Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Από ανακυκλωμένα υλικά. Τα υπερφυσικά τοτέμ του Θοδωρή Παπαγιάννη στο Μουσείο Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς, στη Σπάρτη

φωτογραφία: theodoros-papagiannis.grΤο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινίασε την έκθεση γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη, με τίτλο «Τελετουργικό».

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.


Ο καταξιωμένος  Ηπειρώτης καλλιτέχνης, ομότιμος καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, παρουσιάζει εννέα μνημειακών διαστάσεων γλυπτά, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα ή δεύτερης χρήσης υλικά, δημιουργώντας μια αλληλουχία φαντασιακών μορφών με τελετουργικό χαρακτήρα.

Απέναντι σε αυτές τις μορφές, ανδρικές και γυναικείες, βρίσκεται το ελαιόλαδο, πανάρχαια προσφορά της γης στον άνθρωπο.


Η έκθεση-εικαστική εγκατάσταση εξυμνεί την ιερότητα του ελαιόλαδου, τιμώντας ένα από τα καθαγιασμένα προϊόντα της μεσογειακής τριάδας «ψωμί, λάδι και κρασί».

Ο ίδιος ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στη Σπάρτη, αναφέρει: «Δεν ξέρω από πόσο μακριά έρχονται οι μορφές αυτές. Δεν ξέρω τι ακριβώς εκφράζουν, αν είναι θεοί ή δαίμονες, αν είναι μυθικές μορφές ή ήρωες της Ιστορίας, λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι, εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι του Γένους, φαντάσματα του νου ή εφιάλτες. Πιθανόν να είναι κάτι από όλα αυτά».
«Τελετουργικό»

Έκθεση γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου-18 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια: