Σάββατο 5 Μαΐου 2018

«Επιδρομή» Αλβανών εθνικιστών σε χωριά της Ελληνικής Μειονότητας




Την ώρα που οι Ελληνοαλβανικές συνομιλίες για όλα τα ανοικτά ζητήματα βρίσκονται σε εξέλιξη και κάτω από άκρα μυστικότητα, οι Αλβανοί συνεχίσουν τις προκλήσεις τους, με την ανοχή  όπως όλα δείχνουν, αν όχι και την παρότρυνση του Αλβανικού κράτους.
Η παθητική -για πολλούς- στάση που τηρεί η Ελλάδα έναντι των ακραίων συμπεριφορών και δηλώσεων κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων της Αλβανίας, με πρώτο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ενθαρρύνει και Αλβανούς που ζουν χρόνια στην Ελλάδα να εκδηλώσουν τα εθνικιστικά και ανθελληνικά τους συναισθήματα. Τελευταίο περιστατικό, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, είναι αυτό με την τραγουδίστρια Ελένη Φουρέιρα, που κατάγεται από το Φίερι, αλλά κάνει επιτυχημένη καριέρα στην Ελλάδα. Η Φουρέιρα, που θα εκπροσωπήσει στον επικείμενο διαγωνισμό της Eurovision την Κύπρο, φωτογραφήθηκε με Αλβανό τραγουδιστή κάνοντας το σήμα της Μεγάλης Αλβανίας, προσβάλλοντας και τη χώρα που εργάζεται, αλλά και τη χώρα η οποία της έκανε την τιμή να την εκπροσωπήσει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. 
Αν το πρόβλημα ήταν μόνο η Φουρέιρα, θα ήταν μικρό το κακό. Εκείνο όμως που αναδεικνύεται σε όλο το εύρος, είναι ο «εθνικισμός» με τον οποίο έχει διαποτιστεί η μεγάλη πλειοψηφία των Αλβανών, οι οποίοι δεν διστάζουν να προκαλέσουν ακόμη και αυτούς που διαχρονικά τους στηρίζουν, όπως είναι οι Έλληνες. 
Σε ακραίες εκδηλώσεις καταφεύγουν οι εθνικιστές και ανθέλληνες εντός της Αλβανίας, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν και τους Βορειοηπειρώτες.  Πριν λίγες ημέρες για δεύτερη φορά, μέλη του "Κινήματος της Ενωμένης Αλβανίας- LSHB" έδρασαν ανθελληνικά στο χωριό Κρανιά του δήμου Φοινικαίων στην περιοχή των Αγίων Σαράντα
Αυτή τη φορά κατέβασαν και έσκισαν την ελληνική σημαία από το ναό του χωριού. Την ελληνική σημαία στην Κρανιά είχαν κάψει και ένα χρόνο περίπου πριν, οπότε είχαν βεβηλώσει το μνημείο  του αγωνιστή Θύμιου Λώλη. Ο «ηγέτης» μάλιστα της εν λόγω οργάνωσης, Kastriot Berishaj αμέσως μετά την πράξη αυτή, δήλωνε ότι πρόκειται για ένα μήνυμα και συμπλήρωνε ότι «η ελληνική σημαία θα καταπολεμηθεί με όλα τα μέσα όπως και ο ελληνικός σοβινισμός»!
Στο «μάτι» τους η Πρέβεζα
Οι Αλβανοί δεν περιορίστηκαν μόνο στο κάψιμο της Ελληνικής σημαίας, αλλά με ανάρτησή τους σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπου γνωστοποίησαν το γεγονός, "απείλησαν ότι την ημέρα της αλβανικής εθνικής εορτής, 28 Νοεμβρίου, θα υψώσουν τη σημαία της Αλβανίας στην Πρέβεζα, η οποία, άκουσον άκουσον, "έχει καταληφθεί από τους Έλληνες". Αν και τέτοιοι ισχυρισμοί δεν έχουν κανένα στοιχείο σοβαρότητας, αντίθετα αποτελούν γελοίες αναφορές, ωστόσο πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη προπαγάνδα, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη...
Αδιάφορη η Αλβανική πλευρά
Το τελευταίο, αλλά και προηγούμενα (για 13η φορά αφαίρεσαν την ελληνική σημαία από τα γραφεία της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" στους Αγίους Σαράντα) περιστατικά,  αφήνουν αδιάφορη την αλβανική πλευρά. Οι καταγγελίες στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη, δεν εξετάζονται καν. Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι κινήσεις αυτές υποκινούνται και δρουν ανθελληνικά, διαφορετικά δεν θα βρίσκονταν σε καθεστώς ασυλίας.  
Η σιωπή της Αθήνας
Εντύπωση κάνει επίσης και η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία δείχνει να υποβαθμίζει όλα αυτά τα γεγονότα, σε εφαρμογή του «δόγματος» της καλής γειτονίας. Αυτό όπως αποδεικνύεται όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, λειτουργεί σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας και της Ελλάδος, ακόμη και τώρα που η Αλβανία είναι εκείνη που «βιάζεται» να κλείσει θέματα ώστε να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κι αν για λόγους που το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να μη δώσει έκταση δημόσια στις αλβανικές προκλήσεις, θα μπορούσε στο πλαίσιο της «μυστικής διπλωματίας» που εφαρμόζει στις συνομιλίες με την Αλβανική πλευρά να τις θέσει και να ζητήσει την έμπρακτη αποδοκιμασία τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: