεγάλη φιλοδοξία για τη χώρα μας και μεγάλη σοβαρότητα στη συμπεριφορά.
Το κράτος θα είναι αμερόληπτο, γιατί αποτελεί κτήμα όλων των Γάλλων, και δεν ανήκει σε όσους πήραν την ευθύνη για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Οι κανόνες βάσει των οποίων θα αναδεικνύονται οι δημόσιοι ιθύνοντες θα οριοθετηθούν και η νομιμότητα, οι δεξιότητες, η υπηρεσία του γενικού συμφέροντος θα είναι τα μόνα κριτήρια που θα καθορίζουν τις επιλογές μου για τους υψηλούς υπηρετούντες το κράτος.

Η Γαλλία έχει τη τύχη να διαθέτει μια Δημόσια Διοίκηση υψηλής ποιότητας. Σας δηλώνω την εμπιστοσύνη μου στην κάθε μία και στον κάθε έναν ξεχωριστά. Η εμπιστοσύνη βρίσκεται στην ίδια τη Δημοκρατία.
Πιστεύω στην τοπική Δημοκρατία και θα την αναζωογονήσω με πράξη αποκέντρωσης η οποία θα μπορέσει να δώσει νέες ελευθερίες για την ανάπτυξη των περιφερειών μας.
Πιστεύω στην κοινωνική Δημοκρατία. Και θα ανοίξουν νέα πεδία διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους τα οποία θα σεβαστώ.

Πιστεύω στη Δημοκρατία των πολιτών, αυτή των συλλόγων μαζί με την κινητοποίηση της κοινωνίας. Οι εθελοντές θα υποστηριχθούν για την αφοσίωσή τους στη Δημοκρατία. Η εμπιστοσύνη εδράζεται στη Δικαιοσύνη, στις επιλογές. Η ίδια η δημιουργία του πλούτου εδράζεται στη Δικαιοσύνη. Είναι καιρός να επανέλθει η παραγωγικότητα πάνω από την σπέκουλα. Η επένδυση στο μέλλον μπροστά από την παροδική ικανοποίηση. Η μακροπρόθεσμη ωφέλεια πάνω από το άμεσο όφελος.
Είναι καιρός να ξεκινήσουμε τη μετάβαση στην οικολογία και την ενέργεια. Είναι καιρός να ανοίξουν νέα σύνορα για την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Η Δικαιοσύνη όμως υπάρχει και μέσα στην απαραίτητη αναδιανομή της προσπάθειας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν θυσίες για τους μεν, πάντοτε όλο και περισσότερες, και πλεονεκτήματα για τους άλλους ασταμάτητα ελαφρότερα.
Αυτή θα είναι η κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που θα κάνει η κυβέρνηση, με την αγωνία να ανταμείψει την εργασία, την αξιοσύνη, την πρωτοβουλία και να αποθαρρύνει το υπέρμετρο κέρδος και τις εξωφρενικές αμοιβές.

Η Δικαιοσύνη θα είναι το μόνο κριτήριο πάνω στο οποίο θα λαμβάνεται κάθε δημόσια απόφαση. Τέλος η εμπιστοσύνη. Πρέπει να την αποδώσει η Δημοκρατία στη νεολαία. Θα της δώσω τη θέση που της αρμόζει. Την πρώτη. Το θεμέλιο της δέσμευσής μου είναι το Σχολείο της Δημοκρατίας γιατί η αποστολή του είναι ζωτική για τη συνοχή της χώρας μας, για την επιτυχία της οικονομίας μας και για την πρόοδο όλων. Αυτή είναι η βούληση που με διακατέχει: ο εκμοντερνισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η στήριξη των νέων στην αναζήτηση εργασίας και η πάλη ενάντια σε κάθε αβεβαιότητα. Αυτή επίσης θα είναι η ωραία ιδέα στην υπηρεσία του πολίτη που θέλω να ξεκινήσω.
Κυρίες και κύριοι σήμερα πολλοί λαοί και πρώτα-πρώτα στην Ευρώπη μας περιμένουν και μας παρακολουθούν για να ξεπεράσουν την κρίση που μαστίζει την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από όραμα, από αλληλεγγύη, από ανάπτυξη.

Στους εταίρους μας θα προτείνω ένα νέο σύμφωνο που θα συνδέει την μείωση, που είναι απαραίτητη, των δημοσίων χρεών, με την απαραίτητη ενδυνάμωση της οικονομίας. Και θα τους πω για την ανάγκη της ηπείρου μας να προστατεύσουμε, σε ένα κόσμο τόσο ασταθή, όχι μόνο τις αξίες μας αλλά και τα συμφέροντά μας, στο όνομα της αρχής της αμοιβαιότητας των εμπορικών μας ανταλλαγών.
Η Γαλλία είναι μια χώρα με δεσμεύσεις μέσα στον κόσμο, από την Ιστορία της, από τον Πολιτισμό της, από τις αξίες της: Τον ανθρωπισμό, την παγκοσμιότητα, την ελευθερία. Κατέχει μια μοναδική θέση. Η Δήλωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη έκανε το γύρο του κόσμου. Πρέπει να είμαστε, και πρώτος εγώ, οι εγγυητές και να βρισκόμαστε δίπλα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου που εμφορούνται από αυτές τις αρχές.

Η Γαλλία θα σεβαστεί όλους τους λαούς. Παντού θα είναι πιστή στις υποχρεώσεις της που είναι να υπερασπίζεται την ελευθερία των λαών, την τιμή των καταπιεσμένων, την αξιοπρέπεια των γυναικών. Αυτή τη στιγμή, και κατανοώ την σοβαρότητα, που είμαι επιφορτισμένος να προεδρεύσω το πεπρωμένο της χώρας μας και να το αντιπροσωπεύσω στον κόσμο, απευθύνω χαιρετισμό στους προκατόχους μου.

Όλους όσους, πριν από μένα, είχαν την ευθύνη να οδηγήσουν τη Δημοκρατία. Τον Κ. Ντε Γκώλ που έβαλε το μεγαλείο του υπέρ της αίγλης και της κυριαρχίας της Γαλλίας. Τον Ζ. Πομπιντού που κατέστησε την αναγκαιότητα της βιομηχανίας εθνικό διακύβευμα, τον Β. Ζ. Ντεστέν που ξεκίνησε τον εκμοντερνισμό της γαλλικής κοινωνίας, τον Φρ. Μιττεράν τον οποίο ιδιαίτερα έχω μέσα στη σκέψη μου σήμερα, που προώθησε τις ελευθερίες και την κοινωνική πρόοδο, τον Ζ. Σιράκ που τόνισε την προσήλωσή του στις αξίες της Δημοκρατίας, στον Ν. Σαρκοζύ στον οποίο απευθύνω τις ευχές μου για τη νέα ζωή που ανοίγεται μπροστά του.
Κυρίες και Κύριοι θα υπηρετήσω ένα μεγάλο σκοπό: τη συστράτευση, την ανάκαμψη, την πρόοδο και την ελπίδα στην οποία θα είμαι ο αγωγός. Ζήτω η Γαλλία!

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: