Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Το νησί που βρίσκεται στην. αρχή της Γης. Ένας εξωτικός παράδεισος που καταπίνει σιγά σιγά η θάλασσα

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (1)

Ακούγοντας ότι είναι το μέρος εκείνο του κόσμου που κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς δέχθηκε τους λιγότερους τουρίστες, εύκολα θα σκεφτόταν κανείς ότι πρόκειται για έναν προορισμό που απλά δεν είναι ελκυστικός.


Ωστόσο, το Κιριμπάτι μοιάζει με επίγειο παράδεισο. Κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, τροπική βλάστηση, παραδοσιακοί οικισμοί συνθέτουν ένα σκηνικό καθ' όλα εξωτικό, που το καθιστά τον τέλειο προορισμό για όσους θέλουν να δραπευτεύσουν από την καθημερινότητα.
Οι 6.000 τουρίστες που επισκέφθηκαν το νησί κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν τη δυνατότητα, εκτός από το να χαλαρώσουν, να κάνουν καταδύσεις, σέρφινγκ, αλλά και να ψαρέψουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Σε περίπτωση, μάλιστα, που επισκέφθηκαν το νησί σε περίοδο που η θάλασσα είχε τραβηχτεί μέσα, τότε σίγουρα θα είχαν τη δυνατότητα να δουν και τον εκπληκτικό υποθαλάσσσιο θησαυρό του νησιού, ναυαγισμένα πλοία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλα παρόμοια.
Το Κιριμπάτι, το οποίο αποτελείται από 33 νησιά, βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, και ως η πιο ανατολική χώρα στον κόσμο ήταν το πρώτο κράτος που υποδέχθηκε το έτος 2000 και τη νέα χιλιετία. Το νησί Καρολίνα, όχι συμπτωματικά, μετονομάστηκε σε Νήσο της Χιλιετίας (Millennium Island).
Πάντως, είναι πραγματικά κρίμα που οι τουρίστες επιλέγουν ένα από τα διπλανά νησιωτικά συμπλέγματα για τις διακοπές τους και όχι το Κιριμπάτι, καθώς το τελευταίο μπορεί να μην. υπάρχει σε λίγα χρόνια.
Μέχρι το τέλος του αιώνα υπολογίζεται ότι η θάλασσα θα έχει. καταπιεί το νησιωτικό σύμπλεγμα, λόγω της ανόδου της στάθμης της, ως άμεσης συνέπειας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, η στάθμη της θάλασσας προβλέπεται ότι θα ανυψωθεί κατά περίπου μισό μέτρο ως το έτος 2100.
Ηδη από το 1999 δύο μικρά ακατοίκητα νησιά του Κιριμπάτι εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό, ενώ αρκετά άλλα έχουν πλέον εγκαταλειφθεί, εν μέρει επειδή τα καλλιεργήσιμα εδάφη τους που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο έχουν γίνει λιγότερο παραγωγικά, καθώς τα κύματα της θάλασσας στη διάρκεια καταιγίδων γεμίζουν αλάτι που μολύνει τις σοδειές των τροφίμων.
Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση συμφώνησε με το Φίτζι να αγοράσει 24.000 στρέμματα δασικής γης έναντι 9,3 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (6,5 εκατ. ευρώ) στο νησί Βάνα Λέβου, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τόσο τρόφιμα όσο και ενδεχομένως μια μελλοντική πατρίδα, αν η θάλασσα κατακλύσει τις ατόλες εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της.
«Θέλω να θέσω τις προϋποθέσεις για μια "μετανάστευση με αξιοπρέπεια" από τα νησιά. Δεν θα επανεγκαταστήσω το λαό μου, αλλά κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει στις ερχόμενες δεκαετίες», είχε πει τότε ο Πρόεδρος της χώρας.


Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (3)

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (4)

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (5)

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (6)

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (7)

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (8)

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (9)

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (10)

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (11)

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (12)

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (13)

Το νησί που βρίσκεται στην... αρχή της Γης (14)

Δεν υπάρχουν σχόλια: