Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Πολύ δαπανηρή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.



ΤΟ Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει πραγματοποιήσει την απαραίτητη «τεχνική διαδικασία» προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως διαβεβαίωσε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην ολλανδική τηλεόραση. Όμως η κ. Λαγκάρντ έσπευσε να προσθέσει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή. «Το ΔΝΤ έχει προετοιμαστεί τεχνικά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτή είναι η δουλειά μας. Σαφώς δεν υπονοώ ότι η έξοδος είναι η λύση που επιθυμούμε. Απλά λέω ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα και εμείς οφείλουμε να προετοιμαστούμε γι'Α αυτήν σε τεχνικό επίπεδο».
Η κ. Λαγκάρντ, πάντως, αν και αρκετά ανήσυχη φρόντισε να κρατήσει λίγο πιο χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι «νομίζω ότι πρέπει να δούμε το καλύτερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η χώρα έχει την πολιτική βούληση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να παραμείνει στην ευρωζώνη, κάτι που φαίνεται πως είναι και η επιθυμία του λαού». Επανέλαβε, όμως, την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων, τονίζοντας ότι «όλα είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την προσπάθεια να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει τεθεί σε ισχύ και βάσει του οποίου οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να στηρίξουν τη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τυπικά το ΔΝΤ έχει διακόψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει πρώτα να σχηματιστεί κυβέρνηση πριν τα στελέχη του επιστρέψουν στη χώρα μας.

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κοινό νόμισμα και την Ευρώπη, προειδοποίησαν με δηλώσεις τους δύο κορυφαίοι τραπεζίτες, ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) 'Αξελ Βέμπερ και ο έως πρόσφατα πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Bankia και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ροδρίγο ντε Ράτο.

Σε ομιλία ο κ. Βέμπερ είπε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα θρυμμάτιζε την εικόνα του ευρώ και κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να δώσουν τέλος στην τρέχουσα νευρικότητα. «Θεωρώ ότι κάθε συζήτηση για το ότι το ευρώ δεν είναι μονόδρομος θα οδηγήσει σε μία συζήτηση για το τζίνι που θα βγει από το μπουκάλι και θα προκαλέσει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις, όταν η αγορά αρχίσει να τιμολογεί τις συνέπειες» δήλωσε. Προσέθεσε ακόμη ότι «πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μας πείσουν ότι πρέπει να ξεχάσουμε το σχέδιο Β (το μέλλον χωρίς το ευρώ) και να κινηθούν και πάλι προς το σχέδιο Α, το οποίο είναι αυτό που θα λειτουργήσει καλά».

Ο Ροδρίγο ντε Ράτο προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο δικό της νόμισμα. «Νομίζω ότι η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη να επιτρέψει στην Ελλάδα, ή να ζητήσει από την Ελλάδα, να εγκαταλείψει το ευρώ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα εκραγούν και αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος της Ευρώπης. Νομίζω ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες, ότι αυτές μπορεί πραγματικά να μην είναι διαχειρίσιμες».
Τον «υπολογισμό» του ποσού που θα «στοιχίσει» η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ τόσο στην ίδια όσο και στο σύνολο της Ευρώπης πραγματοποίησε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η οποία το τοποθετεί στο ένα τρισ. δολάρια. Από την πλευρά του το Reuters υποστηρίζει ότι το κόστος θα φθάσει σε αρκετά δισ. ευρώ, ενώ αρκετά μεγάλα προβλήματα θα προκληθούν τόσο στην ΕΚΤ όσο και ακόμη και σε ισχυρές οικονομίες όπως αυτή της Γερμανίας.


www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: