Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στη Λάρισα για τον κατήφορο των τιμών στο γάλα, στοιχεία με τις εισαγωγές κρέατος και γάλακτος ζητάνε από τον Αποστόλου



Στη διοργάνωση συλλαλητηρίου προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι την Πέμπτη (3/5/3018), στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και αποφασίσθηκε στην ομόφωνη απόφαση που έλαβαν στην πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων που έγινε στον Τύρναβο στις 21/4/2018. Οι κτηνοτρόφοι μοίρασαν γάλα στους πολίτες. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το ξενοδοχείο της πόλης όπου πραγματοποιείται το συνέδριο του Economist και παραβρίσκεται όλη η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Ο Υπουργός, Β. Αποστόλου, σε συνάντηση που είχε με τους κτηνοτρόφους, τους ανακοίνωσε ότι θα γίνει σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, την Παρασκευή (11 Μαΐου), στην οποία θα συζητηθεί η σύσταση της Διεπαγγελματικής για τη φέτα.
Όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο οι κτηνοτρόφοι κ.κ. Μιχάλης Τζιότζιος και Γιάννης Γκρίνιας, «οι τιμές έχουν φτάσει στα 70 λεπτά το κιλό για το πρόβειο γάλα και στα 37 λεπτά το κιλό για το γιδινό. Πρέπει να σταματήσει ο «κατήφορος» των τιμών. Θα πρέπει να «ανεξαρτοποιηθεί» ο ΕΛΟΓΑΚ από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να μπορέσει να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους».



Όπως, υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι, «ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να επιβιώσει ο κλάδος της κτηνοτροφίας και οι οικογένειές μας».
Ζητούν από τον υπουργό να αποδεχθεί τη Διεπαγγελματική Φέτας που έχουν ήδη συστήσει και να τους παρουσιάσει επίσημα στοιχεία σχετικά με το ποιος και τι ποσότητες εισάγει γάλα και κρέας.
«Επειδή υπάρχει παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, δεν υφίσταται ζήτημα με τα προσωπικά δεδομένα», σπεύδουν να σημειώσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, προλαμβάνοντας σχετική απάντηση του υπουργού.
Μετά από διαβουλεύσεις αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων πέρασε στο ξενοδοχείο όπου συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Αποστόλου. Ο υπουργός άκουσε την αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων και τα αιτήματα τους και υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι από την παραγωγή στην κατανάλωση και θα συζητηθεί, στην Αθήνα, στο ΥπΑΑΤ την επόμενη Παρασκευή (11 Μαΐου), η σύσταση της Διεπαγγελματικής για τη φέτα.
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την συνάντηση Αποστόλου με τους κτηνοτρόφους αναφέρει τα εξής:

Μετά τη συνάντηση με τους κτηνοτρόφους, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά σημαντικά θέματα του κτηνοτροφικού κλάδου, ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υπήρξε σήμερα μια συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Όντως υπάρχει πρόβλημα με την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Έγινε κατανοητό προς όλους πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά.

Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί μια Διεπαγγελματική Οργάνωση για αυτό και συνεννοηθήκαμε να συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ίδρυση αυτής της Διεπαγγελματικής.


Πιστεύουμε ότι η συνεργασία του Υπουργείου με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση και παράλληλα δημιουργώντας περισσότερα κλιμάκια ελέγχου του χώρου, θα είναι αυτή που θα μας επιτρέψει  να έχουμε την επόμενη περίοδο μια ανάκαμψη, θα έλεγα, της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Αυτό που θέλω εγώ να γίνει ιδιαίτερα κατανοητό είναι ότι η προστασία, η υπεράσπιση της φέτας, ενός προϊόντος που αποτελεί  σημαία των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρώπης, να μην επηρεαστεί από την όλη συζήτηση και όλο τον προβληματισμό που υπάρχει γύρω από το όντως υπαρκτό πρόβλημα της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.


Να προσθέσω πως οι εισαγωγές προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται χωρίς περιορισμούς.  Από κει και πέρα το πρόβλημα είναι αν αυτές οι εισαγωγές, οδηγούνται για την παραγωγή προϊόντων, ως πρώτη ύλη, που μπορεί να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική νομοθεσία.

Εκεί λοιπόν θα εστιάσουμε τους ελέγχους. Φέτα είναι ένα γνήσιο προϊόν και αυτό υπερασπιζόμαστε σε όλες τις διεθνείς αγορές και βεβαίως και στην εσωτερική αγορά. Χρέος μας είναι να ελέγχουμε την αγορά, να ελέγχουμε όλο το κύκλωμα για να μην υπάρξουν  τέτοιου είδους προβλήματα νοθείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: