Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Όταν κάποιοι προστάτευαν πραγματικά την πρώτη κατοικία


Γράφει ο Ευάγγελος Ευθυμίου

Βρισκόμαστε στις δυσκολότερες συγκυρίες που διανύει η χώρα μας στην σύγχρονη ιστορία της. Εκατομμύρια συμπολίτες μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση , με την απότομη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους , έχοντας ως αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις . Μάλιστα το εν λόγω ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του ότι το δικαίωμα στην στέγη είναι αβέβαιο .

Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε σε συνέντευξή του στην σατυρική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» πως η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά 2012-2015 ήταν αυτή που θέσπισε τον νόμο-πλαίσιο σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς .
Απλά θέλω να θυμίσω κάτι στον κύριο Γεωργιάδη , που ίσως δεν θυμάται από την βουλευτική του θητεία στο Κοινοβούλιο. Tο 2010 η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Γιώργου Α. Παπανδρέου ήταν αυτή που θέσπισε τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας γνωστό και ως «Νόμο Κατσέλη» .
Πιο συγκεκριμένα ο νόμος 3869/2010 ορίζει ότι απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων που αποτελούν την πρώτη κατοικία του οφειλέτη και της οικογένειάς του . Δεν θα αναλύσω περαιτέρω τον νόμο μιας και δεν είμαι νομικός ούτε διαθέτω νομικές γνώσεις .
Από την άλλη μεριά έχουμε και την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. που ενώ προεκλογικά είχαν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» τώρα έδωσαν το πράσινο φως για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών . Η κυβέρνηση της δήθεν «Αριστεράς» με τις δεξιές και ακροδεξιές παραφυάδες της είναι εμφανές πως διάλεξε τον δρόμο του στρουθοκαμηλισμού σ ’αυτό το σημαντικό θέμα που ταλανίζει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα .
Άρα καταλαβαίνουμε όλοι ποιοί πραγματικά προσπάθησαν να βοηθήσουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά .
Είναι ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας να προστατέψει τους συνανθρώπους μας . Πρέπει να αποτρέψουμε όλοι αυτό το φαινόμενο της κοινωνικής εξαθλίωσης .
Λέμε «ΟΧΙ» στην εκποίηση της πρώτης κατοικίας χωρίς να λαμβάνονται υπ ’όψιν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια .
Λέμε «ΝΑΙ» στην προστασία  ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

 


Βαγγέλης Ευθυμίου

  Φοιτητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: