Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Όταν τα social media «τρώνε» πολιτικούς (και όχι μόνο): 8 χαρακτηριστικές περιπτώσεις

TWITTER ACCOUNT


Ό,τι ποστάρεις στα social media μπορεί να επιστρέψει και να σε στοιχειώσει. Δεν είναι αστείο. Τόσες και τόσες καριέρες -και όχι μόνο- έχουμε δει να καταστρέφονται λόγω αναρτήσεων στο Facebook ή στο Twitter. 
Την εποχή που η πολιτική επικοινωνία ασκείται σε μεγάλο βαθμό μέσω των social media, πολιτικά πρόσωπα -και όχι μόνο- καίγονται σαν χαρτάκια λόγω ενός ή πολλών tweets. 
Τελευταίο γνωστό παράδειγμα, ο μακρινός Καναδάς, όπου το τελευταίο διάστημα και εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, 12 υποψήφιοι έχασαν τις θέσεις τους στην προεκλογική κούρσα γιατί έγραψαν κάτι ανάρμοστο στα social media. Όπως η 21χρονη Ala Buzreba, που ενώ ήταν έφηβη είχε συστήσει σε κάποιον να πάει να τινάξει τα μυαλά του στον αέρα. Ή ο Tim Dutaud όταν κυκλοφόρησαν βίντεο στο YouTube όπου κορόιδευε άτομα με ειδικές ανάγκες.


Στην Ελλάδα δεν είναι λίγα τα περιστατικά που ένα τιτίβισμα έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Ας θυμηθούμε ορισμένα.

1) Υπουργός για μια ημέρα: Για την ακρίβεια υφυπουργός για 12 ώρες. Είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση που η μνήμη των social media στέρησε στον Δημήτρη Καμμένο τον υπουργικό θώκο. Ομοφοβικά και ρατσιστικά tweets ήρθαν στην επιφάνεια και κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο ακόμη και όταν ο ίδιος έκλεισε τον λογαριασμό του. Σε ένα μάλιστα αποκαλούσε τον Αλέξη Τσίπρα «εγκληματία». Ο ίδιος σε γραπτή του ανακοίνωση έκανε λόγο για «διαστρέβλωση της αλήθειας» και «παραχάραξη» από «μονταζιέρες». Χρειάστηκε όλος αυτός ο ντόρος για να χάσει τη θέση του. Και μάλιστα την έχασε με ένα ακόμη tweet. Εκείνο του Πάνου Καμμένου που ανακοίνωνε την παραίτηση του.
Μέχρι την απόδειξη της αλήθειας για την υπόθεση των αντισημιτικών ρατσιστικών αναρτήσεων ο υφυπουργός θα διευκολύνει με την παραίτηση του
2) Ομοιοπαθής συνάδελφός του από τους ΑΝΕΛ είναι ο Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος την πάτησε από το ιντερνετικό παρελθόντος του. Έτσι, ενώ στις προηγούμενες εκλογές τα ρεπορτάζ έλεγαν ότι είχε «κλειδώσει» η υπουργοποίησή του, τελικά έμεινε εκτός υπουργικού συμβουλίου. Ο λόγος; Εκείνο το μήνυμα που είχε γράψει για τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ όταν ετοιμαζόταν να παντρευτεί τον αγαπημένο του: «Από την Ευρώπη των εθνών - κρατών, στην Ευρώπη των... π@@@ών».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ-ΚΡΑΤΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ .... ΠΟΥΣΤΑΡΙΩΝ !!! Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αρραβωνιάστηκε με τον αγαπημένο του !!

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τότε -υπεράνω άνθρωπος- είχε απλώς απαντήσει «άκουσα πως κάτι θέλετε να μου πείτε, αλλά δεν μιλώ ελληνικά. Συγγνώμη».


3) Και επειδή οι ΑΝΕΛ έχουν τελικά μακρά σχέση με τα social, δεν ξεχνάμε και την Ραχήλ Μακρή (όταν ήταν ακόμη στους ΑΝΕΛ και τα έβαλε δικτυακά με τους συναδέλφους της στο κόμμα). «Την αποκατέστησε την κρητικοπούλα», έγραψε στο Facebook για την Σταυρούλα Ξουλίδου και τον Πάνο Καμμένο. «Αυτό το σπουδαίο στέλεχος για τις καλές υπηρεσίες που πρόσφερε στον αγώνα λασπολογίας μαζί με τους υπάνθρωπους». Στην ίδια ανάρτηση διευκρίνισε η ίδια ότι οι «υπάνθρωποι» ήταν οι άλλοι ΑΝΕΛ, ενώ έγραψε επίσης για «ξάδελφος γυμνοσάλιαγκας», «η ορκά» και «η ερωμένη αεροσυνοδός». Η συνέχεια δόθηκε στο πειθαρχικό. Η ίδια πάντως, επίσης στο Facebook, δηλώνει ότι ενημερώθηκε για την παραπομπή της από δημοσιογράφους και ότι δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση από τους ΑΝΕΛ.
Ενημερώνομαι από δημοσιογράφους ότι με έχουν παραπέμψει στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων....


4) Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ήταν εκείνη με το «Γερούν γερά, σπάστου τον τσαμπουκά». Το είχε γράψει -εν μέσω διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη Ντάισελμπλουμ- ο τότε τομεάρχη Υγείας του Ποταμιού, Λυκούργος Λιαρόπουλος. Αμέσως ξέσπασε σάλος στα social media και εκείνος κατέβασε γρήγορα την ανάρτηση. 
liaropoulos
Μάλιστα είχαμε επικοινωνήσει τότε μαζί του για να επιβεβαιώσει αν πράγματι έγραψε κάτι τέτοιο. Η ανάρτηση κατέβηκε, απάντησε ο κύριος Λιαρόπουλος. Εξήγησε ότι εννοούσε ότι διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τελεσίγραφα και τσαμπουκάδες και πως όσα έγραψε ήταν στο πλαίσιο της ελευθεριότητας που υπάρχει στο facebook. 
Δεν πέρασαν 24 ώρες και ο ίδιος ο κ. Λιαρόπουλος ανακοίνωσε μέσω facebook ότι... απαλλάσσει το ΠΟΤΑΜΙ από την παρουσία του. 

Επί Προσωπικού: Προσφέρθηκα να ...απαλλάξω το ΠΟΤΑΜΙ από την παρουσία μου, η οποία προφανώς, έγινε ...Τοξική. Η παραίτη...


5) Όμως ούτε το έτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει γλιτώσει τέτοια περιστατικά, αν και μικρότερης κλίμακας. Όπως στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014, όταν η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωνε μέρα με τη μέρα και ο δρόμος προς την εξουσία περνούσε μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι επιτελείς είχαν προτάξει στην εκλογική μάχη το επιχείρημα των άφθαρτων απέναντι στο διεφθαρμένο κατεστημένο, όμως το πρόβλημα ήρθε από την υποψηφιότητα της Δυτικής Μακεδονίας. Ο Θεόδωρος Καρυπίδης επιλέχθηκε για να διεκδικήσει την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Όμως τα σύννεφα δεν άργησαν να φανούν. Όταν έγιναν αντιληπτές οι πραγματικές του απόψεις του, τις οποίες δεν παρέλειπε να εκφράζει συχνά μέσω του Facebook (με ρατσιστικές και αντισημιτικές αναρτήσεις) ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να απομακρύνεται και τελικά κατέβηκε ως ανεξάρτητος (και μάλιστα κατάφερε να εκλεγεί). 

6) Ένα από τα πρώτα θύματα των social media στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι ο 35χρονος οικονομολόγος Ανδρέας Κουτούπης. Την μια ημέρα έβλεπε το όνομά του να φιγουράρει στα δελτία ειδήσεων ως ο νέος ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών με αρμοδιότητα στην εποπτεία των ΔΕΚΟ (που επελέγη μετά βαΐων και κλάδων από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με βάση το βιογραφικό που έστειλε στη Διαύγεια). Την άλλη πληροφορείται από τα ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση ανακάλεσε την απόφασή της όταν έγιναν γνωστά τα κοσμητικά επίθετα με τα οποία ο κ. Κουτούπης στόλιζε την κυβέρνηση Παπανδρέου με παλαιότερες αναρτήσεις στο facebook. Ο κ. Κουτούπης, ήταν στέλεχος στη ΝΔ Πειραιά, παλιότερα σκληροπυρηνικός ΟΝΝΕΔίτης και συχνός χρήστης των social media. «Πασόκοι ξεκινάει περίοδος μεγάλης κονόμας», ή «ο Γιώργος (σ.σ. Παπανδρέου) μπορεί να τα καταφέρει. Θα του στείλω βιογραφικό. Θα κονομήσουμε! Γουστάρω πολύ!» ήταν κάποιες από τις αναρτήσεις του. 
Αργότερα ο ίδιος δήλωνε: «Πληρώνω την επιπολαιότητά μου. Μέσα σε μια στιγμή κατέστρεψα όσα με κόπους και θυσίες έχτισα στα 35 μου χρόνια. Πολύ φοβούμαι ότι το τίμημα θα είναι βαρύ». 


7) Φεύγοντας από την πολιτική, θα σας πάμε στον αθλητισμό. Και στην περίπτωση της Βούλας Παπαχρήστου. Η πρωταθλήτρια του τριπλούν και του μήκους από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν ως μέλος της ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, βρέθηκε να τιτιβίζει το μήνυμα που έμελλε να της στερήσει την διαπίστευση της και να επιστρέψει στην Αθήνα: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!!». Η ίδια είπε πως ήταν απλά ένα άστοχο ανέκδοτο. Όμως η εικόνα της δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα όταν στα social media κυκλοφόρησαν διάφοροι διάλογοι της με τον Ηλία Κασιδιάρη.
Ζητώ δημόσια συγγνώμη για το πραγματικά ατυχές και (cont) http://t.co/Ubi3aHHY

8) Μια άλλη πιο πρόσφατη περίπτωση είναι εκείνη του Γιάννη Μυλόπουλου, πρώην προέδρου της ΕΡΤ3. Ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια του debate μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επιδόθηκε στην αγαπημένη συνήθεια των χρηστών των social media, στο σχολιασμό της επικαιρότητας. Στα διαδικτυακά πυρά του ωστόσο βρέθηκε μόνο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Τα σχόλιά του κατακρίθηκαν ιδιαίτερα -κυρίως λόγω του θεσμικού του ρόλου ως πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3- και μετά τις αντιδράσεις ο κ. Μυλόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: