Το τζαμί του Φαΐκ Πασά βρίσκεται στην Άρτα, τη θέση Μαράτι, στον δρόμο που οδηγεί προς την Γραμμενίτσα.

Είναι γνωστό και ως «Ιμαρέτ» (η ονομασία, Μαράτι της περιοχής θεωρείται παράφραση του Ιμαρέτ), αφού την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας λειτουργούσε στον αυλόγυρο του τζαμιού, ορφανοτροφείο - φτωχοκομείο (Ιμαρέτ) που βοηθούσε τους μουσουλμάνους αναξιοπαθούντες της πόλης.

Κτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον πρώτο Τούρκο διοικητή της πόλης, τον Φαΐκ Πασά, που ο τάφος του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του τζαμιού.
Στη θέση όπου κατασκευάστηκε το μουσουλμανικό αυτό τέμενος πιστεύεται ότι παλιότερα βρισκόταν ο ναός του Τιμίου Προδόμου.
Και λέγεται ότι από τα υλικά της παλιάς αυτής χριστιανικής εκκλησίας, μαζί με κάποια άλλα που μεταφέρθηκαν και από τη γειτονική Νικόπολη κατασκευάστηκε το μεγαλοπρεπές αυτό οθωμανικό θρησκευτικό μνημείο.
Αργότερα γύρω στο 1670 ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελέπη που επισκέφτηκε τη περιοχή μας αναφέρει την ύπαρξη ενός οικισμού (χωριού) γύρω από το τζαμί, που διαθέτει 50 σπίτια με αμπέλια και κήπους. Χαρακτηρίζει τον τόπο ως «γοητευτικό και μαγευτικό» και μας πληροφορεί για την ύπαρξη κεραμοσκέπαστων κτιρίων (πανδοχείου, ιεροδιδασκαλείου κ.α.).







Αναφορά γίνεται από τον Τούρκο περιηγητή και στο εστιατόριο του τζαμιού, που όπως γράφει παραμένει ανοικτό όλο τον χρόνο, για να καλύψει τις ανάγκες των περαστικών και των φιλοξενούμενων.
Σήμερα στη περιοχή διασώζεται μόνο το τζαμί και θεωρείται ότι είναι το καλύτερα διατηρημένο μουσουλμανικό μνημείο της πόλης.
Και ο επισκέπτης του, παρατηρώντας το εξωτερικά θα διαπιστώσει ότι αυτό ίσως να ισχύει αλλά οι δυσάρεστες εκπλήξεις τον περιμένουν όταν μπει στο εσωτερικό του τεμένους.
Οι εικόνες της ερήμωσης και της εγκατάλειψης του κτηρίου προκαλούν αρνητική εντύπωση.
Και έκπληκτος θα παρατηρήσει ότι τοποθετήθηκαν εικόνες στο τζαμί που φαίνεται ότι πλέον έχει μετατραπεί σ' ένα είδος «εκκλησίας», αφιερωμένη στον Αη Γιάννη τον Ρώσο!!

Δείτε το video