Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Η μουσική των αρχαίων - Γ. Πολύζος.


Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Εξαιρετική και άκρως πρωτότυπη είναι η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικοπόλεως που βρίσκεται στην αρχή της πόλης στην Πρέβεζα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται ανακατασκευές από τα κυριότερα μουσικά όργανα της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ., εκπροσωπώντας τις τρεις βασικές κατηγορίες μουσικών οργάνων, χορδόφωνα, αερόφωνα και κρουστά όπως είναι  η λύρα και οι αυλοί, η ομηρική φόρμιγγα των αοιδών, η κιθάρα, σύμβολο του Απόλλωνα και όργανο των επαγγελματιών μουσικών, η βάρβιτος των λυρικών ποιητών, η αιωρική κιθάρα, η πανδουρίδα και η άρπα των Μουσών και των εταίρων, η σύριγγα των ποιμένων, η σάλπιγγα των κηρύκων, το τύμπανο των μαινάδων, τα κύμβαλα και τα κρόταλα των χορευτών, το σείστρο των λατρευτριών.


 Όλα τα μουσικά όργανα ανακατασκευασμένα με τεράστια ακρίβεια αλλά και με τα υλικά των αρχαίων μαστόρων. Η  έκθεση θα παραμείνει στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης μέχρι και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 και η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης ενώ μετά θα εκτεθεί στο αρχαιολογικό μουσείο της Άρτας όπου θα έχουν την πραγματική και μοναδική τύχη οι ενδιαφερόμενοι εδώ να την επισκεφθούν και ειδικά οι μαθητές που διαβάζοντας μέσα στα ομηρικά έπη τα διάφορα είδη μουσικής και μουσικών οργάνων θα μπορούσαν να έχουν και μια ακριβή εικόνα. Όλα τα όργανα είναι λειτουργικά και έχουν ηχήσει σε συναυλίες της ορχήστρας του «Ευρετηρίου». Η κατασκευή τους βασίστηκε στη μελέτη αρχαίων μουσικών οργάνων που έχουν διασωθεί καθώς και  στην αρχαία εικονογραφία, που μας έχει παραδώσει πλήθος απεικονίσεων οργάνων και σκηνών με μουσικά θέματα, καθώς και στις πληροφορίες που αντλούμε από τις αναφορές στις γραμματειακές πηγές που επίσης εκτίθενται ταυτόχρονα με τα μουσικά όργανα. 


Αρκεί η επίσκεψη και παρατήρηση που είναι η αρχή κάθε γνώσης, το ερέθισμα που πρέπει να ξεκινά από το σχολείο και να καταλήγει στο μουσείο, ειδικά όταν γίνονται τέτοιες εκθέσεις, όπου σε  άλλες ευρωπαϊκές πόλεις θα υπήρχαν ουρές αναμονής και τεράστιας ζήτησης κι εδώ έχουμε την τύχη – ατυχία να τις βλέπουμε με απόλυτη σχεδόν ατομικότητα.Δεν αρκούν οι εκθέσεις να έχουν τον συμβολικό τους χαρακτήρα, ζητούν και το κοινό, την μουσειακή εκπαίδευση της νέας γενιάς που ίσως η εκπαιδευτική εκδρομή πέραν της πλατείας θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τα τοπικά μουσεία και πινακοθήκες χώρους πολιτισμού και  παιδείας. Ας ξεφύγουμε επιτέλους από τον πολιτισμό του καφέ και της πλαστικής τραπεζοκαρέκλας και ας καταφέρουμε να δούμε λίγο πιο ουσιαστικά και βαθιά, χτίζοντας τις ρίζες και τη δομή του μέλλοντός μας, της νέας γενιάς με την αρχαία μουσική και μουσικά όργανα......





Κατερίνα Σχισμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: