Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.



Nεο τοπίο διαμορφώνει στην ελληνική αγορά εργασίας και ειδικότερα στον συνεταιριστικό κλάδο ο νέος νόμος για τα εργασιακά, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΟΣΕΓΟ για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας του προσωπικού των Αγροτικών Συνεταιρισμών απέβησαν άκαρπες. 

Έτσι, με επιστολή της προς τις Ενώσεις η ΠΑΣΕΓΕΣ γνωστοποιεί ότι εντός των επόμενων δύο ημερών θα σταλεί στις πρώτες εγκύκλιος με σχέδια επιχειρησιακών συμβάσεων αλλά και ατομικών συμβάσεων εργασίας, μαζί με ενημερωτικό υλικό για τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν το νέο νόμο. 

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρονται τα εξής: 

«Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα 15.05.12 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας κλαδικής ΣΣΕ του Προσωπικού των Αγροτικών Συνεταιρισμών μεταξύ της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΟΣΕΓΟ. Ατυχώς, οι διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες, με αποτέλεσμα τη μη υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. 

Κατόπιν αυτών η ΠΑΣΕΓΕΣ, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημά σας θα σας αποστείλει εντός δύο (2) ημερών σχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ, σχέδιο ατομικής σύμβασης εργασίας και τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην εκ περιτροπής εργασίας, τη μερική απασχόληση και τη διαθεσιμότητα». 

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ - που απορρίφθηκε από την ΟΣΕΓΟ- προέβλεπε αφετηρία εισαγωγικού βασικού μισθού του πρώτου κλιμακίου της μέσης και ανωτέρας εκπαίδευσης της προηγούμενης κλαδικής ΣΣΕ (ύψους 958 ευρώ), μειωμένο κατά 13%, ο νέος προτεινόμενος βασικός μισθός ανέρχεται στο ύψος των 834 ευρώ ίδιο για κάθε κατηγορία εργαζομένων (δηλαδή ίδιο επίπεδο αφετηρίας, είτε πρόκειται για εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή για εργαζόμενους ανωτάτης εκπαίδευσης). 



Επίσης στο βασικό αυτό μισθό περιλαμβάνεται το επίδομα ωρίμανσης που ανέρχεται σε ποσοστό 10% ανά τριετία για τρεις (3) τριετίες, όπως προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σημειώνεται επίσης ότι στο προτεινόμενο αυτό πλαίσιο ισχύουν τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος 4046/2012 (επίδομα τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).


Δεν υπάρχουν σχόλια: