Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ο Γιάννης, ο Τάκης και ο Χάρης απάντησαν στην κρίση με ένα συνεταιριστικό εστιατόριο - μεζεδοπωλείο


Είχα ακούσει πολλά για το «κονσερβοκούτι» στην Ιπποκράτους αλλά όταν το επισκέφτηκα ενθουσιάστηκα. Είναι όμορφο είναι φιλικό και φεύγοντας αισθάνεσαι ότι έχεις πληρώσει λιγότερα χρήματα από αυτά που άξιζε το γεύμα σου. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι από το περιβάλλον και τα προϊόντα που προσφέρονται έως το σέρβις, τίποτα δεν σου δίνει την αίσθηση της προχειρότητας και του ερασιτεχνισμού όπως συμβαίνει σε αντίστοιχα στέκια. Το συγχωρούμε συνήθως επικροτώντας απλά την προσπάθεια αλλά να που μπορεί να γίνει κι αλλιώς. Ο κατάλογος είναι στα χέρια μας λοιπόν και εκ μέρους της ομάδας, απαντά ο Γιάννης Χασανάκος.

- Ρακή 100ml 2,5 ευρώ, Κρασί Βιολογικό 4 ευρώ το μισόκιλο, μπύρες 2,5-3 ευρώ
- Καγιανάς με Σύγκλινο 5 ευρώ
- Ψητά Λαχανιά 4 ευρώ
- Λουκάνικο με Σύκα Βερίκοκα και μέλι 4 ευρώ
- Μπριζολάκια Λαιμού Σχάρας 5 ευρώ και πιάτα ημέρα με κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι από 5 ως 8 ευρώ.

Γιατί εστιατόριο;
Γ.Χ. Την ιδέα την έριξε ο Τάκης σε δύο άλλους, να στηθεί ένα εστιατόριο-μεζεδοπωλείο συνεταιριστικά. Ο ίδιος ήξερε να μαγειρεύει καλά, οι άλλοι ήθελαν να κάνουν κάτι. Στην πορεία, βρέθηκα και εγώ, που ήξερα τον χώρο των τροφίμων αλλά και να μαγειρεύω καλά και είχα και στο νου μου να κάνω κάτι τέτοιο αν μπορούσα οικονομικά.
Ο Τάκης τελευταία είχε μπαρ, πιο πριν εταιρεία γραφιστικών/διαφημιστικών εντύπων και υλικού, ο Χάρης ήταν έμπορος νημάτων και υφασμάτων, εγώ ήμουν (είμαι) τεχνολόγος τροφίμων, έχοντας δουλέψει σε εργοστάσια και ως εξωτερικός συνεργάτης εταιρειών.
Εστιατόριο-μεζεδοπωλείο όπως φαίνεται από τα παραπάνω, γιατί εκεί υπήρχε ταλέντο από δύο από τα μέλη.
Γιατί στο Κέντρο;
Το Κέντρο επελέγη ως μια γειτονιά που την ξέραμε όλοι καλύτερα και είναι μέρος που περνάνε σχεδόν όλοι, κάποια στιγμή. Τις άλλες περιοχές που σκεφτήκαμε (Μεταξουργείο, Πετράλωνα κ.α.) δεν τις ξέραμε πώς λειτουργούν, ποια είναι τα σημεία που ήθελαν προσοχή κλπ.
Είναι εύκολο να κερδίσει μια ομάδα φίλων μια τέτοια μάχη εν μέσω κρίσης;
Δεν είναι εύκολο. Οικονομικά στην αρχή βάλαμε ότι είχαμε, δεν μας κόστισε πολλά, βρήκαμε αρκετές ευκαιρίες αλλά ήθελε ένα κάποιο ποσό. Καταφέραμε πολύ σύντομα να μην χρωστάμε σε τρίτους, με προσωπικό κόστος εργασίας.
Ποια εμπόδια θα επισημαίνατε σε αναγνώστες μας που θα τολμήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας;
Η δυσκολία όμως είναι στο να διατηρήσεις ένα μαγαζί με όλους τους λογαριασμούς που σου σκάνε στο κεφάλι και τις απαιτήσεις από εφορίες, δήμο, ΑΕΠΙ και να σου μείνει και μεροκάματο για να ζήσεις την οικογένεια σου.
Τα εμπόδια που θέλουν προσοχή είναι το στήσιμο του καταστατικού, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε Δήμο, Πολεοδομία αν χρειάζεται οι οποίες μπορεί να σου πάρουν πολύ καιρό και στη συνέχεια η καλή λειτουργία του καταστήματος: Προσοχή σε κοστολόγιο, ποιότητα, σχέσεις με τους πελάτες.
Μεζεδοπωλείο «Κονσερβοκούτι»
Ιπποκράτους 148, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: