Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου ΠΑΣΟΚ Α΄Αθηνών στο Ρ/Σ «Ράδιο 9» και το δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ – ΥΠΟΨ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ 5
10672 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                               TΗΛ.(210)3387700
FAX: (210) 3387709


 
Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου ΠΑΣΟΚ Α΄Αθηνών στο Ρ/Σ «Ράδιο 9» και το δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου

  • Τη Δευτέρα πρέπει να υπάρχει η Ελλάδα στα πόδια της και ταυτόχρονα να μπορούμε να διαχειριστούμε μια περίοδο που είναι πραγματικά η πιο κρίσιμη περίοδος μετά τη μεταπολίτευση. Γι’ αυτό το λόγο εμείς έχουμε ζητήσει μια ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, την εμπιστοσύνη του, παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα…
 Μην περνάμε το κλίμα ότι έτσι κι αλλιώς το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο για την αυριανή μέρα για την κυβέρνηση. Εάν δεν υπάρχουν οι πολιτικοί όροι, αυτή τη στιγμή δε μπορεί να συζητάει κανείς για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς, κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου. Η κυβέρνηση συνεργασίας προϋποθέτει προγραμματικές συγκλήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά τους εθνικούς στόχους.

  • Θεωρώ ότι  ο κόσμος  θα εκτιμήσει τη δική μας πολιτική παρουσία γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και όλοι βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ με υπεύθυνο τρόπο παρουσιάζει τα στοιχεία εκείνα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην πολιτική σταθερότητα. Δηλαδή  μια καθαρή θέση όσον αφορά τις συνεργασίες, πάνω σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν τον ευρωπαϊκό δρόμο, την ασφάλεια, την αλληλεγγύη στην κοινωνία και ένα δίχτυ προστασίας για τον πολίτη ο οποίος αυτή τη στιγμή δέχεται σοβαρές πιέσεις έτσι ώστε να διευκολυνθεί για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, την αντιμετώπιση της ανεργίας με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.. Αν δεν επιβεβαιωθούν αυτά στην κάλπη, θα υπάρχει θέμα για τη χώρα και εμείς θα παραμείνουμε στις θέσεις μας, αυτές που πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το κρίνει ο ελληνικός λαός και να το κρίνουν και τα υπόλοιπα κόμματα.
 Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο πολιτικό σύστημα και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Και το λέω αυτό γιατί  έχουμε ξεχάσει όλοι τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει ασφυξία στην αγορά, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε επιχειρήσεις, η ανεργία έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά. Και πρέπει όλα αυτά ν’ αντιμετωπισθούν και ν’ αντιμετωπισθούν μόνο αν η χώρα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει για να σταθεί στα πόδια της.

Αδικούμε τις προσπάθειες και τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού. Οι θυσίες δεν έγιναν επειδή έγιναν λάθη από την κυβέρνηση ούτε έγιναν θυσίες επειδή είχε την ιδεολογική και πολιτική δέσμευση το ΠΑΣΟΚ να συνθλίψει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός εκλήθη να κάνει τις θυσίες και τις έκανε, επειδή ακριβώς η χώρα έπρεπε να ορθοποδήσει..

  • Πηγαίνουμε σε εκλογές, γιατί ακριβώς υπήρξαν συγκεκριμένες πολιτικές και  συγκεκριμένες πρακτικές στο δημόσιο βίο της χώρας. Γιατί υπήρχαν συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία ωφελήθηκαν. Γιατί υπήρχε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο η Νέα Δημοκρατία μας έλεγε ότι είναι όαση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και όμως απεδείχθη ότι είχε σοβαρά προβλήματα τα οποία τελικώς στέρησαν αυτή τη ρευστότητα από την αγορά.. 

  • Η προσπάθεια την οποία έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον από το 2009 και έπειτα ήταν να διαχειριστούμε την κρίση με  τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα. Να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Να μην μπει στη χρεοκοπία που μας οδήγησε η προηγούμενη φάση της Νέας Δημοκρατίας. Ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και ας υπενθυμίσουμε σε όλους ότι το 2009 δεν παρελήφθη ένας παράδεισος τον οποίο οδήγησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη χρεοκοπία. Ήταν ήδη στη χρεοκοπία η χώρα, η οποία επιδεινώθηκε, έχετε δίκιο, όσον αφορά τους όρους διαβίωσης των πολιτών, όσον αφορά τα εισοδήματα του συνόλου των πολιτών, γιατί ακριβώς έπρεπε να παρθούν μέτρα τέτοια ούτως ώστε να πάρει ανάσα η χώρα. Διαφορετικά, θα είχε χρεοκοπήσει ήδη η χώρα, θα ήμασταν  εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ήμασταν και εκτός του ευρώ, στην Ελλάδα της δραχμής. Έγινε μια τεράστια προσπάθεια την οποία δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε ούτε να την ισοπεδώσουμε.

  • Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Μιας κρίσης όμως η οποία δεν είναι μόνο του πολιτικού συστήματος, είναι μια κρίση γενική, είναι θεσμική, είναι οικονομική ,  είναι και ευρωπαϊκή.
  • Όσον αφορά τις οριζόντιες πολιτικές, πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου και οι Υπουργοί μας και ο κ. Βενιζέλος, όταν χρειάστηκε να πάρουμε τέτοια μέτρα, τα πήραμε με πόνο ψυχής, γιατί ακριβώς δεν υπήρχε άλλη λύση.
  • Η αναποτελεσματικότητα της Ελληνικής Διοίκησης λόγω δυσλειτουργιών καθιστούσε την Ελλάδα αναξιόπιστη. Για κάθε κυβέρνηση, όχι μόνο την κυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ, δεν πατάς ένα κουμπί και αυτόματα αντιδρά η Διοίκηση. Εμείς θέταμε στόχους ότι πρέπει ν’ αυξηθούν τα έσοδα και πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες και υπήρχαν  τρομακτικές αντιστάσεις και αρνήσεις για την περικοπή των δαπανών και μάλιστα των δαπανών που όταν έγιναν τελικά απεδείχθη ότι ήταν πράγματι σπατάλη.
  • Όλοι εθίγησαν. Αναγκαστήκαμε όμως να πάμε σε οριζόντιες περικοπές και εθίγησαν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Γιατί δεν υπήρχε άμεση απόδοση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, δεν υπήρχε αύξηση των εσόδων. Και όντως μας έλεγαν τότε «κύριοι σας δανείζουμε αλλά εσείς δεν κάνετε απολύτως τίποτα» άρα μας υποχρέωναν να πάμε κατευθείαν στο ψαχνό. Ποιό ήταν το ψαχνό; Ο κόσμος. Γι’ αυτό και αντιδρούσα τότε.
  • Αυτά τα οποία έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτά τα οποία επέβαλλαν οι συγκυρίες. Και κυρίως είναι αυτά που επέβαλλαν οι συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επίσης και τα προβλήματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από κει και πέρα βεβαίως και έγιναν και λαθεμένες επιλογές,  βεβαίως υπήρξαν παραλείψεις, βεβαίως υπήρξαν καθυστερήσεις, βεβαίως υπήρξαν δυσλειτουργίες, αλλά μην παίζουμε την κολοκυθιά ούτε να παίζουμε τις κουμπάρες. Είμαστε δυο μέρες πριν από τις εκλογές. Δεν μπορούμε να λέμε ότι οι παραλείψεις ή οι καθυστερήσεις ή οι λαθεμένες επιλογές  ήταν αυτές που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Στη χρεοκοπία την οδήγησε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2009. Όταν παρέλαβε την Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τεράστια υπεραξία όσον αφορά την οικονομία μας, τον τουρισμό, την κοινωνία και αυτή η υπεραξία εξανεμίσθηκε. Κι όχι μόνο εξανεμίσθηκε, αλλά μπήκε και δυο φορές στην επιτήρηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τ’ αποτελέσματα τα οποία είχαμε στη συνέχεια.
  • Κάναμε μια συνεχή προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάναμε μια συνεχή διαπραγμάτευση. Θέσαμε τα θέματα από την πρώτη στιγμή. Είδαμε ότι η κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι διεθνείς κερδοσκοπικές επιθέσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά αφορούν το ευρώ. Ζητήσαμε την ευρωπαϊκή υποστήριξη και η απάντηση της κας Μέρκελ και όλων των άλλων χριστιανοδημοκρατών ηγετών της ιδίας πολιτικής οικογενείας με τον κ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία ποια ήταν: Ότι δεν έχουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό, δε θέλουμε να φτιάξουμε τώρα, προσφύγετε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  • Ήμουν αντίθετος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γιατί πίστευα ότι έπρεπε να δώσουμε ακόμα πιο έντονα και πιο αποφασιστικά τη μάχη στην Ευρώπη. Βλέποντας τα πράγματα και κρίνοντάς τα εκ του αποτελέσματος και μαθαίνοντας όλες τις λεπτομέρειες, η Ελλάδα δέχθηκε έναν απίστευτο εκβιασμό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εγώ τουλάχιστον, με τη δική μου ευρωπαϊκή εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, δεν μπορούσα  να δεχθώ ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε μια Ευρώπη όπως τουλάχιστον την ήξερα εγώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: