Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Τι είπε ο Δημήτρης Τσιρώνης, βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, στους Αρτινούς της Αττικής.




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Αθήνα,   30 Απριλίου 2012
                            

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

ΣΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας και την παρουσία σας, για μια ακόμη φορά, στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνουμε ως Χώρα, ως κοινωνία και αλλά και ως Κίνημα. Στα δύσκολα είμαστε όλοι εδώ!
Βιώνουμε σήμερα όλοι, οι πολίτες την πραγματικότητα της κατάστασης που έφερε η κρίση και που αναπόφευκτα μας έχει οδηγήσει σε εκλογές.
Οι προσεχείς εκλογές δεν είναι σαν όλες τις προηγούμενες. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά. Κρίνεται ή ίδια η υπόσταση της Χώρας μας, το μέλλον και η προοπτική της. Κρίνεται η τύχη και η συνοχή της κοινωνίας μας.
Στις προσεχείς εκλογές καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που θα κρίνουν τα πάντα:
-      αν θα παραμείνουμε ή όχι στο Ευρώ,
-      αν οι τεράστιες θυσίες των τελευταίων ετών θα είναι το θεμέλιο μιας νέας πορείας για την Ελλάδα ή αν θα πάνε χαμένες,
-      αν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη οικονομία, ένα κράτος που δουλεύει και στηρίζει τους αδύναμους,
-      ή αν θα αφήσουμε τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις δεκαετιών να μας νικήσουν.
Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι απλά, ρητορικά, εκβιαστικά διλήμματα. Πρόκειται για την αμείλικτη πραγματικότητα, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης.
Η χώρα μας ζει σήμερα τις τραγικές επιπτώσεις μιας μεγάλης περιόδου άρνησης να δούμε και ακόμη περισσότερο να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Μίας περιόδου στην οποία το κράτος ξόδευε συστηματικά περισσότερα από όσα είχε, συσσωρεύοντας με τον τρόπο αυτό χρέη. Μιας περιόδου στην οποία δεν τολμήσαμε να κάνουμε αναγκαίες αλλαγές, για να έχουμε μία ανταγωνιστική οικονομία, μία σωστή Δημόσια Διοίκηση, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που σέβεται τα χρήματα του πολίτη, ένα πολιτικό σύστημα που εκπροσωπεί πολίτες και όχι συμφέροντα. Όλα αυτά συγκαλύπτονταν με κάθε δυνατό τρόπο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διογκώνονται και ταυτόχρονα η αξιοπιστία της χώρας να έχει δεχτεί ένα καίριο πλήγμα.
Ο νεοσυντηρισμός, η πελατειακή και αδιαφανής διαχείριση της χώρας, η αυθαιρεσία της εξουσίας, έχουν παρέλθει οριστικά. Ήταν αυτά που οδήγησαν την χώρα σε μια τραγική κρίση, την οποία βιώνουμε πλέον όλοι κατά τον χειρότερο τρόπο.
Βιώνουμε σήμερα μια κρίση, πρωτοφανή σε μέγεθος και μοναδική σε έκταση. Μία κρίση που ανάγκασε όσους από εμάς κληθήκαμε, να στηρίξουμε την τελευταία διετία δύσκολες αποφάσεις, αν και δεν είχαμε κυβερνητικές ευθύνες, να το πράξουμε. Το κάναμε γιατί ήταν οι μόνες αποφάσεις που μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τον απόλυτο όλεθρο, την απόλυτη καταστροφή. Και εξαιτίας αυτών των αποφάσεων, εξαιτίας των μεγάλων θυσιών των Ελλήνων πολιτών, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρά τα λάθη και τις ολιγωρίες, μπορούμε σήμερα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.
Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Οι Έλληνες έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Παράγοντας και εξάγοντας  και όχι απλώς καταναλώνοντας πάνω από τις δυνατότητές μας. Δίνοντας ευκαιρίες και δουλειές σε όλους και ειδικά στους νέους, και όχι βάζοντας παντού εμπόδια που εξυπηρετούν μόνο συντεχνίες και κατεστημένα συμφέροντα.
Προστατεύοντας όσους έχουν πράγματι ανάγκη, και όχι απλώς όσους έχουν ΄΄άκρες΄΄ στο σύστημα. Χτίζοντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που δουλεύει για τον πολίτη, και όχι απλώς για τον εαυτό του. Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουμε οριστικά ότι δρόμος επιστροφής στην ανάπτυξη, που περνάει μέσα από νέα δανεικά και από μεγάλα λόγια, δεν υφίσταται.
Αυτή η πορεία δεν είναι εύκολη και δεν είναι δεδομένη. Χρειάζεται υπομονή, σχέδιο, δουλειά, αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται να χτίσουμε συναινέσεις γύρω από αυτονόητες αλλαγές, που όμως τις πολεμούν πολλοί, αλλά δυστυχώς και γύρω από επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Χρειάζεται να επιμείνουμε σε μια πορεία που θα οδηγήσει στην ανατροπή παρωχημένων αντιλήψεων, αλλά και στην αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει στους πιο αδύναμους.
Χρειάζεται να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία της χώρας, τόσο μέσα στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο και να διεκδικήσουμε και πάλι την θέση που της αρμόζει. Χρειάζεται να είμαστε σε θέση να συμμετάσχουμε στην καινούργια συζήτηση για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που έχει ήδη αρχίσει και με αφορμή τις Γαλλικές Εκλογές και τους ορίζοντες που ανοίγονται, γιατί τα προβλήματα είναι ταυτόχρονα τοπικά, εθνικά, ευρωπαϊκά, όπως το απέδειξε περίτρανα η κρίση που βιώνουμε.
Και χρειάζονται άνθρωποι που να καταλαβαίνουν τα προβλήματα, να νοιάζονται, να λένε την αλήθεια και να την υπηρετούν, και να μην φοβούνται να αναλάβουν το όποιο κόστος.
Πίστευα και πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του κάθε πολίτη ξεχωριστά είναι να μπορείς να βλέπεις την πραγματικότητα, να αναλαμβάνεις τις ευθύνες που σου αναλογούν και να μην προσπαθείς να κρυφτείς πίσω από τους άλλους στα δύσκολα.
Τώρα είναι η ώρα των πολιτών. Οι πολίτες θα αποφασίσουν στις προσεχείς εκλογές εάν επιθυμούν η χώρα να κυβερνηθεί την επομένη των εκλογών, ή εάν θα έχουμε ακυβερνησία, αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και κατάρρευση της Χώρας. Εμείς, το καθήκον μας απέναντι στην Πατρίδα το κάναμε στο ακέραιο, το έκανα στο ακέραιο.
Συμμετέχω για μια ακόμη φορά σε αυτές τις εκλογές ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια της Άρτας. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν την πορεία μου μέχρι σήμερα και να εκτιμήσουν όσα μπορώ να προσφέρω την επόμενη μέρα. Στη χώρα μας και στην Άρτα. Στη δική μας Άρτα.
Είμαι υποψήφιος και πάλι στην Άρτα γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια που είμαι βουλευτής, βίωσα από πολύ κοντά τα προβλήματά της και δούλεψα με ρεαλισμό, αγωνιστικότητα, αφοσίωση και πνεύμα συναίνεσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και επίλυσή τους.
Η Άρτα έχει προβλήματα σαν αυτά που έχουν όλες οι περιοχές στη χώρα μας: επιχειρήσεις που κλείνουν, μεγάλη ανεργία, οικογένειες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Οι πολιτικές, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, οφείλουν να είναι  και θα είναι - και πολιτικές για την Άρτα. Υπάρχει άμεση ανάγκη να ξαναπάρει μπρος η οικονομία, να γίνουν επενδύσεις, να αρχίσουν να δημιουργούνται και πάλι θέσεις εργασίας.
Η Άρτα έχει όμως και ιδιαίτερα προβλήματα: την ανάγκη να δημιουργηθούν οι απαραίτητες οικονομικές και κοινωνικές υποδομές, να ρυθμιστεί ο χώρος και να βρεθούν οι σωστές ισορροπίες ανάμεσα σε εναλλακτικές χρήσεις, να προστατευθεί το περιβάλλον και οι ευαίσθητες περιοχές, να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις στα θέματα της διαχείρισης των λυμάτων που προέρχονται από τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και τις πτηνοτροφικές μονάδες.
Συνέπεια αυτής της πρωτοφανούς και πρωτόγνωρης κρίσης, παρά τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση, τα τελευταία χρόνια στην ύπαιθρο και στην ελληνική περιφέρεια βιώσαμε δύσκολες στιγμές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Άρτα δεν ήταν δυνατόν να αποφύγει τα σημάδια της κρίσης. Παρά όμως αυτή τη δύσκολη περίοδο, η κρίση δεν αποτέλεσε, ούτε έπρεπε να αποτελέσει, άλλοθι για να μη γίνει τίποτα.
Το αντίθετο, η κρίση μας όπλισε με περισσότερη δύναμη, με περισσότερη αποφασιστικότητα, με τεράστια ευθύνη, να εργαστούμε αποτελεσματικότερα σε σχέση με το παρελθόν και να επιλύσουμε ή να δρομολογήσουμε χρονίζοντα προβλήματα:
-      Το πρόγραμμα ‘’ΑΝΑΣΑ’’ για τον Αμβρακικό Κόλπο, ύψους 120 εκατ. Ευρώ, που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό το περασμένο καλοκαίρι στην Άρτα, θα ενισχύσει την προσπάθεια για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Αμβρακικού. Το Πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται και έχουν γίνει οι πρώτες εντάξεις έργων.
-      Το ‘’ΞΕΝΙΑ’’ στο Βυζαντινό και ιστορικό Κάστρο τα πόλης της Άρτας, με πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή, παραχωρήθηκε στο Δήμο Αρταίων για αξιοποίηση και ενίσχυση του κοινωνικού εξοπλισμού της πόλης. Η παραχώρησή του στο Δήμο είχε επίσης εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στην Άρτα το περασμένο καλοκαίρι.
-      Εξαγγελία από την Άρτα του Πρωθυπουργού ήταν και η κατασκευή νέου κτιρίου υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, ώστε να σταματήσει επιτέλους η λειτουργία στο σημερινό κτίριο που αποτελεί ντροπή για την Άρτα, για την τοπική κοινωνία και για το υγειονομικό προσωπικό και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Οι διαδικασίες για την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας έχουν ξεκινήσει από τη Διοίκηση του ΙΚΑ.
-      Το ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Άρτα, αναβαθμίζεται σε ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας, μετά τις προτάσεις που υποβάλλαμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μετά και συνεργασία με τη Διοίκηση του ΤΕΙ.
-      Το Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικών (ΚΕΥΓ), μετά από σχετική πρόταση που υποβάλλαμε, αναβαθμίστηκε σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) από τον Βαγγέλη Βενιζέλο ως Υπουργό Εθνικής Άμυνας , παρά τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας να γίνει Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.
-      Το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο ολοκληρώθηκαν αυτή την περίοδο και παραδόθηκαν στο κοινό.
-      Ολοκληρώθηκαν επίσης οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης του Βυζαντινού Ναού της Παρηγορήτριας, που κινδύνευε με κατάρρευση.
-      Απετράπη για μια ακόμη φορά στη Βουλή, μετά από τη δική μας τιτάνια προσπάθεια, η εμμονή ετών κάποιων για την κατασκευή του Φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, καθώς η ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα κορεσμένη (με τα 2 υδροηλεκτρικά του Πουρναρίου και το ΧΥΤΑ).
-      Από την άλλη, με τον ίδιο νόμο δρομολογήθηκε η κατασκευή άλλων υδροηλεκτρικών έργων που αδικαιολόγητα καρκινοβατούσαν, όπως: α) της Συκιάς στις Πηγές Άρτας, το οποίο αποσυνδέεται από την εκτροπή του Αχελώου, β) του Αυλακίου στο Μεσόπυργο Άρτας στα όρια με την Ευρυτανία, αλλά και γ) της Μεσοχώρας Τρικάλων, που βρίσκεται στα όρια του νομού Άρτας.
-      Ο Κόμβος Αγίου Δημητρίου, που εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της πτώχευσης και της αποχώρησης του εργολάβου, ολοκληρώνεται πλέον οριστικά, καθώς διασφαλίσαμε το αναγκαίο ποσό των 10.000.000 ευρώ για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων. Ο κόμβος αυτός είναι πολύ σημαντικός, καθώς συνδέει την πόλη της Άρτας με την Ιόνια οδό.
-      Βρίσκονται στην τελική φάση οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών και αναπτυξιακών έργων της χώρας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεταξύ των οποίων είναι και οι πέντε μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας, όπως η Ιόνια Οδός και ο Ε65 που συνδέει την Ήπειρο με τη Θεσσαλία. Είναι γνωστό ότι τα έργα αυτά έχουν παγώσει εξαιτίας της αδυναμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις κατασκευάστριες εταιρίες.
-      Μετά από την επί σειρά ετών επιμονή μας διασφαλίσαμε την οριστική κατασκευή δύο νέων κόμβων στην Ιόνια οδό: α) του Αμμοτόπου για τη σύνδεση των Τζουμέρκων με την Ιόνια οδό και β) του Κομποτίου για τη σύνδεση του Κάμπου της Άρτας με την Ιόνια οδό.
-      Με τη συμβολή του Υπουργού Υγείας, εντός των ημερών θα λειτουργήσουν μια σειρά εγκεκριμένων και πιστοποιημένων Αγροτικών Ιατρείων που υπάγονται στο Νοσοκομείο Άρτας (Γραικικού, Μελατών, Κυψέλης και Μυροφύλλου), για τα οποία οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μόλις τις προηγούμενες ημέρες.
-      Στηρίξαμε και συμβάλαμε στην προσπάθεια για τη συνέχιση της λειτουργίας του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας και την πληρωμή του προσωπικού, με τη διασφάλιση της δανειοδότησης και χρηματοδότησής του από το Υπουργείο Οικονομικών και την Αγροτική Τραπεζα, ενώ σε ότι αφορά στη γαλακτοβιομηχανία ‘’ΔΩΔΩΝΗ’’ θέσαμε ‘’κόκκινες’’ γραμμές για τη διατήρηση του Συνεταιριστικού της χαρακτήρα.
-      Σημαντικές ήταν και οι υποδομές που έγιναν στον Αγροτικό Τομέα, όπως είναι τα εγγειοβελτιωτικά – αρδευτικά έργα της Διώρυγας Λούρου στην πεδιάδα της Άρτας.
-      Ο κατάλογος των έργων για το νομό Άρτας είναι μακρύς και δεν μπορεί να εξαντληθεί στο πλαίσιο αυτού του σύντομου προεκλογικού διαλόγου. Δεκάδες άλλα έργα που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται, στο νομό, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας, όπως λ.χ. είναι η ανακαίνιση και συντήρηση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου, η λειτουργία του Ταχυδρομικού Γραφείου Μηλιανών ως ΚΕΠ, η κατασκευή Μουσικού Σχολείου κ.ο.κ. αναμφίβολα είναι σημαντικά για την τοπική κοινωνία και την τοπική ανάπτυξη.

Στην αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων έχω συμβάλει με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μου στις πολιτικές που ασκήθηκαν για την περιοχή της Άρτας και της Ηπείρου την τελευταία πενταετία.
Αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω στη νέα Βουλή και σε αυτόν τον αγώνα θέλω να ταχθώ και τα επόμενα χρόνια μαζί με τους πολίτες της Άρτας.

Στις προσεχείς εκλογές έχει την ευκαιρία ο ελληνικός λαός να επιλέξει το μέλλον του και την προοπτική της χώρας.
Οι εκλογές δεν είναι μια απλή αναμέτρηση μεταξύ των κομμάτων, αλλά δίνεται η δυνατότητα της αντιπαραβολής διαφορετικών πολιτικών, αντιλήψεων, επιλογών και θέσεων. Εμείς έχουμε μια κατατεθειμένη προοδευτική πρόταση για την μελλοντική πορεία της χώρας. Διαφέρουμε στο γεγονός ότι ενεργούμε με διαφάνεια, με αξίες και αρχές δικαιοσύνης ήθους και νομιμότητας.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα δημιουργίας εντυπώσεων. Γνωρίζουμε τα προβλήματα της Ελλάδας και έχουμε αποδείξει ότι δεν κρυβόμαστε πίσω τους
Το ΠΑΣΟΚ διαφέρει από τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα. Γιατί σήμερα, ενώπιον της κάλπης, μιλάει με στοιχεία και με εφικτούς κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους. Είναι ένα κόμμα, που έχει δουλέψει και αποσκοπεί όχι στην μοιρολατρία, αλλά στην ουσιαστική αλλαγή της οικονομικής κατάστασης της χώρας, με σκοπό, να ξεφύγουμε αφενός από την οικονομική κρίση, να επανακτήσουμε δε και να ενισχύσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους.
Δυόμιση χρόνια τώρα που η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μιας παγκόσμιας  οικονομικής κρίσης το ΠΑΣΟΚ, εμείς οι βουλευτές, σηκώσαμε ένα πολύ βαρύ φορτίο, αναλάβαμε ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν, αναλάβαμε περισσότερες ευθύνες απ' αυτές που αναλογούσαν στην παράταξή μας.
Δεν είπαμε όχι στην ευθύνη, δεν λυγίσαμε, δεν γονατίσαμε, βάλαμε με προσωπικό και πολιτικό κόστος τα στήθη μας μπροστά για τη χώρα, για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, για τα παιδιά μας.
Δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση.
Η κρίση έφερε το μνημόνιο.
Δεν έφερε η δανειακή σύμβαση την κρίση.
Η κρίση έφερε την δανειακή σύμβαση.
Δεν έφεραν τα μέτρα την κρίση.
Η κρίση έφερε τα μέτρα.
Αυτή είναι η αλήθεια. Μια κρίση που προϋπήρξε, που προηγήθηκε των εκλογών του 2009.
Συνεπώς τέτοιου είδους διλήμματα Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο είναι ψευδεπίγραφα, είναι ψευτοδιλήμματα, πλασματικά και αποπροσανατολιστικά, δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Τα πραγματικά διλήμματα του ελληνικού λαού είναι άλλα. Η Χώρα έχει χωριστεί λίγο ή πολύ σε δύο μέρη.
Από τη μια πλευρά είναι οι δυνάμεις της ευθύνης, του πατριωτισμού, του δημοκρατικού εξορθολογισμού, οι δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα στο ευρώ.
Από την άλλη πλευρά είναι οι δυνάμεις του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, που αγωνίζονται για μια Ελλάδα της δραχμής, της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης.
Τα προβλήματα της χώρας, η κρίση, επιτρέπει τη συγκρότηση ενός διαφορετικού μετώπου, ενός μετώπου ευθύνης απέναντι σ' αυτή την κρίση. Επιτρέπει την εξάλειψη τη πόλωσης και τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Η εξάλειψη της πόλωσης δεν συνεπάγεται και εξάλειψη της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης των κομμάτων, μπορεί όμως να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας από κοινού.
Πρωταρχικό μέλημα όλων μας πρέπει να είναι, οφείλει να είναι, η χώρα.
Πρώτος στόχος είναι η αποκατάσταση του κύρους της Χώρας στο εξωτερικό.
Δεύτερος στόχος είναι η ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της Χώρας και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος να ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που κερδίζουμε.
Τρίτος στόχος η συγκρότηση ενός αξιόπιστου και σοβαρού Κράτους, που να σέβεται πραγματικά τον κάθε πολίτη και τις ανάγκες του.
Ο κόσμος θα εμπιστευτεί αυτούς που όχι απλά έχουν ιδέες ή προτάσεις, αλλά αυτούς που δίνουν λύσεις, αυτούς που δίνουν λύσεις στα προβλήματα, στην καθημερινότητα του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας.
Δεν εγκαταλείπουμε τα οράματά μας και τις ιδέες μας επειδή η κρίση δοκίμασε τις αντοχές μας και τις ανοχές μας.

Προτεραιότητές μας είναι:

-      Η στήριξη του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων
-      Η θέσπιση νέου δικαιότερου φορολογικού συστήματος
-      Η προστασία των δανειοληπτών και η καταπολέμηση της ακρίβειας
-      Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ρευστότητα στην οικονομία
-      Η προώθηση των επενδύσεων και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κυρίως των νέων, των γυναικών και των νέων επιστημόνων, που μαστίζονται περισσότερο από την κρίση
-      Η ενίσχυση της απασχόλησης
-      Η αντιμετώπιση της ακρίβειας


Μέσα στο δυσμενές περιβάλλον που σήμερα βιώνουμε όλοι, η Δευτέρα 7 Μαϊου μας βρίσκει προ μεγάλων προκλήσεων. Η επαναφορά της χώρας στην αναπτυξιακή τροχιά και η προώθηση συγκεκριμένων μέτρων διεξόδου από την κρίση στην περιφέρεια και στο Νομό μας είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Η οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση έχει ημερομηνία λήξεως η οποία ταυτίζεται με την έναρξη μιας νέας περιόδου εφαρμογής συγκεκριμένων αποφάσεων για τη διέξοδο από την κρίση. Που θα απευθύνονται στις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ρυθμίσεις και τα μέτρα των δύο τελευταίων ετών.
Πέραν όμως του κέντρου και των αποφάσεων στην πρωτεύουσα η νέα περίοδος μετά τις εκλογές, θα πρέπει να σηματοδοτεί και μια νέα αρχή για κάθε Περιφέρεια της χώρας, αλλά και για το δικό μας Νομό. Με ενίσχυση των έργων υποδομής, με κονδύλια για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και παραγωγικά δίκτυα, με κίνητρα στον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ ο λόγος των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού μας που θα εκφράζουν την περιφέρεια θα είναι καθοριστικός. Και κυρίως θα είμαστε εμείς που θα ελέγχουμε και θα απαιτούμε για τον συμπολίτη μας, το συνάνθρωπό μας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, τον άνθρωπο του μόχθου με τον οποίο μαζί - όλο το προηγούμενο διάστημα αναζητούσαμε τρόπο διεξόδου από την ύφεση της προηγούμενης περιόδου και την κρίση αντιπροσώπευσης.
Στο τέλος αυτής της περιπέτειας, στο τέλος αυτής της διαδρομής υλοποίησης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας, θα έχει κλείσει οριστικά ένας φαύλος κύκλος μιας εποχής που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, της διαφθοράς που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στους Έλληνες πολίτες και την ελληνική κοινωνία. Κλείνει οριστικά ο κύκλος της αμφισβήτησης και της απαξίωσης και ανοίγει ένας νέος κύκλος της αξιοπιστίας, της προοπτικής και της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
Φίλες και φίλοι, αναγνωρίζουμε πως οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ανατρέπονται κεκτημένα, οικογενειακοί προγραμματισμοί και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Αναγνωρίζουμε πως και βεβαίως, υπάρχουν ευθύνες σε όλους μας. Και βεβαίως, οι ευθύνες είναι αναλογικές σε αυτούς που διαχρονικά κυβέρνησαν τη χώρα μας, ευθύνες γι’ αυτά που έπρεπε να γίνουν και κάτω από το φόβο του πολιτικού κόστους δεν αφήσαμε, δεν τολμήσαμε να πραγματοποιήσουμε. Υπάρχουν ευθύνες όμως, και σε αυτούς που δεν κυβέρνησαν, γιατί με το στείρο αντιπολιτευτικό τους λόγο, χωρίς θέσεις και προτάσεις, δεν θέλησαν ή δεν έπεισαν ποτέ την ελληνική κοινωνία ότι αποτελούν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
Σήμερα όμως, είναι μια διαφορετική εποχή. Η κρίση αποτελεί και ευκαιρία. Σήμερα γίνεται μια καινούρια αρχή και ξεκινάει μια διαφορετική πορεία. Διδαχθήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Πάθαμε και μάθαμε. Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε. Σήμερα τολμάμε. Δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Λαμβάνουμε σημαντικές αποφάσεις για να διορθώσουμε όλα αυτά που όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να αλλάξουμε. Δίνουμε σήμερα μαζί με τον ελληνικό λαό τον πιο κρίσιμο αγώνα για την επιβίωση της Πατρίδας μας μέσα από ρηξικέλευθες και ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με επώδυνες αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν όμως, μια νέα βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και ευημερίας για τη χώρα μας.
Σε αυτή τη μάχη που δίνουμε για να κατανοήσουμε τα αυτονόητα, σε αυτόν τον αγώνα που διεκδικούμε τα αυτοδίκαια, σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια δεν χωρούν μικροκομματισμοί, λαϊκισμοί, κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Δεν χωρούν εύκολα λόγια. Μαγικές συνταγές και προτάσεις χωρίς αντίκρισμα πρέπει να τελειώνουν εδώ και τώρα. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η κρίση, η οποία απογύμνωσε το κοινωνικοπολιτικό μας σύστημα, τους θεσμούς και αποκάλυψε βαθύτερα και μείζονα προβλήματα αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις, να ανατρέψουμε κατεστημένα, να αλλάξουμε σελίδα. Μόνο με υπευθυνότητα, με σύνεση, με ρεαλισμό μπορούμε να προχωρήσουμε στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται παγκόσμια. Και μέχρι να βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ οικονομίας, κοινωνίας και κράτους, αλλά και στο νέο κύκλο ενηλικίωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας θέλουμε τον Έλληνα πολίτη συμμέτοχο και συνοδοιπόρο, τον θέλουμε μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τα κοινά μας προβλήματα.
Γιατί, κανένας Πρωθυπουργός, καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός δεν μπορεί να αλλάξει την κοινωνία αν και οι ίδιοι οι πολίτες δεν θέλουν να αλλάξουν, εάν δεν αλλάξουν νοοτροπίες και κατεστημένες αντιλήψεις.
Μαζί, λοιπόν, με τον πολίτη και απέναντι στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα. Μαζί με τον ελληνικό λαό θα αλλάξουμε όλα όσα μας έφεραν μέχρι εδώ, όλα όσα μας πλήγωσαν και μαζί θα δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα και για εμάς τους ίδιους, αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας, για τα δικά τους όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Είναι πραγματικά ώρες εθνικής ευθύνης για όλους μας. Η πρόσκληση είναι προς όλους μας. Η πρόκληση αφορά όλους μας. Ο αγώνας είναι κοινός.
Σας  καλώ όλους στις εκλογές της Κυριακής να στηρίξετε το ΠΑΣΟΚ, που είναι για τα δύσκολα, που δεν κρύβεται πίσω από τα προβλήματα.
Την προσεχή Κυριακή δεν κρίνεται μόνο η επόμενη τετραετία. Κρίνεται η πορεία και η μοίρα του έθνους για πολλές δεκαετίες, για πολλές γενιές.

Ζητώ την ψήφο σας την Κυριακή στις 6 Μαΐου γιατί μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια με τη συνείδησή μου ήσυχη ότι προσπάθησα για όλους μας.

Καλό μας αγώνα!!!
Με τη Νίκη!!!

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: