Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

2000-2009: Οι εκλογικές αναμετρήσεις, οι συσχετισμοί δυνάμεων, τα αποτελέσματα στην Ήπειρο.



2012: Θα διατηρηθεί η παράδοση ή θα περάσει οριστικά στην...ιστορία

Δύο φορές πράσινος και άλλες δύο γαλάζιος βάφτηκε ο εκλογικός χάρτης της Ηπείρου, στις εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν από το 2000 μέχρι τώρα. Εκλογικές αναμετρήσεις σε εντελώς διαφορετικό τοπίο από αυτό που διεξάγεται η παρούσα, με άλλα διλήμματα και άλλη στόχευση.
Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα... Λίγες μέρες πριν την κάλπη της 6ης Μαΐου και το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό. Θυμός, οργή κι αγανάκτηση είναι ο μεγάλος «εχθρός» των δύο κομμάτων που έχουν εναλλαχθεί στην εξουσία τα οποία ωστόσο ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης επιχειρώντας από τη μία πλευρά να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και από την άλλη να συμπιέσουν τα υπόλοιπα κόμματα που φαίνεται ότι ευνοούνται από το σημερινό κλίμα.
Η ιστορία λοιπόν δεν επαναλαμβάνεται πάντα....
Ωστόσο η αναδρομή στα εκλογικά αποτελέσματα των τεσσάρων αναμετρήσεων δίνει πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα.

Το 2000 λοιπόν, όπου τις εκλογές είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, ο νομός Ιωαννίνων βάφεται πράσινος. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 44,6% και κερδίζει τρεις έδρες, η ΝΔ 42,9 και κερδίζει τις υπόλοιπες δύο. Το ΚΚΕ έμεινε στο 5,5%, ο ΣΥΝ καθηλώθηκε στο 2,7 και το ΔΗΚΚΙ στο 2,3%.
Στην ίδια εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη μονοεδρική της Θεσπρωτίας καθώς είχε συγκεντρώσει το 46,7% των ψήφων ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει το 43%. ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ είχαν μείνει σε ποσοστά κάτω του 3%.
Η Νέα Δημοκρατία, στις ίδιες εκλογές, πήρε μεγάλο προβάδισμα, δέκα περίπου μονάδων στο Νομό Άρτας, όπου προηγήθηκε με ποσοστό 47,9% έναντι 38,5% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ πήρε τις δύο έδρες και άφησε μόνο μία στη Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ είχε συγκεντρώσει 4,9%, το ΔΗΚΚΙ 4,4% και ο ΣΥΝ 2,8%.
Στις εκλογές του 2000 η Νέα Δημοκρατία πήρε την πρωτιά στο Νομό Πρέβεζας με ποσοστό 46,1% έναντι 42,6 που έλαβε το ΠΑΣΟΚ και μοιράστηκαν τις δύο έδρες. Το ΚΚΕ συγκέντρωσε το 5,2, ο ΣΥΝ το 2,7 και το ΔΗΚΚΙ το 2%.

Εντελώς διαφορετικό είναι το τοπίο στις εκλογές του 2004. Το σύνθημα του Κώστα Καραμανλή για επανίδρυση του κράτους βρίσκει απήχηση και η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Ο χάρτης της Ηπείρου βάφεται γαλάζιος.
Ο Νομός Ιωαννίνων δίνει στη Νέα Δημοκρατία το 46,3% των ψήφων και τρεις έδρες στη Βουλή, στο ΠΑΣΟΚ το 40,8 και δύο έδρες, το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 5,7, ο ΣΥΝ το 3,1, το ΔΗΚΚΙ 1,6 και ο πρωτοεμφανιζόμενος ΛΑΟΣ μένει στο 1%.
Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη φορά κερδίζει με άνεση την μονοεδρική της Θεσπρωτίας καθώς συγκεντρώνει το 48% των ψήφων. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε το 42,9%, το ΚΚΕ το 3,4, ο ΣΥΝ το 2,1, ενώ ΔΗΚΚΙ και ΛΑΟΣ μένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά.
Στο Νομό Άρτας το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας εκτοξεύεται στο 50,2% και κερδίζει τις δύο έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ με 37,4% πήρε μία έδρα. Το ΚΚΕ πήρε το 5,2%, ο ΣΥΝ το 2,9 και το ΔΗΚΚΙ 2,4 ενώ ο ΛΑΟΣ έμεινε κάτω από το 1%.
Στο Νομό της Πρέβεζας το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στην ίδια εκλογική αναμέτρηση φτάνει το υψηλό 47,3%, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 41,5%, το ΚΚΕ 5,6%, ο ΣΥΝ το 2,7% ενώ ΔΗΚΚΙ και ΛΑΟΣ καταποντίζονται.

Το 2007 οι εκλογές προκηρύσσονται πρόωρα με τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή να μετρά ήδη φθορά και υπό τη σκιά του μεγάλου δράματος που άφησαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, ειδικά στην Πελοπόννησο.
Παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία κερδίζει την αναμέτρηση, μάλιστα με μεγαλύτερη ευκολία από ότι αρχικά διαφαίνονταν και ο χάρτης της Ηπείρου βάφεται ξανά γαλάζιος. Τα ποσοστά ωστόσο σε σύγκριση με το 2004 έχουν συρρικνωθεί.
Στο Νομό Ιωαννίνων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 43,3% και κερδίζει δύο έδρες, το ΠΑΣΟΚ 38,7% και κερδίζει δύο έδρες επίσης, ενώ μετά από απουσία ετών το ΚΚΕ επιστρέφει στη Βουλή κερδίζοντας μία έδρα στο Νομό με το ποσοστό του να φτάνει στο 7,9%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 4,6% και ο ΛΑΟΣ 2,4%.
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει κι αυτή τη φορά τη μονοεδρική ```της Θεσπρωτίας με το ποσοστό της να υποχωρεί κατά δύο περίπου μονάδες και να φτάνει στο 45,8%. Το ΠΑΣΟΚ πήρε το 42,4, το ΚΚΕ το 4,3, ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,1 και ο ΛΑΟΣ το 2,1%.
Ο Νομός Άρτας εξακολουθεί να δίνει στη Νέα Δημοκρατία υψηλό ποσοστό καθώς αυτό αγγίζει το 47,3. Δίνει επίσης τις δύο από τις τρεις έδρες. Την άλλη κέρδισε το ΠΑΣΟΚ το οποίο πήρε το 38,7%.
Το ΚΚΕ έφτασε στο 6,6, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3,9 και ο ΛΑΟΣ στο 1,6%.
Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα ποσοστά της στο Νομό Πρέβεζας καθώς συγκεντρώνει το 45,9% και κερδίζει τη μία έδρα. Τη δεύτερη παίρνει το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 38,8.
Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 7,6, ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,8 και ο ΛΑΟΣ το 1,7%.

Σεπτέμβριος 2009. Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την ώρα που τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας κατέρρεαν ξαφνιάζει και προβληματίζει.
Σήμερα, πολλά από τα ερωτήματα εκείνης της προεκλογικής περιόδου έχουν ήδη απαντηθεί.
Η κάλπη βγάζει μεγάλο νικητή το Γιώργο Παπανδρέου. Η κυριαρχία και στην Ήπειρο είναι απόλυτη.
Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας καταποντίζονται και οι έδρες στη Βουλή μειώνονται δραματικά.
Στο Νομό Ιωαννίνων το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 43,9 και κερδίζει τρεις έδρες. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 36,1 και παίρνει δύο έδρες.
Το ΚΚΕ πήρε το 7,5, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο 4,9, ο ΛΑΟΣ στο 3,5 και οι Οικολόγοι- Πράσινοι κάνουν ντεμπούτο με 1,9%.
Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει με άνεση τη μονοεδρική της Θεσπρωτίας καθώς αυτή τη φορά το ποσοστό του φτάνει στο 48,7, ενώ η Νέα Δημοκρατία μένει στο 36,6. Το ΚΚΕ παίρνει το 4,6, ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,4, ο ΛΑΟΣ το 3% και οι Οικολόγοι 1,5%.
Στην παραδοσιακά γαλάζια Άρτα, αυτή τη φορά η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συγκρατήσει τις δυνάμεις της και κατρακυλά στο 38,9% εξασφαλίζοντας μόνο μία έδρα. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει το 45,1% και δύο έδρες στο Νομό.
Το ΚΚΕ φτάνει στο 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 4,6, ο ΛΑΟΣ στο 2,5 και οι Οικολόγοι στο 1%.
Στο Νομό της Πρέβεζας το ΠΑΣΟΚ υπερτερεί κατά τέσσερις μονάδες. Συγκεντρώνει το 42,9% και παίρνει μία έδρα στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38,8 και την άλλη μία έδρα.
Το ΚΚΕ συγκέντρωσε λίγο περισσότερο από το 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,8%, ο ΛΑΣΟ το 3% και οι Οικολόγοι το 1,3.

Οι εκλογές αναμετρήσεις λοιπόν αυτού του...αιώνα δείχνουν ότι στην Ήπειρο ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μοιράζονται νίκες, ποσοστά και έδρες. Η περιφέρεια δεν δίνει υψηλά ποσοστά στα μικρά κόμματα ακόμη κι όταν αυτά παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στην παρούσα αναμέτρηση κάποια κόμματα δεν υπάρχουν ενώ έχουν προστεθεί αρκετά άλλα. Και βέβαια αυτό που διαφέρει είναι το πρόκριμα των εκλογών.

Απομένει να δούμε, σε λίγες ημέρες εάν η Ήπειρος διατηρήσει την παράδοση ή αν αυτή περάσει οριστικά στην ιστορία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: