Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Γράφει η Ηπειρώτισσα ηθοποιός Γεωργία Ζώη, για την εκδήλωση ''Ηπειρώτικη Λαογραφία'', που διοργάνωσε η ΠΣΕ στο Ζάππειο Μέγαρο, το διήμερο 28 και 29 Αριλίου 2018.



Γύρισα στο σπίτι αργά το βράδυ πλήρης! Περήφανη για την Ηπειρώτικη καταγωγή μου!
Ως γνήσια Ηπειρώτισσα δεν θα μπορούσα να λείψω από το Περιστύλιο του Ζαππείου, όπου αυτό το Σαββατοκύριακο έλαβε χώρα για πρώτη φορά διήμερη Εκδήλωση - Παρουσίαση - Έκθεση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με θέμα την «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ».

Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ στο Ζάππειο Μέγαρο, κληροδότημα του μεγάλου Ηπειρώτη Ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα, ήταν ένα πολύτιμο διήμερο στο οποίο οι επισκέπτες: 


- Θαύμασαν εξαιρετικά σπάνια εκθέματα από τα δεκάδες λαογραφικά μουσεία της Ηπείρου, έργα αργυροχρυσοχοΐας, υφαντουργίας, παλιά κεραμικά, νομίσματα, εργαλεία, υφαντά, όπλα, μαχαίρια, αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, παραδοσιακά μουσικά όργανα,
- Δοκίμασαν εδέσματα από Ηπειρώτικες παραδοσιακές συνταγές!
- Παρακολούθησαν ομιλίες ειδικών επιστημόνων και μυήθηκαν στην επιστήμη της λαογραφίας,
- Γνώρισαν μέσα από προβολές σε γιγαντοοθόνες το τιτάνιο έργο που συντελείται στα πολυάριθμα λαογραφικά μουσεία, κατάσπαρτα σε όλη την Ήπειρο.

Με κατάνυξη παρακολούθησα το λαογραφικό διήμερο που έκλεισε με τραγούδια και χορούς της πατρίδας μου!
Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου οι μαγικοί ήχοι της Ηπειρώτικης πεντατονίας!!
Στην Ήπειρο διασώζεται το μουσικό ιδίωμα της πεντατονίας, ένα μοναδικό μουσικό σύστημα απόδοσης των τραγουδιών, με το οποίο αναδεικνύεται η πολυπλοκότητα και η ποικιλία της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Το ιδιαίτερο αυτό μουσικό χαρακτηριστικό της Ηπείρου, η πεντατονική μουσική, είναι ίσως ό,τι πιο πολύτιμο μας παραδόθηκε από τον αρχαίο ηπειρώτικο λαό.
Πρόκειται για μια λιτή πεντατονική μελωδία που γεννήθηκε και απαντάται στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, με το δωρικό χρώμα της να συναρμόζει και να τελεί σε διαλεκτική σχέση με την λιτότητα του χώρου και του ευρύτερου πολιτισμικού υποβάθρου της περιοχής.
Η Ήπειρός μας μπορεί να είναι το φτωχότερο «χωράφι» της Ευρώπης, όπως έδειξαν πρόσφατες στατιστικές, αλλά σίγουρα είναι το πιο πλούσιο ίσως, από πολιτισμική άποψη, που προσπαθεί να επιβιώσει πεισματικά εδώ και 15.000 τουλάχιστον χρόνια.


Έτσι για να σας μεταφέρω λίγη ατμόσφαιρα από Ήπειρο, επιστρέφοντας στο σπίτι, έψαξα να βρω ένα video από ένα «Αφιέρωμα στην Παράδοση» στην εκπομπή «Στην Υγειά μας», όπου μου ζητήθηκε να τραγουδήσω à capella ένα Ηπειρώτικο τραγούδι! Και τραγούδησα ένα πεντατονικό Ηπειρώτικο τραγούδι-μοιρολόϊ του γάμου. «Μια Παρασκευή κι ένα Σαββάτο βράδυ».»
ΥΓ. Για κάποιο λόγο πνευματικών δικαιωμάτων (!!!) το τραγούδι κατέβηκε από το Youtube. Έτσι το μοιράζομαι μαζί σας αναδημοσιεύοντάς το από μία ανάρτηση στο Facebook στην οποία ανακαλύπτω με έκπληξη ότι έχουν γίνει πάνω από 90 κοινοποιήσεις!


Δείτε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια: