Υλικά για 6-8 άτομα
1 γαλοπούλα, περίπου 4 κ.
120 γρμ. φρέσκο βούτυρο
3 σκ. σκόρδο, λειωμένες
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1κ.γλ. εστραγκόν
1 κ.σ. φασκόμηλο τριμμένο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 λεμόνια
1 πορτοκάλι
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Ανακατέψτε το βούτυρο
(μαλακό ), με το σκόρδο, το θυμάρι, το
φασκόμηλο, την πάπρικα, εστραγκόν, χυμό
από μισό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Πιέστε λίγο λίγο το βούτυρο, βοηθώντας
με τα δάχτυλά σας ν' απλώσει όσο γίνεται,
κάτω από το δέρμα.
Αλείψτε καλά τη γαλοπούλα με το
υπόλοιπο βούτυρο μέσα- έξω.
Καθαρίστε το πορτοκάλι και ένα λεμόνι,
τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βάζετε
μέσα στη γαλοπούλα.
Την βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος, κατά
προτίμηση κεραμικό, λαδωμένο καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150ο. Την
περιχύνετε με λεμόνι, τη σκεπάζετε με
αλουμινόχαρτο και την ψήνετε για 3 ώρες,
περίπου.
Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε
το ψήσιμο για άλλη μία ώρα, στους 180ο,
περιχύνοντας τη γαλοπούλα συχνά με το
ζουμί της.
Το τελευταίο μισάωρο, την αλείφετε
με μέλι και μουστάρδα και επαναλαμβάνετε
άλλες δύο φορές, πριν τη βγάλετε από το
φούρνο.
Μπορείτε να ψήσετε, συγχρόνως, τις
πατάτες, που θα προσθέσουμε αργότερα,
υπολογίζοντας ότι χρειάζονται 1 ώρα .
Τάσος Τόλης: Χριστουγεννιάτικες ευχές στους απανταχού Ηπειρώτες
Τάσος Τόλης
Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος
romiazirou.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου