Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Έρχεται και πολιτική καταιγίδα

photo: Nikos Libertas / SOOC

Η οικονομική καταιγίδα, που ήδη ζούμε και θα συνεχιστεί μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα φέρει και πολιτική καταιγίδα. Είναι πολύ πιθανό έως βέβαιο η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο ίδιος τις παρουσιάζει δημοσίως, το σενάριο των νέων εκλογών είναι εξαιρετικά πιθανό, είτε το δημοψήφισμα βγάλει ΝΑΙ είτε ΟΧΙ.

Ιδού γιατί:

1. Αν επικρατήσει το ΟΧΙ, που θέλει η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Είναι άγνωστο αν εκείνοι θα τον δεχτούν ως φερέγγυο συνομιλητή ή αν θα εκλάβουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως σήμα για απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως έχουν ήδη δηλώσει σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αν συμβεί αυτό, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές και ραγδαίες.
Όμως, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας -υπό την πίεση των κλειστών τραπεζών και των ΑΤΜ πλέον, αφού τα μετρητά θα έχουν τελειώσει- συμφωνήσει άρον άρον σε ό,τι οι Ευρωπαίοι τού προτείνουν, είναι αμφίβολο αν αυτή η συμφωνία θα περάσει χωρίς σοβαρές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν, μάλιστα, περιέχει χειρότερους όρους από αυτήν που συζητούσε πριν από το δημοψήφισμα, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να την αποδεχθούν όλοι οι βουλευτές του. Ήδη υπουργοί παραδέχονται ότι το δημοψήφισμα γίνεται επειδή δεν περνούσε εκείνη η συμφωνία (εδώ). Η νέα συμφωνία θα είναι ένα είδος Μνημονίου και ο κ. Τσίπρας θα έχει στο κόμμα του μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Και με δεδομένο ότι δίνει μεγάλο βάρος σ' αυτό, όπως απέδειξε η προσφυγή σε δημοψήφισμα, θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κινήσει τις διαδικασίες που οδηγούν σε πρόωρες εκλογές.

2. Αν  επικρατήσει το ΝΑΙ, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, θα υπογράψει συμφωνία και θα τη φέρει στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους. Έχει, επίσης, δηλώσει ότι δεν θα είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού». Και επίσης ότι θα παραμείνει «θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος» και θα κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες (εδώ).
Από τον συνδυασμό των δύο απαντήσεων του πρωθυπουργού προκύπτει ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του χωρίς νέα λαϊκή εντολή. Έτσι, με βάση το Σύνταγμα, θα κινηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αφού η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν οδηγεί αυτομάτως σε εκλογές, επειδή δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες εκλογές (συνταγματική πρόβλεψη).
Για να σχηματισθεί, όμως, νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, σ' αυτήν πρέπει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμμετάσχει, πρέπει να δεχτεί να τη στηρίξει στη Βουλή. Τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), που θα μπορούσαν να στηρίξουν μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», διαθέτουν αθροιστικά μόνο 106 βουλευτές. Επομένως, χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 45 από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αφού το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή θεωρείται απίθανο να στηρίξουν τέτοια κυβέρνηση. Όμως, το ίδιο απίθανο είναι να την στηρίξει και ο κ. Τσίπρας.

Έτσι, προκύπτει ο στόχος του νυν πρωθυπουργού -το έχει σαφώς υπονοήσει- να οδηγήσει τη χώρα, μετά το δημοψήφισμα, σε νέες εκλογές. Άλλη ρεαλιστική δυνατότητα δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή. Οι εκλογές είναι πιθανό να γίνουν ακόμη και μέσα στον Αύγουστο (30/8) ή το πολύ στις αρχές Σεπτεμβρίου (6/9), λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους.

Γιώργος Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: