Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Χωρίς γαλάζια σημαία η Ήπειρος για το 2012.



Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε πέρυσι τον Σεπτέμβριο για την περιοχή μας όταν η αρμόδια επιτροπή της Ελληνικής Επιτροπής Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.) αφαίρεσε από το Μονολίθι και την Κυανή Ακτή τις γαλάζιες σημαίες, επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος όπως διαπιστώθηκε από τις επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όπως επισημαινόταν στην ανακοίνωση τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος διαπίστωσαν μεν την πολύ καλή ποιότητα των Νερών Κολύμβησης στις υπόψη ακτές, αξιολόγησαν όμως τις σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, στην τήρηση των κριτηρίων του βραβείου «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» που αναφέρονται σε καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Και μάλιστα σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ», οι παραπάνω ακτές δεν μπορούσαν να είναι υποψήφιες για βράβευση τη φετινή χρονιά.

Το πάθημα φαίνεται πως δεν έγινε μάθημα για τις αρχές της ευρύτερης περιοχής αφού από τις 394 βραβευμένες ακτές με Γαλάζια Σημαία που ανακοινώθηκαν σήμερα απουσιάζει και η Λούτσα που υπάγεται στο Δήμο Πάργας, αλλά και η παραλία «Μέγα Άμμος» που υπάγεται στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Έτσι ενώ η Ήπειρος πέρυσι είχε 4 γαλάζιες σημαίες σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία, φέτος δεν έχει καμία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό της περιοχής.

Πάντως το θέμα της διεκδίκησης των γαλάζιων σημαιών για τις παραλίες του δήμου Πρέβεζας μετά το περσινό κάζο, φαίνεται ότι φέτος απασχολεί περισσότερο τη δημοτική αρχή Πρέβεζας και στα τέλη του περασμένου Μάρτη το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ενέκρινε τις δαπάνες για την προμήθεια ντους, κάδων, ιστών σημαιών, καμπίνων, πινακίδων, τουαλετών, ακτοδρόμων και για τη διενέργεια δειγματοληψιών και μικροβιολογικών εξετάσεων της ποιότητας του νερού , των πολυσύχναστων ακτών του Δήμου Πρέβεζας.

Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής ουσιαστικά καμία από αυτές τις παρεμβάσεις δεν έχει πραγματοποιηθεί...


www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: