Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ο λογαριασμός του 2016: 4,2 δις ευρώ από τις τσέπες των φορολογούμενων

FOROI

Στα 4,2 δις ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσα στο 2016, σύμφωνα με τα μέτρα που είτε έχουν ήδη ψηφιστεί είτε πρόκειται να έρθουν στη Βουλή, όπως αναφέρει το Mega

Τα 2,2 δισ ευρώ εξ αυτών θα πάρουν τη μορφή πρόσθετων φόρων, ενώ τα άλλα 2 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από τις διάφορες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων. 
Από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς του α΄ 6μηνου του 2015, μισθωτοί- συνταξιούχοι θα πληρώσουν 63 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ όλοι περιμένουν τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο.
Από την περαιτέρω αύξηση της προκαταβολής φόρου, θα πρέπει να πληρωθούν επιπλέον 42,9 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο άλλα 13 εκατ. ευρώ κι από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή κάτι παραπάνω από 32 εκατ. ευρώ.
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώσουν τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα τους στοιχίσει 114 εκατ. ευρώ, από την αναδρομική αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν έως και 180 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ και αυτοί περιμένουν το δικό τους μερίδιο από τα 150 εκατ. ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
Τις αποφάσεις της κυβέρνησης περιμένουν όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα πληρώσουν 142,2 εκατ. ευρώ παραπάνω και μένει να διευκρινιστεί πώς θα μοιραστεί το βάρος. Μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να σηκώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς η αύξηση της φορολογίας στα κέρδη του 2015 συνεπάγεται 150 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους το 2016.  
Στο μεταξύ, ούτε μέσα στις γιορτές γλιτώνουν από φόρους οι πολίτες: οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ακολουθούν οι δόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Το κράτος αναμένεται να εισπράξει 500 έως 550 εκατομμύρια ευρώ με την τρίτη δόση.
Στο 1,1 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν τα κρατικά έσοδα από την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας του 2016, που θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους. Όσοι δεν καταβάλουν τα χρήματα έως τότε θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας διπλά, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης πληρωμής.
Έως το τέλος του μήνα υπάρχει περιθώριο εκπρόθεσμου ελέγχου οχημάτων στα ΚΤΕΟ για τους ιδιοκτήτες που καθυστέρησαν πάνω από έξι μήνες. Όσοι σπεύσουν για έλεγχο θα πληρώσουν μόνο το τέλος των 69,5 ευρώ, ενώ όσοι το αμελήσουν θα κληθούν να πληρώσουν και πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.
Όσοι έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση οφειλών, θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση τους ως την ερχόμενη Πέμπτη. Σημειώνεται πως όσοι δεν πληρώνουν εφεξής τις νέες υποχρεώσεις τους σε 30 ημέρες, θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Οι αγρότες επίσης θα πρέπει να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τη 2η δόση της αυξημένης προκαταβολής φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από το καλοκαίρι και έχουν αναδρομικό χαρακτήρα. 
Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι επιχειρήσεις, που είδαν την προκαταβολή φόρου να ανεβαίνει στο 100%.
Επιπρόσθετα, στις 31 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες από τους υπόχρεους, με την πρόβλεψη αυστηρών ποινικών κυρώσεων για τους αμελείς.
Την ίδια ημέρα εκπνέει και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη. Σημειώνεται ότι η παράταση των 47 ημερών, που ισχύει από την Πρωτοχρονιά, αφορά μόνο στην υποβολή των δικαιολογητικών.
Το ημερολόγιο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης για το 2016
Aσφαλιστικό, φορολογία, αλλαγές σε Παιδεία και Δικαιοσύνη και ειδικά μισθολόγια είναι τα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση με την έλευση του νέου χρόνου. 
Στην ατζέντα της κυβέρνησης μετά την Πρωτοχρονιά μπαίνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως συμφωνήθηκε μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου το περασμένο καλοκαίρι.
Πρώτο στο «ημερολόγιο» των υποχρεώσεων είναι το Ασφαλιστικό που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση που θα πρέπει να βρει τη συναίνεση του κουαρτέτου. Το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Ιανουαρίου ενώ ένα μήνα μετά, έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει λυθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Τα άλλα μεγάλα ζητήματα που χρονικά τοποθετούνται τον Μάρτιο είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και στην Δικαιοσύνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: