Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η συνέντευξη της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο ρ/σ ΑΝΤ1 και τον Κ. Λασκαράτο.



Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αυτή τη φορά η προσκεκλημένη μας είναι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, πολιτεύεται στη Β' Περιφέρεια της πόλης των Αθηνών, είναι η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και είναι και συντοπίτισσά μου.
Κυρία Υπουργέ καλό μεσημέρι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλό μεσημέρι κ. Λασκαράτε. Πράγματι, είναι σημαντική η καταγωγή από την Κεφαλονιά.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Εγώ που δεν είμαι πολιτικός λέω κατ' ευθείαν από το Ληξούρι, εσείς που είστε πολιτικός το πηγαίνετε ευρύτερα. Να αστειευτούμε και λίγο γιατί πρέπει να σκάσει το χειλάκι μας.
Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη διάθεση έχει και ο Πρόεδρός σας αν πιαστώ από τις ορολογίες που χρησιμοποιεί τις τελευταίες του ομιλίες, αλλά και στη σημερινή του συνέντευξη χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά της προάλλες πολύ ντεμοντέ, σήμερα για τον κ. Τσίπρα μνημόνευσε τη γνωστή διαφήμιση και είπε πως είναι «τράτζικ».
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματικά προσπαθεί να αναδείξει το πόσο κρίσιμη είναι η εκλογική αναμέτρηση διότι όλοι οι πολίτες πρέπει να σκεφθούν την επόμενη μέρα. Υπό αυτήν την έννοια γίνεται ο σχολιασμός, μιας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον κόσμο και στην πραγματικότητα που βιώνουμε ως χώρα.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι και δεν είναι καθόλου κακοπροαίρετο το ερώτημά μου. Σε αυτή την καμπή για την χώρα, σε αυτή την πολύ κρίσιμη εκλογική διαδικασία όπως και ο ίδιος σας ο Πρόεδρος την έχει περιγράψει, χωρατά χωρούν;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι θα ήταν άδικο όταν γίνεται μια συζήτηση να μπορεί κανείς να πει ένα ευφυολόγημα ή να κάνει ένα χαρακτηρισμό.
Η προσπάθεια που γίνεται από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και από το ΠΑΣΟΚ έχει σκοπό να αναδείξει όλες τις διαστάσεις της μεγάλης κρίσης που βιώνουμε καθώς και των αναγκών της επόμενης μέρας.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Θέλω να μου πείτε επειδή ο νέος σας Πρόεδρος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι ένα καινούργιο πρόσωπο και αυτό βεβαίως δεν είναι ελάττωμα να φέρει κανείς εμπειρίες, αλλά από την άλλη η κριτική η οποία ασκείται στον κ. Βενιζέλο είναι ότι πρωταγωνίστησε τα τελευταία πολλά χρόνια τις τελευταίες δεκαετίες στο πολιτικό σύστημα έχει μερίδιο των ευθυνών και ιδίως για τα τελευταία 2,5 χρόνια, μάλιστα τους τελευταίους τουλάχιστον μήνες βρέθηκε και στο Υπουργείο των Οικονομικών.
Επειδή εσείς είστε μια πολιτικός η οποία έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και επέστρεψε θέλω να μου πείτε τι βρίσκετε -για να το βρουν κι άλλοι ενδεχομένως από το ακροατήριο- στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο πίστεψε ο Γιώργος Παπανδρέου και στον οποίο ενδεχομένως πίστεψε και ο ίδιος για να δεχτεί τις προτάσεις του να αναλάβει καίρια πόστα και γιατί θεωρείτε πως αυτά τα οποία δεν έπραξε, θα τα πράξει αύριο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη μέρα δήλωσα ότι παραμένω στο Κίνημα. Εξάλλου δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς μετά από 32 χρόνια στράτευσης. Όπως γνωρίζετε, τέθηκα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά από την ψηφοφορία στη Βουλή για το δεύτερο Μνημόνιο, επειδή διαφοροποιήθηκα με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό που αφορούσε τα εργασιακά θέματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και τώρα παραμένω στρατευμένη γιατί πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μια προοδευτική δημοκρατική σταθερά σε ένα πολιτικό σκηνικό αβεβαιότητας. Μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει, φυσικά με την ψήφο του ελληνικού λαού, ένα σημαντικό ρόλο για τις μετεκλογικές εξελίξεις, προκειμένου να υπάρξει μια Κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτική κατεύθυνση, και για την αποτελεσματική εκπροσώπηση στην Ευρώπη, εκεί όπου ο Βαγγέλης Βενιζέλος ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συνέβαλλε καθοριστικά.
Πιστεύω ότι ο ίδιος έδωσε μεγάλη μάχη όλο αυτό το διάστημα στην Ευρώπη. Προσωπικά, είχα και τη δυνατότητα να τον παρακολουθήσω κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Για το λόγο αυτό, να θυμίσω ότι η σημαντική απόφαση της 26ηςΟκτωβρίου, που περιλάμβανε και τη μείωση του χρέους ως μια ανάσα βιωσιμότητας για τη χώρα, είχε τη σφραγίδα του Γιώργου Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού και του Βαγγέλη Βενιζέλου ως Υπουργού Οικονομικών.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Θέλω να μου πείτε κα Ξενογιαννακοπούλου αν τα Κόμματα και το δικό σας αλλά και τα υπόλοιπα, τα οποία παρακολουθείτε όχι μόνο ως πολιτικό στέλεχος αλλά ως κομμάτι της κοινωνίας θα έπρεπε από την αρχή να το είχαν πιάσει διαφορετικά το πράγμα σε αυτή την προεκλογική περίοδο.
Αυτό το οποίο δηλαδή νιώθουμε όλοι μας πως δεν υπάρχει συσπείρωση στα παραδοσιακά Κόμματα παρ' ότι τα περιθώρια στενεύουν, παρ' ότι η Κυριακή είναι πραγματικά πολύ κοντά. Μήπως ευθύνεται και στον παλαιό τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να πολώσουν το κλίμα το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πρόκειται για μια ιδιάζουσα εκλογική περίοδο. Ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα, δεν έχει διάθεση να πηγαίνει σε συγκεντρώσεις, είναι προβληματισμένος και χρειάζεται πολύ συζήτηση. Όλα αυτά τα φαινόμενα νομίζω όμως ότι υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό, δεν είναι απλώς φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Θεωρώ ότι η εκλογική εκστρατεία δεν είναι τόσο μείζων ζήτημα προς συζήτηση, όσο αφ' ενός η αμφισβήτηση για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και αφ' ετέρου οι συνέπειες της κρίσης.
Όσο περνάνε οι μέρες αυτήν την εικόνα συγκρατώ γιατί μιλάω καθημερινά με πολύ κόσμο. Παρ' όλη την κριτική διάθεση και τον διάχυτο προβληματισμό ταυτόχρονα ενισχύεται και η αγωνία για την επαύριο των εκλογών.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Η αγωνία υπήρχε εξ αρχής. Η αγωνία ούτως ή άλλως υπήρχε δεν έφυγε ποτέ και από κανέναν. Το θέμα είναι σε τι μετουσιώνεται αυτή η αγωνία.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πράγματι, η αγωνία υπάρχει ούτως ή άλλως για το που πάει η χώρα αλλά και που πάει η κάθε ελληνική οικογένεια, ο εργαζόμενος, ο επαγγελματίας που ζει τη δική του αγωνία αυτήν τη στιγμή. Όταν όμως κάποιος ψηφίζει, αναλαμβάνει ένα μέρος της ευθύνης του για την επόμενη μέρα. Συνεπώς, πιστεύω ότι παρ' ότι υπάρχει η δυσαρέσκεια και ο θυμός, όσο πλησιάζουμε στην κάλπη ο κόσμος θα σκεφτεί περισσότερο με βάση τα δεδομένα της επόμενης μέρας και της προοπτικής.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Πολλές φορές καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία ότι -θα το πω πολύ λαϊκά- δεν πατάει στη γη όταν θεωρεί ότι θα εκλεγεί αυτοδύναμα. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ πατά στη γη όταν θεωρεί εφικτό στόχο την πρωτιά;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα το έθετα διαφορετικά. Όταν μπαίνεις να δώσεις τη μάχη, μπαίνεις για να δώσεις μια νικηφόρα μάχη και με αυτό τον τρόπο έχει αξία ο οποιοσδήποτε αγώνας και οποιαδήποτε προσπάθεια.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αυτό υποθέτω είναι το επιχείρημα και της άλλης πλευράς.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σίγουρα.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Γι' αυτό λέω μήπως τελικά η ειλικρίνεια θα ήταν το μυστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου, το μυστικό το οποίο δεν αξιοποίησαν τα παραδοσιακά Κόμματα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας δώσω μια διαφορετική προσέγγιση. Πρώτα απ' όλα υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο εκλογικό σώμα. Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα πως θα εκφραστεί ο κόσμος την Κυριακή. Βλέπετε επίσης ότι οι δημοσκοπήσεις εκφράζουν περισσότερο την ψυχική διάθεση της στιγμής που διεξάγεται. Είναι πολύ πιο αβέβαιη η εικόνα. Με αυτήν την έννοια, κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο προβληματισμού ενός μέρους της κοινωνίας που έχει ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και τώρα κρατάει μια στάση αποστασιοποίησης και προβληματισμού. Αυτό είναι το πρώτο θέμα.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μιλάει για την αυτοδυναμία σαν να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα στη χώρα απαιτεί μια ευρύτερη αντιμετώπιση. Το θέμα δεν είναι απλώς να διαθέτεις τον αριθμό των βουλευτών για να είσαι αυτοδύναμος, αλλά να έχεις και την ανάγκη να μοιραστείς μέσα από ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις την προοπτική για τη χώρα. Άρα έχει και μια ποιοτική κριτική.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποψήφια βουλευτής στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, είπε νωρίτερα στη διακαναλική συνέντευξη που μεταδώσαμε απ' ευθείας από το ραδιόφωνο του «ΑΝΤ1» ο Πρόεδρός σας ο κ. Βενιζέλος ότι είναι εσφαλμένη αντίληψη ότι βρέξει - χιονίσει, υπάρχει δεδομένη Κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι για να υπάρχει Κυβέρνηση δεν αρκούν 151 βουλευτές, αλλά πρέπει να υπάρχει κύρος και νομιμοποίηση, διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι και μπορεί να είναι καταλύτης και εγγυητής των εξελίξεων και πως δεν θέλει επαναληπτικές εκλογές γιατί δεν αποτελούν λύση.
Αν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει επαναληπτικές εκλογές και είναι εγγυητής των εξελίξεων πως εμείς έχουμε μια λάθος αντίληψη πως είναι δεδομένη η συμμετοχή του στο επόμενο σχήμα αν δεν έρθει η αυτοδυναμία στο ένα ή στο άλλο Κόμμα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ πολύ σωστή την αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή, γιατί το ΠΑΣΟΚ βάζει κάποιες προϋποθέσεις για να είναι σε μια Κυβέρνηση.
Θεωρώ αυτονόητη προϋπόθεση την προγραμματική συμφωνία και σύγκλιση και νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αν δεν έρθει όμως αυτή η σύγκλιση που λέτε, η προγραμματική συμφωνία τότε αναπόφευκτα και μιλάμε πάντα για το σενάριο ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, γιατί η κάλπη δεν ξέρουμε τι θα βγάλει, τότε το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών θα μοιάζει μονόδρομος έτσι όπως το περιγράφετε. Αλλά αυτό το σενάριο εσείς, ως ΠΑΣΟΚ εννοώ, αν πιαστώ από τα λόγια του Προέδρου σας το θεωρείτε βλαπτικό για τη χώρα, για τον άνεργο, για τη μεσαία Τάξη.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αντικειμενικά, για τη χώρα δεν είναι καλό να πάμε πάλι σε εκλογές μετά από ένα μήνα. Αυτό θα σημάνει μια νέα αβεβαιότητα σε μια σειρά από ζητήματα, ενώ η ίδια η προσπάθεια θα μείνει μετέωρη. Πρέπει να υπάρξει σύντομα το σύμφωνο ρευστότητας με τις Τράπεζες μόλις ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, το οποίο σημαίνει άμεση στήριξη της αγοράς, με έργα ενάντια στην ύφεση. Θεωρώ ότι την επαύριο των εκλογών, αφού μιλήσει ο λαός και αποτυπωθεί η εντολή του, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει δημιουργικά στην προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια εκλογική λύση βιώσιμης διακυβέρνησης για τη χώρα, με κάποιες βασικές προϋποθέσεις αλλά και με προγραμματική σύγκλιση.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου σε τρία χρόνια θα έχουμε τη σταδιακή αποδέσμευση του τόπου από το Μνημόνιο όπως υποσχέθηκε ο δικός σας Πρόεδρος, εσείς θέλω να μου πείτε σε πόσα χρόνια από τώρα μπορείτε να δεσμευτείτε ότι με βάση το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ -γιατί τα προγράμματα στήνονται και μετράει ο καθένας και το αποτέλεσμα το οποίο θα έχουν και πότε θα το έχουν- θα μπορεί, για να κλείσουμε την κουβέντα έτσι όπως ξεκινήσαμε, η κάθε ελληνική οικογένεια να πει ότι «Ναι, έχω χρήματα να πάρω το πλοίο να πάω το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά να κάνω διακοπές», γιατί ο καθένας μας δικαιούται να κάνει διακοπές, ακόμη κι αν η κα Μέρκελ το κατακρίνει αυτό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό εξαρτάται από τρεις παράγοντες, μιας και αναφέρεστε στην προοπτική και την ελπίδα. Η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της, δηλαδή τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τη δημοσιονομική προσαρμογή, και το πλαίσιο πολιτικής που είναι απαραίτητο για μία σύγχρονη οικονομία.
Ταυτόχρονα όμως χρειάζονται κι άλλοι δύο παράγοντες. Για να είναι βιώσιμη αυτή η πορεία πρέπει συνεχώς να ενισχύεται η πολιτική ενάντια στην ύφεση, να σταθεροποιηθεί η κοινωνική διάσταση της πολιτικής. Δεν χωρούν άλλες οριζόντιες περικοπές, η μέση ελληνική οικογένεια δεν αντέχει άλλο πλήγμα στα εισοδήματα της. Και σ' αυτό το σημείο είναι σαφής η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.
Και ο τρίτος παράγοντας αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό που δίναμε μοναχικές μάχες στις Βρυξέλλες, αρχίζει και αλλάζει ένας συσχετισμός δυνάμεων. Με την εκλογή στη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή πιστεύω ότι θα ανοίξει μια γενικότερη προοπτική, πιο αισιόδοξη για όλη την Ευρώπη και φυσικά και για την Ελλάδα.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Να δούμε τι θα κάνει και αυτός ο Σοσιαλιστής κα Ξενογιαννακοπούλου, γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα τηρήσει αυτά τα οποία προεκλογικά λέει την επομένη των εκλογών, αν είναι πράγματι νικηφόρα η πορεία του. Να είστε καλά, σας ευχαριστούμε θερμά.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερα από αυτό το μονόδρομο που μας είχε επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι μια ελπίδα ότι κάτι αρχίζει και αλλάζει.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Καλή συνέχεια κα Ξενογιαννακοπούλου και καλή προσωπική επιτυχία στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας όπου πολιτεύεστε με το ΠΑΣΟΚ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: