Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Με επέκταση των συμβάσεων «φως» για τον άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς..

Η επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης φαίνεται ότι αποτελούν την λύση που προκρίνεται μετά από μία μεγάλη περίοδο διαβουλεύσεων, για την κατασκευή του οδικού άξονα από τα Γιάννινα μέχρι την Κακαβιά αλλά και για την σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα αστικά κέντρα, θέμα που έχει άμεσο ενδιαφέρον για την περιοχή της Πρέβεζας. Την λύση αυτή εξετάζει το Υπουργείο Υποδομών, όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του από την Άρτα ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Ο κ. Σπίρτζης παραβρέθηκε και μίλησε στην σύσκεψη που έγινε με αφορμή την παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και άλλων ευρωβουλευτών.
Όπως τόνισε στις δηλώσεις του «το τμήμα Γιάννινα- Κακαβιά, αποτελεί την συνέχεια της Ιόνιας Οδού και αυτό που προγραμματίζουμε είναι ο συνδυασμός και η επέκταση των υπαρχόντων συμβάσεων παραχώρησης ώστε να συμπληρωθεί το οδικό δίκτυο με τα έργα που δεν είχαν προβλεφθεί στις αρχικές συμβάσεις».
Παράλληλα τόνισε ότι ωριμάζουν κι άλλα έργα όπως είναι η οδική σύνδεση Ηγουμενίτσας- Σαγιάδας καθώς και παρεμβάσεις για την σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα αστικά κέντρα από όπου διέρχεται.
Κατά την ομιλία του ο Υπουργός ανέφερε η ολοκλήρωση των υποδομών της χώρας αποτελεί προτεραιότητα κάνοντας ενώπιον των Ευρωπαίων παραγόντων μνεία στην σύνδεση με την Κακαβιά και της Ιόνιας με τα αστικά κέντρα, αλλά και στον Ε-65 για τον οποίο είπε ότι αποτελεί διεθνή και ευρωπαική πρωτοτυπία, καθώς κατασκευάστηκε το ένα τρίτο του έργου, με τα δύο άκρα, το βόρειο και το νότιο να μην έχουν γίνει!
Ο Υπουργός Υποδομών επεσήμανε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της βιωσιμότητας των έργων που χρηματοδοτούνται από την Κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από τα καθαρά οικονομικά κριτήρια, πρέπει να εξετάζονται κι άλλοι παράγοντες και κυρίως να ελέγχεται ο κοινωνικός τους ρόλος!
Τέλος σημείωσε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο οι χώρες και οι περιφέρειες, καθώς έχουν διαφορετικές ανάγκες στον τομέα των υποδομών.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε ο επίλογος που έκανε ο κ. Σπίρτζης, στην ολοκλήρωση των εργασιών της σύσκεψης και αφού είχε γίνει εκτενής συζήτηση και για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
«Χρειάζεται σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Ηγουμενίτσα και το λιμάνι; Φυσικά ναι… Δώστε μας τρία δις και μπορούμε να την κάνουμε» είπε ο Υπουργός, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: