Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Επιστολή της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης προς τον πρόεδρο του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.


( Η παρακάτω επιστολή κατατέθηκε στην γραμματεία της ΠΣΕ την Παρασκευή 16/9/2016 και έλαβε αρ. πρωτ. 2959 ).

Κε πρόεδρε του ΔΣ της ΠΣΕ,
Κληθήκαμε την 12η Σεπτεμβρίου 2016 σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΣΕ την Τετάρτη 21/9/2016 με θέματα ημερήσιας διάταξης:
  1. Ενημέρωση
  2. Επιστολή κ. Σιαμέτη
  3. Πολιτιστικός Προγραμματισμός 2016-2017
  4. Ενεργοποίηση επιτροπών
  5. Επιτροπή καταστατικού (τροποποίηση)
Θα παρακαλούσαμε να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω παρατηρήσεις μας:
  1. Με λύπη μας διαπιστώνουμε, ότι με δική σας ευθύνη παραβιάζονται κατάφορα σχετικές διατάξεις του καταστατικού μας, όπως με το να μην καλούνται να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση του ΔΣ με δικαίωμα λόγου οι πρώην πρόεδροι του ΔΣ της ΠΣΕ. Συνεχίζετε κε Πρόεδρε του ΔΣ μια πάγια τακτική σας παρόλο που μετά από παρατήρηση που σας έγινε από μέλη του ΔΣ (στελέχη της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης), σε προηγούμενες συνεδριάσεις του ΔΣ, αναγκαστήκατε να υποσχεθείτε ότι θα ενημερώνετε τους πρώην προέδρους για τις συνεδριάσεις του ΔΣ, ώστε αν το επιθυμούν να λαμβάνουν μέρος. Για κάθε περίπτωση σας παραθέτουμε τη σχετική διάταξη του 23ου άρθρου του καταστατικού:
«…4. Μετά τη λήξη της θητείας τους οι αιρετοί Πρόεδροι της Συνομοσπονδίας θεωρούνται αυτοδίκαια επίτιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μπορούν να παίρνουν μέρος στις συνεδριάσεις του χωρίς ψήφο.»
  1. Δεν καλέσατε να λάβουν μέρος με δικαίωμα λόγου στη συνεδρίαση του ΔΣ ούτε τα προσφάτως εκλεγμένα μέλη της επιτροπής του Γενικού Συμβουλίου, ούτε τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής, τη στιγμή μάλιστα που τα 2 από τα 3 εκλεγμένα μέλη της Επιτροπής του ΓΣ Μιχάλης Παπαγγέλης και Βαγγέλης Ματάτσης με την από 8-9-2016 επιστολή τους που απευθύνθηκε σε όλα τα μέλη του ΔΣ, εκτός των άλλων σας υπενθυμίζουν
«…Επίσης πληροφορούμαστε ότι έκτοτε το ΔΣ έχει συνέλθει 2 φορές και δεν έχουμε κληθεί να παρακολουθήσουμε (με δικαίωμα λόγου) τη συνεδρίαση, παρόλο ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί (και λογικά) πάγια πρακτική. Παρακαλούμε κε πρόεδρε, Να συγκαλέσετε το συντομότερο δυνατόν, την επιτροπή του Γενικού Συμβουλίου, Να δώσετε εντολή στη Γραμματεία της ΠΣΕ να καλούνται και τα αιρετά μέλη τηςεπιτροπής του Γ.Σ. να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του ΔΣ.»
  1. Κε πρόεδρε του ΔΣ, με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι στα θέματα της ΗΣ δεν περιέχεται η εξέταση των οικονομικών της Συνομοσπονδίας. Όλοι γνωρίζουμε την άσχημη κατάσταση του ταμείου και σεις όπου βρεθείτε αναφέρεστε σ’ αυτήν. Έτσι, ακυρώσατε τις εκδηλώσεις «ΟΧΘΕΣ 2016» με αιτιολογικό την έλλειψη χρημάτων, χωρίς το ΔΣ να έχει πλήρη εικόνα ή να έχει συζητήσει την κατάσταση, παρά μόνο κατά περίπτωση και αποσπασματικά. Αν και έχουν συμπληρωθεί πάνω από 5 μήνες από τις εκλογές και τη συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ, το ΔΣ δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά με θέμα την κατάσταση των οικονομικών της ΠΣΕ. Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουν κλείσει οικονομικά η εκδήλωση «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016» (5-6/3/2016) και το «Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2016» (9-7-2016), ούτε έχουμε ενημερωθεί αν έχουν καταβληθεί στο ταμείο της ΠΣΕ οι υποχρεώσεις των επιχειρηματιών της λειτουργίας των κυλικείων και των περιπτέρων στο TAEKWODO κλπ. Μήπως γι αυτό δεν καλείτε στις συνεδριάσεις του ΔΣ την Ελεγκτική Επιτροπή; Σε κάθε περίπτωση σας υπενθυμίζουμε τη σχετική ρητή διάταξη του 25ου άρθρου του καταστατικού της ΠΣΕ που προκλητικά παραβιάζετε:
«…2. Ο Ταμίας υποβάλλει ανά δίμηνο ταμειακή κατάσταση του Ταμείου στο Διοικητικό Συμβούλιο και δίνει κάθε εξήγηση για την πορεία των οικονομικών της Συνομοσπονδίας…»
  1. Θέτετε θέμα για εκλογή επιτροπής για την τροποποίηση του καταστατικού της Συνομοσπονδίας, μάλλον θεωρώντας ότι αποτελεί προτεραιότητα από όσα τέθηκαν στη Γενική Συνέλευση από τον συνδυασμό σας. Η δημοκρατική σας ευαισθησία όμως δεν φάνηκε όταν ο πρόεδρος της Γ.Σ. κ. Μιχάλης Μαρτσέκης με επιστολή του σας ζήτησε τα πρακτικά της ΓΣ για να τα ελέγξει και υπογράψει (ως έχει υποχρέωση βεβαίως). Δεν φάνηκε επίσης η δημοκρατική σας ευαισθησία όταν επανειλημμένα τα μέλη της ΗΣ στο ΔΣ, ζήτησαν τη δημοσιοποίηση των ΟΜΟΦΩΝΩΝ ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης για την κατάργηση των διοδίων και την επίλυση των φορολογικών προβλημάτων που ταλανίζουν τα μέλη μας.
  2. Μας καλείτε να τοποθετηθούμε σε επιστολή του μέλους του ΔΣ, της κας Σιαμέτη, χωρίς να μας έχει κοινοποιηθεί το περιεχόμενο της επιστολής. Είμαστε υποχρεωμένοι να σας θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση τους λίγους μήνες που είσαστε πρόεδρος του ΔΣ) όλα τα έγγραφα που απευθύνονται ή αφορούν στην ΠΣΕ, καθώς και όλα βεβαίως τα έγγραφα που στέλνει η ΠΣΕ κοινοποιούνται ταυτόχρονα σε όλα τα μέλη του ΔΣ και αυτή αποτελεί πάγια εντολή στη γραμματεία της ΠΣΕ. Πολύ φοβόμαστε ότι η μη αποστολή εγγράφων στα μέλη του ΔΣ, δεν γίνεται από λάθος ή αβλεψία της υπαλλήλου της γραμματείας αλλά αποτελεί αυθαίρετη επιλογή σας.
  3. Ενημερωθήκαμε από δελτίο τύπου ότι «Αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αποτελούμενη, από τον Πρόεδρο Γιώργο Δόση και τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή», επισκέφτηκε στις 22 Ιούλη 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, όπου την «… ενημέρωσαν, για τον προγραμματισμό δράσεων της ΠΣΕ για την περίοδο 2016-2017, με αποκορύφωμα τη διερεύνηση και τον προγραμματισμό της δυνατότητας διοργάνωσης του 8ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου, υπό την αιγίδα του Ηπειρώτη Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον Αύγουστο του 2017, σε μία πόλη με ακμάζων ηπειρώτικο  στοιχείο της Μακεδονίας ή της Θράκης». Στην ανακοίνωση της ΗΣ (σας κοινοποιήθηκε, όπως και σε όλα τα μέλη του ΔΣ και στο πρωτόκολλο της ΠΣΕ) που εκδώσαμε την επομένη 23/7/2016 και που θα παρακαλούσαμε για λόγους οικονομίας του χώρου να θεωρηθεί ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας επιστολής μας, σας τονίσαμε ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί στο ΔΣ. Γιατί λοιπόν δεν φέρνετε για συζήτηση στο ΔΣ το θέμα όπως το θέσατε στην κα Υπουργό, δηλ. «Τη διερεύνηση και τον προγραμματισμό  της δυνατότητας διοργάνωσης του 8ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου, υπό την αιγίδα του Ηπειρώτη Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον Αύγουστο του 2017, σε μία πόλη με ακμάζων ηπειρώτικο  στοιχείο της Μακεδονίας ή της Θράκης»; Μήπως ζηλώσατε και σεις την δόξα παλαιοτέρων, που ανέθεσαν τη διοργάνωση Συνεδρίου σε «Ίδρυμα» χωρίς απόφαση, ούτε καν συζήτηση στο ΔΣ, με μόνο στόχο τις δημόσιες σχέσεις τους;
  4. Κε πρόεδρε, προτείνετε να συζητήσουμε τον Πολιτιστικό Προγραμματισμό 2016-2017. Με ποια εισήγηση; Έχει συνέλθει η πολιτιστική επιτροπή; Σας έχουμε καλέσει στην πολιτιστική επιτροπή να συζητήσουμε τον προγραμματισμό και κάθε φορά προκύπτει κάτι έκτακτο. Για παράδειγμα, στη συνεδρίαση της πολιτιστικής επιτροπής στις 26/5/2016 με πίεση μας αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης που περιέχεται στον προγραμματισμό της απόφασης της ΓΣ «Ήπειρος, Ηπειρώτες και Κινηματογράφος», που τελικά συγκλήθηκε 8/9/2016(!) χωρίς εισήγηση από πλευράς υπευθύνου και βεβαίως διαπιστώθηκε η αδυναμία αποτελεσματικής συζήτησης μέχρι ο υπεύθυνος υποβάλλει πρόταση για το περιεχόμενο.
  5. Επί τέλους βλέπουμε θέμα για την ενεργοποίηση των επιτροπών. Γιατί όμως ιδιαίτερο θέμα στο ΔΣ; Γιατί δεν συγκαλούν τα έχοντα την ευθύνη μέλη του προεδρείου τις επιτροπές, να θέσουν τα θέματα που έχει αποφασίσει στον προγραμματισμό η ΓΣ και πιθανόν και άλλα, να ιεραρχηθούν και κοστολογηθούν και σε συνεδρίαση του ΔΣ να αποφασιστεί τι και πως θα γίνει πράξη;
Κε πρόεδρε, πέραν των παραπάνω, έχετε δεσμευτεί να φέρετε για συζήτηση και άλλα θέματα που εκκρεμούν από μηνών και δυστυχώς αρνείστε κατά παράβαση του σχετικού άρθρου του καταστατικού.
Αν και, σύμφωνα με το 23ο άρθρο του καταστατικού «1. Ο Πρόεδρος… φροντίζει για τη σωστή εφαρμογή του Καταστατικού», εσείς είστε εκείνος που με σύστημα το παραβιάζετε, βάζοντας προσκόματα στη δημοκρατική λειτουργία και συλλογική έκφραση των οργάνων της Συνομοσπονδίας. Αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος, ότι ο κύριος λόγος της αλαζονικής και αντιδημοκρατικής σας συμπεριφοράς στις διαδικασίες συγκρότησης του ΔΣ και της εκλογής του προεδρείου όταν αρνηθήκατε την αντιπροσωπευτική και αναλογική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων του ΔΣ, είναι η λήψη αποφάσεων εκτός των καταστατικών διαδικασιών και η δρομολόγηση πορείας της ΠΣΕ που θα είναι μακρυά από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των απόδημων Ηπειρωτών.
Κατόπιν τούτων, κατ΄εφαρμογή του 27ου άρθρου του καταστατικού της ΠΣΕ σύμφωνα με το οποίο «…2. Παρέχεται η δυνατότητα σε πέντε τουλάχιστον συμβούλους, όπως εισηγούνται θέματα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του επικείμενου διοικητικού συμβουλίου που κατατίθενται τρεις ημέρες πριν από τη σύγκλησή του.», σας καλούμε ως Ηπειρωτική Συσπείρωση να θέσετε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του ΔΣ της Τετάρτης 22/9/2016 τα παρακάτω θέματα:
  • Εφαρμογή των διατάξεων του καταστατικού που αναφέρονται παραπάνω, ιδία των άρθρων 23, 25, 27 στα εδάφια που έχουν σημειωθεί.
  • Πορεία οικονομικών της Συνομοσπονδίας και έλεγχο των  διμηνιαίων ταμειακών καταστάσεων που θα έχει μέχρι τότε υποβάλει ο ταμίας και θα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε τα εξής θέματα: 1) Εκκαθάριση των οικονομικών του 2ήμερου και του πανηγυριού. 2) Κατάσταση οφειλών μέχρι σήμερα. 3) Κατάσταση βεβαίων οφειλών μέχρι 30/9/2016. 4) Κατάσταση εισπράξεων και αναμενομένων εσόδων μέχρι 30/9/16.
  • Συζήτηση στην επιστολή των μελών του Γενικού Συμβουλίου
  • Συζήτηση για το γεφύρι της Πλάκας, όπως έχετε δεσμευτεί.
  • Πρόταση σας για διοργάνωση του 8ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο δελτίο Τύπου
  • Επίλυση του τρόπου τήρησης των πρακτικών των οργάνων της ΠΣΕ, σύμφωνα με την πρόταση που έχουμε καταθέσει και αναμένεται απόφαση.
  • Επιστολή στην Περιφέρεια Αττικής για το πρόβλημα του ήχου στο 2ήμερο.
  • Δημοσίευση των ψηφισμάτων της Γενικής συνέλευσης και του Γενικού Συμβουλίου. Έγκριση των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης και υπογραφή τους από το προεδρείο.
  • Ενημέρωση γιατί δεν δόθηκε στη δημοσιότητα (όπως αποφάσισε το ΔΣ) το διορθωμένο Δελτίο τύπου για τη συνάντηση με τον ΥΠΠΟ Μπαλτά για το γεφύρι της Πλάκας, με τις θέσεις που διτυπώσατε εκεί.

Σημειώνουμε βεβαίως ότι όλα τα παραπάνω θέματα είτε εκκρεμούν προς συζήτηση, είτε αναγκαστικά έρχονται στην επικαιρότητα από τις δικές σας πρόσφατες επιλογές.
Επιφυλασσόμεθα στο άμεσο μέλλον να εισάγουμε προς συζήτηση, έστω και σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ τα μεγάλα ζητήματα της Ηπείρου και των Ηπειρωτών τα οποία όπως φαίνεται ότι δεν σας απασχολούν.

Τέλος, παρακαλούμε
Α) Να κληθούν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του ΔΣ (αυτήν και τις επόμενες) οι πρώην πρόεδροι του ΔΣ, η Ελεγκτική Επιτροπή και οι εκλεγμένοι της επιτροπής του Γενικού Συμβουλίου
Β) Να λάβουμε γνώση πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ όλων των εγγράφων που έχει λάβει ή αποστείλει η ΠΣΕ από την τελευταία πριν από τις εκλογές συνεδρίαση του ΔΣ και εντεύθεν.

Αθήνα 16/9/2016

Τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ
  1. Γ. ΒΑΖΟΥΚΗ
  2. Γ. ΒΛΑΧΟΣ
  3. Ν. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
  4. Χ. ΔΗΜΟΣ
  5. Ν. ΖΕΚΗΣ
  6. Σ. ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ
  7. Α. ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ
  8. Γ. ΝΑΚΗΣ
  9. Ε. ΝΤΑΣΙΟΥ
  10. Μ. ΤΖΑΚΟΥ
Το μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής
Χ. ΤΟΚΑΣ

Τα εκλεγμένα μέλη της επιτροπής του Γενικού Συμβουλίου
Β. ΜΑΤΑΤΣΗΣ

Μ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: