Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η Ηπειρώτισσα Γιάννα Πεππέ. Η Σιδηρά Κυρία του Μαξίμου και η νέα φρουρά


Γιάννα Πεππέ και Δημήτρης Τζανακόπουλος αναβαθμίστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα με τον ανασχηματισμό.

Χρειάζεται να προσθέσει κανείς τα χρόνια τους -το άθροισμα μετά δυσκολίας δίνει έναν συνταξιούχο- για να φθάσει στον αριθμό 67: ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Γιάννα Πεππέ είναι σχεδόν συνομήλικοι, ενώ εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ τούς ενώνει και το κοινό παρελθόν τους στη Νομική της Αθήνας.

Οσοι τους ξέρουν λένε ότι πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους με ισχυρή άποψη και με το «χάρισμα» που είναι ζητούμενο στους χώρους «εξουσίας»: παραμένουν έμπιστοι συνεργάτες, ωστόσο δεν αποφεύγουν να επισημάνουν τη διαφωνία τους για ζητήματα αιχμής.

Με τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας τούς αναβάθμισε. Είναι πια δύο ισχυρά πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ολοι κρίνονται» είχε πει ο πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, εννοώντας προφανώς ότι δεν εξαιρούνται από την προειδοποίηση οι «ένοικοι» του Μεγάρου Μαξίμου. Στην περίπτωση των δύο δικηγόρων με «καταγωγή» από την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η κρησάρα του Αλέξη Τσίπρα οδήγησε στην αναβάθμισή τους. Ο μεν Τζανακόπουλος ανέβηκε από το ισόγειο στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου αναλαμβάνοντας καθήκοντα υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου. Και η λιγότερο γνωστή στον εκτός ΣΥΡΙΖΑ χώρο Ιωάννα Πεππέ αναβαθμίστηκε αντικαθιστώντας ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.


Η δουλειά βέβαια στο εκάστοτε Μέγαρο Μαξίμου αποδεικνύεται βαριά και ανθυγιεινή -και σίγουρα όχι μόνιμη. Στελέχη με εμπειρία πια, που είχαν επωμιστεί τις αντίστοιχες ευθύνες κατά το παρελθόν, αναπολούν τις στιγμές που έζησαν, αλλά ομολογούν ότι ιδρώνουν ακόμη και τώρα με τη σκέψη και μόνο μιας δύσκολης εισήγησης που τόλμησαν να κάνουν στον πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζοντας την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα είχε συνυπολογίσει το ανακάτεμα της τράπουλας και στο Μαξίμου. Εγκυρες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι πριν επιλέξει τον Τζανακόπουλο για κυβερνητικό εκπρόσωπο θέλησε να τον δοκιμάσει στην οθόνη. Σε ανύποπτο χρόνο λοιπόν και ενώ ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τζανακόπουλος -γενικός γραμματέας στον πρωθυπουργό τότε- έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση για να υποστηρίξει την κυβερνητική γραμμή για τα τηλεοπτικά κανάλια εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ. «Καλή παρουσία» ήταν ένα από τα θετικά μηνύματα που έφτασαν στην ηγεσία του Μαξίμου.

Φτάνει πρώτος

Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ολγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης παραμένουν στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Ποιος όμως είναι ο 34χρονος Δ. Τζανακόπουλος; Φτάνει πρώτος και ενίοτε αξημέρωτα στο Μαξίμου. Φεύγει συχνά με τους τελευταίους. Μετά τον ανασχηματισμό, άφησε το γραφείο στο ισόγειο, δίπλα στον πρωθυπουργό, και ως υπ. Επικρατείας εγκαταστάθηκε στο γραφείο του Νίκου Παππά στον πρώτο όροφο. Ξέρει τον κ. Τσίπρα από «παιδί». Το 2005 παρέλαβε από τον Τάσο Κορωνάκη (σήμερα εκτός ΣΥΡΙΖΑ) τη σκυτάλη του γραμματέα της Νεολαίας του Συνασπισμού, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 2010. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα κατά το διάστημα που εκείνος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Μάιος 2012 - Δεκέμβριος 2014). Στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλαμβάνει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου. Πρόσφατα εκλέχτηκε ψηλά στη νέα Κεντρική Επιτροπή από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Οι άσπονδοι φίλοι του «διαλαλούν» ότι είναι συγκρουσιακός, άκαμπτος, απόλυτος, και αναρωτιούνται πώς από άνθρωπος πίσω από τα φώτα θα αποκτήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους. Κάποιοι λένε ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με σταυρό και όχι στο Επικρατείας -ενδεχομένως στην Α' ή στη Β' Αθήνας.

Ενστικτο
Η Γιάννα Πεππέ έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα του Μαξίμου- και ως προς τις νομικές της γνώσεις αλλά και ως προς το πολιτικό της ένστικτο. Θέλει να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του πρωθυπουργού για το ζήτημα του χρέους και την έξοδο από την κρίση. Είναι Ηπειρώτισσα, με γονείς από τα Γιάννενα και την Πρέβεζα που μένουν όμως στην Πάτρα. Διαμένει από τα χρόνια της Νομικής στην Αθήνα, εκτός από την περίοδο των μεταπτυχιακών σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Aix Marseille III της Γαλλίας. Δικηγόρος από το 2008 στην Αθήνα, μέχρι τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου από τον Γενάρη του 2015 ως ειδική σύμβουλος του Νομικού Τμήματος. Διετέλεσε γ. γ. πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου. Είναι μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού από τα φοιτητικά της χρόνια και μέλος της Οργάνωσης Μελών Δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Νεολαία του Συνασπισμού γνώρισε και τον Αλ. Τσίπρα -αν και με τον Τζανακόπουλο, λόγω Νομικής, η 33χρονη σήμερα Γιάννα Πεππέ είχε πιο στενές φιλικές σχέσεις. Παραμένει προσεκτική και λιγομίλητη, χαμογελαστή και άνετη, δηλώνοντας υπέρ των συλλογικών δράσεων. Οι φίλοι της στοιχηματίζουν ότι παρότι μπορεί να αναμετρηθεί με πολιτικούς αντιπάλους και να κερδίσει με επιχειρήματα, προτιμά να παραμείνει στην καθημερινή μάχη εντός του Μαξίμου. Τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα...

Η ομάδα του πρωινού καφέ και οι... καραμπόλες στα γραφεία
Η υπουργοποίηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου προκάλεσε αρκετές «καραμπόλες» και χωροταξικές αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στον πρωινό καφέ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, βέβαια, συμμετέχουν τα ίδια πρόσωπα με διαφορετικό όμως πλέον χαρτοφυλάκιο και αρμοδιότητες. Νέο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στον καφέ, καθώς ως υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είναι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης που στον ανασχηματισμό αποχώρησε από το υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης - εγκαταστάθηκε στο γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος παραμένει υπ. Επικρατείας αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες, αφού «τρέχει» όλα τα θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.
Οι «καραμπόλες» έφεραν αλλαγές στον επικοινωνιακό τομέα. Ο Θοδωρής Μιχόπουλος επέστρεψε στη θέση του προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου, την οποία κατείχε όταν κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Οταν τα ηνία της κυβερνητικής εκπροσώπησης πέρασαν στην Ολγα Γεροβασίλη, ο Θοδωρής Μιχόπουλος τέθηκε επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού στο Μαξίμου.
Η ανταλλαγή ρόλων στην Επικοινωνία έγινε μόλις προχθές, καθώς ο έμπιστος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και αρθρογράφος της «Αυγής», Αγγελος Τσέκερης, άλλαξε αρμοδιότητες όχι όμως και γραφείο - παραμένει στο υπόγειο του Γραφείου Τύπου. Οι πληροφορίες λένε ότι όταν η Ολγα Γεροβασίλη αποχώρησε για το υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης οι συνεργάτες της θεωρούσαν ότι στο γραφείο της θα εγκατασταθεί ο Αγγ. Τσέκερης.
Τελικά εγκαταστάθηκε ο Θ. Μιχόπουλος που με την προηγούμενη ιδιότητα του επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού είχε εντρυφήσει στα θέματα της αξιολόγησης, συνοδεύοντας συχνά στις διαπραγματεύσεις τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Με τα ίδια θέματα, της αξιολόγησης και των διαπραγματεύσεων, ασχολείται ο τέως οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και νυν υφυπουργός, Δημήτρης Λιάκος.

Πολύωρες συσκέψεις
Ολη η «ομάδα» του «πρωινού καφέ» προσέρχεται καθημερινά στο ισόγειο του Μαξίμου - όπου γίνονται οι πολύωρες συσκέψεις και για τον στρατηγικό σχεδιασμό. Το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ και οι τηλεοπτικές άδειες δεν ήταν για παράδειγμα η μοναδική αφορμή για τη συμμετοχή του Νίκου Παππά σε όλες τις συσκέψεις μετά τον ανασχηματισμό.
Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να είναι γύρω του όλοι οι στενοί συνεργάτες του, είτε διατηρούν γραφείο στο Μαξίμου είτε όχι - προκειμένου να ακούει τις απόψεις και τις διαφωνίες τους. Αλλωστε στις συσκέψεις συμμετέχουν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, καθώς και άλλοι υπουργοί, όταν τα θέματά τους είναι στην «ατζέντα» της επικαιρότητας και του σχεδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: