Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Απεβίωσε ο πρωτοπόρος παιδαγωγός και εκδότης Χάρης Πάτσης.


Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 97 ετών, ο παιδαγωγός - συγγραφέας - εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης.
Ο Χάρης Σ. Πάτσης, γεννήθηκε στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης, σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή - Έδρα Παιδαγωγικής ενώ στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία.Χρημάτισε Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος», ενώ τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού.
Οι εκδοτικές δραστηριότητες του ξεκίνησαν το 1945, με την ίδρυση του ομώνυμου εκδοτικού οργανισμού, ο οποίος εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων και την 24τομη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια», την οποία αργότερα επέκτεινε σε 36τομη.
Το 1990 ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, όπως και το 1967 με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, πλήν όμως την σίγουρη τότε εκλογή του, καθόσον υπήρξε προσωπικός φίλος του Γέρου της Δημοκρατίας, διέκοψε η ανατροπή του Δημοκρατικού πολιτεύματος από τη χούντα των συνταγματαρχών.
Ο Χάρης Πάτσης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως πρωτοπόρος παιδαγωγός, με πλούσιο συγγραφικό έργο και προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα. Παράλληλα μπορεί να καταταχθεί και στο Πάνθεον των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών για την μεγάλη προσφορά σε βιβλία και στο απόμακρο χωριό της χώρας μας.
Αιωνία του η μνήμη.

Κώστας Κωνής.
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

1 σχόλιο:

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ είπε...

Πλήρης ημερών, και υπερπλήρης πνευματικής δράσης και προσφοράς, αποχώρησε από τη ζωή ο διακεκριμένος Ηπειρώτης, εκδότης, συγγραφέας και παιδαγωγός Χάρης Πάτσης.
Η ενεργός του παρουσία και δράση, μετρημένη με συμβατικούς όρους, φτάνει τα ενενήντα εφτά χρόνια. Σχεδόν έναν αιώνα.
Η παρουσία, όμως, η δράση και η προσφορά του Χάρη Πάτση, δεν μπορεί να μετρηθεί με συμβατικούς όρους.
Γιατί το παιδαγωγικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο, που δημιούργησε, δεν μπορεί να χωρέσει στα στενά όρια του ενός αιώνα.
Γιατί, η ανυπολόγιστης ηθικής και επιστημονικής αξίας, παιδαγωγική, πνευματική και πολιτιστική παραγωγή, που μας κληροδότησε, δεν μπορεί να υπολογιστεί με τα καθιερωμένα μέτρα και σταθμά.
Πληθωρικός, χαλκέντερος, ασύμβατος δημιουργός, ο Χάρης Πάτσης, για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια, αφιέρωσε την ύπαρξή του, την επίγεια ζωή του, στην υπηρεσία της Παιδείας, του Πνεύματος και του Πολιτισμού.
Περισσότερα από εβδομήντα χρόνια της ζωής του, διέθεσε εργαζόμενος για την πρόοδο των Ελλήνων συμπατριωτών του, για την αναβάθμιση της παιδείας του Έθνους, για τον πνευματικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της Ελληνικής κοινωνίας.
Ακόμα και ο πανδαμάτωρ Χρόνος υποκλίθηκε, μπροστά στην ακάματη δραστηριότητα του αείμνηστου Χάρη και του δάνεισε ικανό χρόνο, πλήρη πνευματικής διαύγειας, για να ολοκληρώσει τους πνευματικούς του στόχους και να τηρήσει το ιδιότυπο εθνικό του Συμβόλαιο.
Στην οικογένειά του, ευχόμαστε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Γιώργος Βασιλείου,
"Ήπειρος, Άπειρος Χώρα"