Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ανθοχώρι Μετσόβου. Απολαύστε τα video




Απολαύστε τα video




















Το Ανθοχώρι είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου. Το Ανθοχώρι ανήκει στον δήμο Μετσόβου και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 350 κατοίκους.
Απόσταση από τα Ιωάννινα : 47 χλμ. Μετάβαση : Το χωρίο ανήκει στο Δήμο Μετσόβου και η πρόσβασή του μπορεί να γίνει μέσω εγνατίας οδού σε 30 λεπτά και μέσω παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων -Τρικάλων σε 1 ώρα περίπου.

Ιστορικά στοιχεία: Εμφάνιση ζωης έχουμε από την εποχή της Ύστερης Χαλκοκρατίας 2500-1100 π.Χ όπου στην θέση Πύργος βρέθηκαν τάφοι με κτερίσματα μέσα και αιχμή δόρατος. Στον λόφο μεταξύ των αγίων Αποστόλων και του άγιου Χαράλαμπου υπάρχουν ερείπια της ακρόπολης που είχε ο βασιλιάς Πύρρος για να ελέγχει τα σύνορα Ηπείρου-Θεσσαλίας.H παλιά ονομασία του χωριού ήταν Δερβεντίστα και σημαίνει πέρασμα,ήταν χτισμένο στην αριστερή όχθη του Αράχθου όπου περνούσε ο δρόμος από Μακεδονία-Θεσσαλία-'Ηπειρο.Aνήκε εκάστοτε στην επαρχία Μετσόβου,όπου διαδοχικά παραχορούνταν προνόμια από την Υψηλή Πύλη,π.χ ο Σουλτάνος Μουράτ Β΄ το 1430 και ο Σουλτάνος Μεχμέτ Δ΄το 1659 όπου με αυτά τα προνόμια παρέχονται οικονομικές ευκολίες πολιτικές ελευθερίες καθώς και διοικητική και εκκλησιαστική αυτονομία. Το χωριό είναι χτισμένο στις βόρειες υπώρειες του όρους Λάκμος(Περιστέρι) και σε 1060 μ υψόμετρο.

















Σε απόσταση 6,6 χμ. από την παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων μέσω Κατάρας, στο Βοτονόσι, με νότια κατεύθυνση, βρίσκεται το Ανθοχώρι. Μεταξύ Βοτονοσίου και Ανθοχωρίου υπάρχει το γεφύρι του Ντούβλη, τρίτοξο, με μεγάλο άνοιγμα τόξου (12,10 μ.). Πιο κάτω βρίσκονται ερειπωμένα το παλιό χάνι και ο μύλος. Ένα ακόμη μονότοξο γεφύρι, του Μπαμπά, βρίσκεται στη θέση Κάμπος.

Αρχαιολογικά ευρήματα της προϊστορικής και κλασικής περιόδου, όπως κιβωτιόσχημος τάφος στη θέση Πύργος στην αριστερή όχθη του Μετσοβίτικου ποταμού, και όστρακα στις πλαγιές του λόφου των Αγίων Αποστόλων, καταδεικνύουν την ιστορικότητα της περιοχής. Στον ίδιο λόφο, όπως προκύπτει από τις βαθιές κόγχες στο βράχο και τις φθαρμένες επιγραφές, το εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπους φαίνεται να έχει χτιστεί στη θέση αρχαίου υπαίθριου ιερού.
Εντός του οικισμού βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο και το μουσείο υδροκίνησης Ανθοχωρίου, που αποτελείται από νερόμυλο, νεροτριβή και μαντάνια, που κινούνται με τη δύναμη του νερού από το Ρέμα Ρόνα. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα εκμετάλλευσης της υδάτινης ενέργειας και μνημείο ουσιαστικά της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι κατά την προβιομηχανική περίοδο για να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής και ένδυσης.















Σε μια κατάφυτη πλαγιά του Περιστερίου, στα δεξιά του χωματόδρομου Ανθοχωρίου - Μετσόβου και σε απόσταση 3,5 χμ. βρίσκεται η μονή της Κόκκινης Πέτρας. Η μονή κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, ανακαινίστηκε το 1732 και ιστορήθηκε το 1765. Το μοναστήρι κατά καιρούς υπέστη πολλές καταστροφές και λεηλασίες. Σήμερα, σώζεται το καθολικό της μονής και τ' ανακαινισμένα κελιά ενώ περιβάλλεται από ψηλό μαντρότοιχο.
Από το Ανθοχώρι μονοπάτια οδηγούν στον Άγιο Ελισαίο, στα τυροκομεία και από 'κει στην κορυφή του Περιστερίου, Τσουκαρέλα (υψ. 2249 μ.), μετά από πορεία 4 ωρών. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και αποτελεί τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε6. Ένα άλλο παλιό μονοπάτι οδηγεί στο χωριό Ανήλιο μέσα από μια κατάφυτη, με πεύκα και έλατα διαδρομή, στο δάσος Μπαγιάνο και στη βρύση στο Κρανόρεμα. Η διαδρομή δεν έχει σήμανση και ο χρόνος πορείας είναι περίπου 2 ώρες. Σε απόσταση 3 χμ. από το Ανθοχώρι υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί σε χωματόδρομο κακής βατότητας, περνά στο Γερακάρι και καταλήγει στο Μικρό Περιστέρι. 

















Μονή Ζωοδόχου Πηγής (1732)

Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στη θέση Κόκκινο Λιθάρι στο Ανθοχώρι Μετσόβου, κοντά στον δρόμο που οδηγεί από το ανθοχώρι στο Μέτσοβο και πάνω στην αριστερή πλευρά του Μετσοβίτικου ποταμού. Η ίδρυσή της τοποθετείται πιθανόν το 17ο αιώνα και ανακαινίσθηκε από τον Στέργιο Ντάφο το 1732 (σύμφωνα με επιγραφή). Το καθολικό κτίστηκε στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, πλάγιους χορούς και χαγιάτι στα δυτικά. Ανατολικά απολήγει σε τετράπλευρη αψίδα που κοσμείται με αβαθή τόξα.

Στα ανατολικό αέτωμα παριστάνονται η Ζωοδόχος Πηγή σε αβαθή κόγχη και δύο αρχάγγελοι σε τεταρτοσφαίρια. Διακρίνονται επίσης εντοιχισμένα τέσσερα πινάκια. Στο εσωτερικό, οι τοιχογραφίες που σώζονται ανήκουν πιθανόν στις αρχές του 19ου αι. Οι φορητές εικόνες είναι έργα λαϊκής τέχνης του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα. Επίσης σώζονται πολλά βιβλία του 18ου και 19ου αιώνα εκδόσεων Ν. Γλυκέως και Δ. Θεοδοσίου στη Βενετία.
Η μονή έχει επισκευασθεί και υπάρχει και πρόσβαση με χωματόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: