Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΟΟΣΑ: Θα μεγαλώνει η ύφεση και η ανεργία στην Ελλάδα, μέχρι τα μέσα του 2013!



Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να κατρακυλά μέχρι και τα μέσα του 2013, το δεύτερο 6μηνο θα αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά συνολικά το 2013 θα έχει συρρίκνωση 1,3% , προβλέπει ο ΟΟΣΑ το Μάιο. Επίσης, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνει και θα διαμορφωθεί στο 21,2% φέτος, στο 21,6% το 2013, με προβλέψεις πιο δυσοίωνες από αυτές της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ε.Ε που προβλέπουν 19,7% και 19,6% αντίστοιχα.



Αναλυτικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί έως τα μέσα του 2013 κυρίως λόγω της απαιτούμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ η ανάπτυξη μπορεί να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο το 2013. Η συρρίκνωση της οικονομίας θα φτάσει φέτος το 5,3% .


Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αρχίσουν να αποδίδουν έως τα μέσα του 2013, ενώ η καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της οικονομίας. Η χαμηλή ζήτηση εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού που αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,8% σε ετήσια βάση το 2012. Για το επόμενο έτος προβλέπεται αποπληθωρισμός.

Ο ΟΟΣΑ επίσης εκτιμά ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τα μέτρα λιτότητας μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Πιθανόν περαιτέρω αποδυνάμωση των ήδη περιορισμένων δυνατοτήτων των τραπεζών να στηρίξουν την ανάπτυξη αποτελεί επίσης μεγάλο κίνδυνο για τις προοπτικές», σημειώνει ο Οργανισμός.


www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: