Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Η ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα.



Πολίτες της Αθήνας, σας ευχαριστώ για τη δυναμική, τη συγκλονιστική παρουσία σας. Είμαι πραγματικά συγκινημένος, γιατί σήμερα, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθύνομαι σε εσάς και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό από αυτή την ιστορική πλατεία, την πλατεία του συντάγματος.

-          Από εδώ, που σε όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του έθνους εκφράστηκε ο ελληνικός λαός και ο λαός της μεγάλης, δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης.
-            Από εδώ, που έχουν μιλήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο άνθρωπος που σημάδεψε και τη δική μου είσοδο στην ενεργό πολιτική το 1989, στα πέτρινα χρόνια για την παράταξη και τον ίδιον. Εδώ, πολίτες της Αθήνας ακούστηκαν οι μεγάλοι στόχοι, τα μεγάλα συνθήματα, εδώ ο λαός φώναξε «Αλλαγή!». Εδώ εκφράστηκαν οι μη προνομιούχοι.
-          Από εδώ, σήμερα, δυο μέρες πριν τις εκλογές φωνάζουμε όλοι μαζί: Όχι στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας, Όχι στην  είσοδο στην Βουλή των οπαδών του νεοναζισμού και των νοσταλγών της δικτατορίας.
-          Από εδώ, από το κέντρο της Αθηνάς που αλλάζει επιτέλους  μορφή, στέλνουμε μήνυμα  σιγουριάς και ασφαλείας σε κάθε έλληνα πολίτη. Ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες, αξιοπρεπής μεταχείριση για τους μη νόμιμους μετανάστες, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο..

Πολίτες της Αθήνας, είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες. Είμαστε υπερήφανοι γιατί ανήκουμε σε αυτή την παράταξη. Στην παράταξη, που δεν οδήγησε ποτέ την πατρίδα σε ήττες και ταπεινώσεις, αλλά ανέλαβε ιστορικά και άλλες φορές να διαχειριστεί κρίσεις, ήττες και ταπεινώσεις που προκάλεσαν άλλοι. Δεν περιμένουμε από κανέναν να μας διδάξει τι σημαίνει εθνικό φρόνημα, τι σημαίνει πατριωτισμός. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, είμαστε το μεγάλο λαϊκό, πατριωτικό Κίνημα!

Πολίτες της Αθήνας, με την παρουσία σας δίνετε σήμερα ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς, τους ανιστόρητους, που προσβάλλουν την μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Σε όλους αυτούς, που νομίζουν ότι μπορούν να "τελειώνουν" με το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτούς τους αλαζόνες, που πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν ΠΑΣΟΚ στη  θέση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αντιλαμβάνονται τίποτα για το τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ. Το επιχείρησαν και το 1989 και τους απάντησε ο ελληνικός λαός

Ακούγεται το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό!»

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό, ισχυρό και στην κάλπη θα καταγραφτεί και πάλι ως η μεγάλη παράταξη της δημοκρατίας και της προόδου.

Ακούγεται το σύνθημα: « ΠΑΣΟΚ και Νεολαία για μια Ελλάδα νέα »

Ελληνίδες και Έλληνες, μας εκφράζει η ρήση του Ανδρέα: "Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά". Η ψυχή της παράταξης είναι πάντα η ίδια και πάλλεται εδώ στο Σύνταγμα.

Οι πολίτες που μας  ψήφισαν το 2009 και πικραμένοι, απογοητευμένοι, αναποφάσιστοι ακόμη και σήμερα, μας ακούν και μας  κρίνουν, πρέπει να έρθουν κοντά μας.  Τους περιμένουμε την Κυριακή παρά τις επιφυλάξεις, παρά τους δισταγμούς. Τους περιμένουμε να κρατήσουμε μαζί όρθια την πατρίδα, να κρατήσουμε μαζί όρθιους τους Έλληνες που  θέλουν πίσω την αξιοπρέπεια και την περηφάνια τους.  

Ελληνικέ λαέ, την Κυριακή κρίνονται όλα: η ζωή, η ασφάλεια, η προοπτική κάθε ελληνικής οικογένειας και της πατρίδας συνολικά.  Την Κυριακή κρίνεται το αν θα μείνουμε στην Ευρώπη και στο Ευρώ, αν θα προχωρήσουμε σε ένα δρόμο δύσκολο, αλλά ασφαλή, που έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του, σε ένα δρόμο που οδηγεί στην οριστική έξοδο από το Μνημόνιο και την κρίση. Ή, αν θα μπούμε σε περιπέτειες, γυρίζοντας πολλές δεκαετίες πίσω, πηγαίνοντας σε πτώχευση τη πατρίδα και σε μαζική φτώχεια τους Έλληνες.

Πολίτες της Αθήνας, κάνουν λάθος όποιοι νομίζουν ότι την Κυριακή κρίνεται η τύχη των κομμάτων και κάποιων πολιτικών προσώπων, μακάρι να ήταν τόσο απλό το ζήτημα. Την Κυριακή κρίνεται η μοίρα του ίδιου του λαού μας και κυρίως των πιο αδύναμων, των πιο φτωχών, της μεσαίας τάξης. Των νέων μας η μοίρα κρίνεται την Κυριακή.

Ελληνίδες και Έλληνες, τώρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, όταν ψήφιζε, τι συμβαίνει, ποια είναι η πραγματικότητα, οι κίνδυνοι, αλλά και οι προοπτικές.

Το ερώτημα είναι καθαρό:
-          Ποια κυβέρνηση από τη Δευτέρα μπορεί να εγγυηθεί  μισθούς και συντάξεις; Τις δαπάνες για σχολεία και νοσοκομεία;
-          Ποια κυβέρνηση μπορεί να προστατέψει τις καταθέσεις των πολιτών;
-          Ποια κυβέρνηση μπορεί να ρίξει ρευστότητα, χρήμα στην αγορά, για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Για την ανάπτυξη; Η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι ενέργειες συγκεκριμένες.
-          Ποια κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει από τους Ευρωπαίους πιο ήπια προσαρμογή, σε τρία χρόνια και όχι σε δυο, σε τρία όπως προτείνουμε με τρόπο πιο φιλικό για τους πολίτες και την ανάπτυξη;
-          Ποια κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει την κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας;
-          Ποια κυβέρνηση μπορεί να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στον άνεργο, τον μοναχικό άνθρωπο, τον ανάπηρο, τον πολίτη που έχει ανάγκη;
-          Ποια κυβέρνηση μπορεί να παίξει ρόλο μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, μέσα σε μια Ευρώπη που δεν μπορεί να είναι μόνον Ευρώπη της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά πρέπει να ξαναγίνει Ευρώπη της ανάπτυξης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων;
-          Ποια ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που  μαζί με τον François Hollande, που  ευχόμαστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας την Κυριακή, μπορεί να σταθεί απέναντι στους συντηρητικούς ομογάλακτους αδελφούς του κ. Σαμαρά;

Η απάντηση είναι απλή: Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, των δυνάμεων της ευθύνης, της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης. Μια κυβέρνηση που ενώνει και κινητοποιεί τις δυνάμεις που θέλουν να μείνουμε στην Ευρώπη και το ευρώ. Να  κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, να ξαναγίνει η Ελλάδα ισότιμη. Να γίνει  η Ελλάδα αυτοδύναμη.

Αυτή είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση που βασίζεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο, ρεαλιστικό, συγκεκριμένο και υπεύθυνο. Το μόνο σχέδιο που οδηγεί στην οριστική υπέρβαση του Μνημονίου σε τρία το αργότερο χρόνια.  Αυτή, Έλληνες πολίτες, είναι η μόνη θετική και αισιόδοξη πρόταση.

Ακούγεται το σύνθημα:  «Βαγγέλη, μαζί στη νέα εποχή!»

Μαζί, μαζί πηγαίνουμε στη νέα εποχή, με πρώτους, πρωτοπόρους τους νέους.

Ακούγεται το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό!»

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό και μιλάει τώρα στον ελληνικό λαό λέγοντάς του υπεύθυνα, εφαρμόσιμα πράγματα. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τη ψήφο των πολιτών γιατί τη Δευτέρα θα υπάρχει μια «δεδομένη» κυβέρνηση, λίγο πολύ σαν τη σημερινή και μια «δεδομένη» πολιτική κατεύθυνση της χώρας. Όχι. Όλα  κρίνονται και αποφασίζονται από τους Έλληνες πολίτες την Κυριακή.

Κάνουν, πολίτες της Αθήνας, μεγάλο λάθος όσοι νομίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο και κολλημένο στην καρέκλα της εξουσίας. Εξουσία, σας διαβεβαιώ προσωπικά, σημαίνει κόστος, φθορά, ευθύνη, ξενύχτια, αγωνία μεγάλη για το αν στέκεται όρθια ή πέφτει η χώρα. Δεν είναι ούτε προνόμιο ούτε απόλαυση η άσκηση της εξουσίας στην εποχή μας.

Ας το καταλάβουν καλά όλοι: Το ΠΑΣΟΚ δεν  είναι και δεν θα γίνει δεκανίκι οποιουδήποτε. Είναι η δημοκρατική, προοδευτική παράταξη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Μια κυβέρνηση των  δυνάμεων της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που ξέρει να διαπραγματεύεται, αλλά στη πράξη, στο γήπεδο, με τους ξένους, όχι εδώ,  στα λόγια, μεταξύ μας, στα αποδυτήρια, όπως έκαναν ορισμένοι, κρυμμένοι πίσω από εμάς τους δύσκολους μήνες της διαπραγμάτευσης.

Δεν δεχόμαστε, δεν δέχομαι μαθήματα διαπραγμάτευσης ούτε από αυτόν που κρύφτηκε από πίσω μου ούτε από αυτούς που είτε έχουν άγνοια κινδύνου είτε λένε ωμά ψέματα και παίζουν με τη μοίρα της χώρας και των Ελλήνων.

Ελληνικέ λαέ, υπάρχει ένας και μόνο τρόπος για να  σχηματισθεί αυτή η κυβέρνηση: Να' ναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, αποδέκτης της διερευνητικής εντολής, εγγυητής και καταλύτης των εξελίξεων.

Την Κυριακή ο ελληνικός λαός περιμένουμε να μας πει καθαρά, ξάστερα τι θέλει. Να αποφασίσει. Ή έτσι ή αλλιώς. Η απόφασή του είναι σεβαστή. Θα τηρηθεί με δημοκρατική ευλάβεια, αλλά χρειάζεται εντολή, νομιμοποίηση, κατεύθυνση.

Ελληνικέ λαέ, είπαμε και το ξαναλέμε όλοι μαζί από το Σύνταγμα σήμερα:

Δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε.
-          Να περάσουμε τον Ιούνιο χωρίς νέους φόρους.
-          Χωρίς να θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.
-          Χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
-          Χωρίς να θιγεί ο 13ος και 14ος μισθός που εμείς κατοχυρώσαμε στη διαπραγμάτευση.
-          Με διαρθρωτικές αλλαγές που κάνουν το κράτος μικρότερο, καλύτερο φιλικότερο για τον πολίτη και την ανάπτυξη.

Πολίτες της Αθήνας, δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε:
-          Να στηρίξουμε τον άνεργο νέο, την άνεργη γυναίκα, με συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης, γυναικείας και νεανικής  επιχειρηματικότητας.
-          Με τα προγράμματα αυτεπιστασίας των Δήμων που δίνουν 120.000 θέσεις δουλειάς σε λίγο χρόνο.
-          Με καθολική υγειονομική κάλυψη χωρίς άλλα προαπαιτούμενα.

Πολίτες της Αθήνας δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε:
-          Να στηρίξουμε τα νοικοκυριά αλλά και τις ατομικές επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα  με τα δάνεια, που είναι υπερχρεωμένες,  με ειδικό νομικό πλαίσιο.
-          Με τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, με νέους καλύτερους  όρους  για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και όλων των εμπορικών Τραπεζών.

Δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε:
-          Να δώσουμε στη χώρα σταθερό, για δέκα τουλάχιστον χρόνια, φορολογικό σύστημα.  Πιο απλό, πιο δίκαιο.
-          Να αφαιρέσουμε τους έκτακτους φόρους, τις έκτακτες εισφορές και τα έκτακτα τέλη που μπήκαν λόγω της κρίσης, αρχίζοντας από την Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης 1-4% στο δηλωμένο εισόδημα.
-          Να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές 10% τουλάχιστον για να βοηθήσουμε τους ανέργους να βρουν δουλειά.
-          Να αντικαταστήσουμε το Ειδικό Τέλος Ακινήτων με τον Ενιαίο Προοδευτικό Φόρο στα ακίνητα μέσα στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
-          Να μειώσουμε τον συντελεστή του ΦΠΑ στον τουρισμό, στα αγροτικά εφόδια και την εστίαση.

Πολίτες της Αθήνας, δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε:
-          Να οργανώσουμε το νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο αρχίζοντας από την επιστροφή στην ύπαιθρο, από την αναγέννηση του αγροτικού τομέα.

Δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε.
-          Να ρίξουμε χρήμα στην αγορά:
-          Πενήντα δισεκατομμύρια τα επόμενα τρία χρόνια, μετρημένα ευρώ - ευρώ μέσα από το κράτος και το τραπεζικό σύστημα που περιέρχεται στον έλεγχο του  δημοσίου.
-          Πενήντα πέντε δις για έργα υποδομής. Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες που θα κινήσουν τον τροχό της ανάπτυξης.  Με θέσεις εργασίας, με υπεργολαβίες, με χρήμα στην αγορά, με τζίρο. Αυτό είναι η ανάπτυξη. Η ζήτηση, ο τζίρος.

Ελληνίδες και Έλληνες.
Όλα αυτά είναι τώρα εφικτά επειδή πετύχαμε με κόπους και βάσανα τη μείωση και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Επειδή κάνατε εσείς όλον αυτόν τον αγώνα και επειδή αναγκαστήκαμε να πάρουμε σκληρά και συχνά άδικα μέτρα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό, ώριμο, εκπαιδευμένο. Έχουμε μάθει από την εμπειρία του παρελθόντος, από λάθη και παραλείψεις, ξέρουμε, μπορούμε.

Τώρα λοιπόν πρέπει να σεβαστούμε τις δικές σας θυσίες, τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Να αποκαταστήσουμε αδικίες, να αρχίσουμε να αναπληρώνουμε απώλειες για τα χαμηλά και  μεσαία εισοδήματα καθώς προχωρούμε στην έξοδο από το μνημόνιο και από την κρίση.

Ελληνίδες, Έλληνες, απέναντι στη δική μας υπεύθυνη στάση τοποθετούνται δυστυχώς δύο εκδοχές της "τζάμπα πολιτικής", της δημαγωγίας και του επικίνδυνου λαϊκισμού, των ψευδαισθήσεων και των ψεύτικων υποσχέσεων.  Υπάρχει η δεξιά και η αριστερά εκδοχή.

Ο κ. Σαμαράς πορεύτηκε προεκλογικά επιμελώς κρυπτόμενος, όπως έχει πει ο Γεώργιος Παπανδρέου για μια γνωστή ιστορική προσωπικότητα συνδεδεμένη με το Κυπριακό.

Απέφυγε, όπως ο διάολος το λιβάνι, το διάλογο. Δεν βρήκε μία κουβέντα αυτοκριτικής για τα συντρίμμια που άφησαν πίσω το 2009. Ούτε ο προκάτοχος του ο κ. Καραμανλής βρήκε μια κουβέντα. Ο νοών νοείτο.

Ακούγεται το σύνθημα:  «Δεν θέλει ντιμπέιτ, φοβάται το Βαγγέλη»

Οι άνθρωποι που δραπέτευσαν το 2009 αφήνοντας τη χώρα συντετριμμένη, έχουν το θράσος τώρα, το 2012, να ζητούν αυτοδυναμία να κυβερνήσουν.

Ακούγεται το σύνθημα:  «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά!»

Ο κ. Σαμαράς δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα αυτοκριτικής για όσα έλεγε το 2010 για τη μείωση του χρέους για την οποία τώρα καμαρώνει επειδή την κάναμε εμείς, αλλά τότε τη θεωρούσε καταστροφική και απαράδεκτη.

Δεν είναι ότι δεν ξεχνά ο λαός τι σημαίνει Δεξιά. Είναι ότι θυμάται η ίδια η Δεξιά πολύ καλά τι σημαίνει Δεξιά. Δεν κατάλαβε ο κ. Σαμαράς ότι οι καιροί άλλαξαν και βυθίστηκε στην παλαιοκομματική πρακτική του κομματικού εγωισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα.

Αλλά, πολίτες της Αθήνας, το μικρόβιο της αλαζονείας και της τζάμπα πολιτικής είναι δυστυχώς μεταδοτικό. Μεταφέρθηκε από τη Νέα Δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προτείνει - ακούστε το αυτό - ο ΣΥΡΙΖΑ,  να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση. Δηλαδή να αρνηθούμε να εισπράξουμε τα δισεκατομμύρια που περιμένουν να πάνε στην αγορά, στην ανάπτυξη, στις επιχειρήσεις, να βοηθήσουν τους ανέργους, να βοηθήσουν να ξαναγίνει η Ελλάδα ισότιμη μέσα στην Ευρώπη.

Τι θα γίνει άραγε με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και με τις αγροτικές  επιδοτήσεις; Ποιος και σε ποιο πλαίσιο θα μας τα δώσει, αν καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση;

Προτείνει ο κ. Τσίπρας  να αρνηθούμε την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Ποιου δημοσίου χρέους; Του μειωμένου και αναδιαρθρωμένου από εμάς δημοσίου χρέους. Προτείνει δηλαδή να βρεθούμε εκτός διεθνούς εμπορίου. εκτός διεθνούς τραπεζικού συστήματος, χωρίς εισαγωγές και εξαγωγές, χωρίς πιστώσεις. Προτείνει τον χρηματοοικονομικό θάνατο της χώρας.

Απέναντι στους λεονταρισμούς περί μη πληρωμής του χρέους, εμείς αντιτάσσουμε τη συγκεκριμένη δραστική μείωση του χρέους που πετύχαμε. Τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ διεθνώς. Με απόλυτη  ασφάλεια, χωρίς να  ανοίξει ρουθούνι.

Και είδατε πως βρήκαμε και τρόπο να αποκατασταθούν οι ζημίες των ασφαλιστικών Ταμείων. Και έχουμε και τον τρόπο για τους μικροομολογιούχους έτοιμο να τον θέσουμε και πάλι στο Eurogroup.

Ακούγεται το σύνθημα:  «Κρατάς στα χέρια σου το μέλλον μιας γενιάς!»

Ελληνίδες - Έλληνες, δεν κρατάω στα χέρια μου το μέλλον μιας γενιάς. Εσείς οι ίδιοι το κρατάτε. Ο κάθε Έλληνας πολίτης. Ο ελληνικός λαός κρατά στα χέρια του το μέλλον μιας γενιάς και όλης της χώρας.

Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγούν ακαριαία έξω από την Ευρώπη και το Ευρώ. Όχι επειδή θα μας διώξουν. Επειδή για να επιβιώσουμε θα παρακαλάμε να φύγουμε. Οδηγούν στην απομόνωση, στη φτώχεια. Η Ελλάδα όμως του 2012 δεν είναι, ούτε θα γίνει, Αλβανία του 1990, Αργεντινή ή Κολομβία.

Πολίτες της Αθήνας και όλοι της Ελλάδας, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία ποντάρουν στην απόγνωση του άνεργου, του επιχειρηματία που έχασε την επιχείρησή, της μοναχικής γυναίκας που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Λένε πράγματι  πολλοί και τους καταλαβαίνω: «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται». Τι έχει να χάσει κάποιος αν πτωχεύσει η Ελλάδα, όταν δεν έχει ευρώ στην τσέπη του;

Υπάρχει, Ελληνίδες και Έλληνες, τεράστια διαφορά ανάμεσα στον βρεγμένο και τον πνιγμένο που θέλει  στήριξη, ελπίδα, βοήθεια. Αν πνιγεί η χώρα όμως, δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει αυτόν που έχει ανάγκη.

Ελληνίδες, Έλληνες, περάσαμε τα πιο δύσκολα. Δεν τα παρατάμε λίγο πριν το τέλος. Η αντίστροφη μέτρηση για την υπέρβαση της κρίσης και την έξοδο από το μνημόνιο άρχισε. Την Κυριακή κάθε πολίτης που θέλει σταθερότητα, που θέλει ελπίδα και προοπτική, κάθε πολίτης που θέλει να μείνουμε στην Ευρώπη και στο Ευρώ πρέπει να πάει στην κάλπη και να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ.

Απευθύνομαι σε όλο τον ελληνικό λαό. Πρώτα και κύρια σ' εσάς τους νέους. Εσείς είστε οι πρωτοπόροι της αυτοδύναμης Ελλάδας. Έχετε τα πιο πολλά εφόδια και τις λιγότερες αντιστάσεις. Ελάτε νέοι της Ελλάδας να αγωνιστούμε μαζί για την αυτοδύναμη Ελλάδα του μέλλοντος και των ονείρων μας.

Απευθύνομαι στην Ελληνίδα γυναίκα που βιώνει την κρίση με τους πολλαπλούς ρόλους: ως μητέρα, ως νοικοκυρά, ως εργαζόμενη, ως πολίτης. Απευθύνομαι στο μοναχικό άνθρωπο, στον ανάπηρο,

Απευθύνομαι στην υπερήφανη τρίτη ηλικία που έζησε πολλά και αντιλαμβάνεται τους κινδύνους.

Απευθύνομαι σε κάθε εργαζόμενο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε κάθε επαγγελματία, στους επιστήμονες και κυρίως στους ανέργους που ξέρουν ότι μόνο αν αλλάξει το κλίμα, μόνο αν αρχίσει ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης  μπορούν να βρουν δουλειά, μια θέση κάτω από τον ήλιο της πατρίδας.

Απευθύνομαι στους απόδημους Έλληνες, στον Ελληνισμό όπου γης, που θέλει να είναι περήφανος για την πατρίδα και θα τον ξανακάνουμε περήφανο για την Ελλάδα των ονείρων μας.

Ελληνίδες Έλληνες, η νίκη του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή είναι νίκη της σταθερότητας, της ασφάλειας, της προοπτικής, νίκη της αυτοδύναμης Ελλάδας. Νίκη της κοινής λογικής.

Φίλες και φίλοι, φτάσαμε λίγες ώρες πριν τις εκλογές. Τώρα, από τώρα έως το κλείσιμο της κάλπης κρίνονται όλα. Τώρα, ο Έλληνας πολίτης στοχάζεται, σκέφτεται, προβληματίζεται, αγωνιά και γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, υπέρ της αυτοδύναμης Ελλάδας.

Ακούγεται το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό!»

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημά μας. Το ζήτημά μας είναι να είναι ενωμένος, δυνατός, υπερήφανος όλος ο ελληνικός λαός. Το μήνυμά μας είναι εθνικό, ενωτικό.

Ελληνίδες και Έλληνες, αυτές τις λίγες ώρες μέχρι το κλείσιμο της κάλπης μπορούμε να κάνουμε πολλά. Η υπόθεση της πατρίδας, η υπόθεση της προοπτικής του τόπου μας βρίσκεται στα δικά σας χέρια. Σηκώστε υπερήφανα και υψηλά την ελληνική σημαία, τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, τις σημαίες, τις προτάσεις μας.

Εμπρός, πάμε να δώσουμε τη μάχη σπίτι - σπίτι, πολίτη - πολίτη. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικά σας χέρια.

Εμπρός στη μάχη για κάθε ψήφο, στη μάχη για την αυτοδύναμη Ελλάδα.

Ελληνίδες και Έλληνες την Κυριακή η πατρίδα μπορεί να κερδίσει.

Θα κερδίσει η Ελλάδα των ονείρων μας, της προοπτικής, της αισιοδοξίας, η υπερήφανη, αξιοπρεπής Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες και στην ιστορία .

Γεια σας και με τη νίκη!


www.pasok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: