Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Το μοιρολόι της Ηπείρου ηχεί δυνατά στη Νέα Υόρκη!

Το πολυφωνικό μοιρολόι της Ηπείρου αυτές τις ημέρες ηχεί δυνατά στη Νέα Υόρκη. Ο σκηνοθέτης Κώστας Βάντζος, ο καθηγητής Βαγγέλης Κώτσου και οι μαθητές του και συνάμα συνεργάτες του, Νότα Καλτσούνη και Νίκος Μενουδάκης, συμμετέχουν στη διεθνή υπερπαραγωγή της Taryn Simon στο «Park Avenue Armory» της Νέας Υόρκης και ερμηνεύουν το ηπειρώτικο πολυφωνικό μοιρολόγι.
Στην υπερπαραγωγή, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και την 25η Σεπτεμβρίου συμμετέχουν δέκα πέντε εθνικές ομάδες. Με τίτλο «An Occupation of Loss» έχει ως στόχο την προβολή της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς που σχετίζεται με τη διαχείριση της απώλειας, του θανάτου και των άλλων δυσάρεστων και τραγικών καταστάσεων στη ζωή των ανθρώπων.
Περιλαμβάνει 84 συνολικά 40λεπτες παραστάσεις και οι εθνικές ομάδες προβάλλουν η μία μετά την άλλη τη μουσική τους παράδοση.
Ο Κώστας Βάντζος, ο Βαγγέλης Κώτσος και ο Νίκος Μενουδάκης μίλησαν στον Εθνικό Κήρυκα, για την υπερπαραγωγή και την επιθυμία τους να επανέλθουν στη Νέα Υόρκη να προβάλουν το πολυφωνικό τραγούδι αποκλειστικά για την Ομογένεια.
Οι δηλώσεις στον Εθνικό Κήρυκα
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Βάντζος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία που του παρέχεται να επικοινωνήσει με την Ομογένεια και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πάντα είμαι συγκινημένος όταν έρχομαι στην Ομογένεια, γιατί αισθάνομαι ότι είμαι Ελληνοαμερικανός και εγώ. Εζησα εδώ το 1980-1986, έχω ανεβάσει περίπου δέκα επτά παραστάσεις μεταξύ των οποίων ‘Μαντζουράνα στο κατώφλι ... Γάιδαρος στα κεραμίδια’, ‘Η τύχη της Μαρούλας’, μονόπρακτα του Σπάνια και άλλα έργα που έχουν αφήσει εποχή».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους συνεργάτες και φίλους του καθώς και σε αυτούς που δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Τα συλλυπητήριά μου για τον πρόσφατο θάνατο της Τίνα Σαντοριναίου και ιδιαίτερα του Κλεάνθη Μπακάλη του ακάματου εργάτη, με την ανιδιοτελή και αδιάλειπτη προσφορά στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και στους Πατρινούς».
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή τους στην υπερπαραγωγή, είπε ότι «πριν έναν χρόνο λάβαμε μια πρόσκληση από το ‘Park Avenue Armory’ για να συμμετάσχουμε σε μια πάρα πολύ μεγάλη παραγωγή της Taryn Simon, με τίτλο ‘An Occupation of Loss’ που αφορά τα μοιρολόγια και κυρίως το δικό μας το πολυφωνικό μοιρολόγι που έρχεται από τα βάθη των χιλιετιών.
Οι μουσικολόγοι και οι ερευνητές λένε ότι το πολυφωνικό τραγούδι προϋπήρχε των Μυκηναϊκών Χρόνων, υιοθετήθηκε από τους μεγάλους τραγικούς μας στον 5ο π.Χ. αιώνα και αποτέλεσε τον χορό των τραγωδιών».
Ο Βαγγέλης Κώτσου, ο οποίος κατάγεται από τα Κτίσματα του Πωγωνίου Ηπείρου επεσήμανε ότι είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στη Νέα Υόρκη και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είμαι υπερήφανος που ήρθα στη Νέα Υόρκη γι’ αυτή την παραγωγή. Αλλά θα είμαι ακόμη πιο υπερήφανος αν μας δοθεί η ευκαιρία σε κάποια άλλη στιγμή να βρεθούμε και πάλι κοντά στην Ομογένεια για να δώσουμε και ένα άλλο στίγμα της καλλιτεχνικής μας παράδοσης. Εχω δύο υπέροχους συνεργάτες, την κ. Νότα Καλτσούνη, η οποία είναι επίσης Ηπειρώτισσα και κατάγεται από το Βασιλικό Ηπείρου και τον Νίκο Μενουδάκη που κατάγεται από τη Μάνη».
Ερωτηθείς για τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν τόνισε: «Θα ερμηνεύσουμε πολυφωνικό ηπειρώτικο μοιρολόγι, το οποίο μπορεί να είναι ξενητειάς, μπορεί να είναι θρήνου, ανεκπλήρωτης αγάπης και άλλα».
Ο Νίκος Μενουδάκης επεσήμανε: «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Αμερική και ελπίζω να μην είναι η τελευταία φορά που έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους της Ομογένειας.
Μου είχαν περιγράψει πόσο συγκινητικό είναι να βρίσκεσαι χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα και να νοιώθεις σαν να είσαι στην Ελλάδα, αλλά είναι άλλο να ακούς και άλλο να βιώνεις αυτή την αγάπη των ομογενών. Είδα δικούς μου ανθρώπους και έζησα μοναδικές – συγκινητικές στιγμές γιατί εδώ ακούς την γλώσσα σου και τα ηχοχρώματα».
Ερωτηθείς για την υπερπαραγωγή, ο κ. Βάντζος υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες πριν την ολοκλήρωσή της και μας κάλεσε να παρακολουθήσουμε τις παραστάσεις.
«Είναι μια πολύ μεγάλη αμερικανική και διεθνή παραγωγή» τόνισε ο κ. Βάντζος εκφράζοντας την επιθυμία να δώσουν παραστάσεις αποκλειστικά και μόνο για την Ομογένεια.
«Εμείς θα θέλαμε να απευθυνθούμε άμεσα στην Ομογένεια είτε με παραστάσεις μουσικές ή δρώμενα θεατρικά με μουσικές ηπειρώτικες και μονοφωνικές και πολυφωνικές, ή ακόμη και κάποια μεγάλη θεατρική παραγωγή», κατέληξε ο κ. Βάντζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: