Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ελλήνων Δρώμενα της ΝΕΡΙΤ, στο Μαντείο του Αχέροντα. Δείτε σε video, την εκπομπή που παρουσίασε πριν μια βδομάδα η ΝΕΡΙΤ.

Φωτογραφία: Φίλες και φίλοι, αυτό το Σάββατο η εκπομπή μας ταξιδεύει στα αρχαία χρόνια. Στο μαντείο του Αχέροντα, όπου ερευνά την μυθολογική υπόσταση του χώρου στον οποίο αναδείχτηκαν μεγάλοι μύθοι για την ιστορία και την ύπαρξή μας, παράλληλα με την  αρχαιολογική έρευνα και τεκμηρίωση.
Μεγάλος αριθμός ποιητών και συγγραφέων της αρχαίας ελληνικής παράδοσης αναφέρονται στον Αχέροντα καθώς το όνομα του ποταμού ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα από τα κύρια «σημεία» της ανθρώπινης «διαδρομής». εκείνο της  μετάβασης των νεκρών στην κοινωνία των ψυχών...
Ο φακός της εκπομπής περιηγείται και μας αποκαλύπτει την συνολική «γεωγραφία» της περιοχής όπου έλαβε χώρα ένας μύθος με παγκόσμιες διαστάσεις: την Αχερουσία λίμνη, το ορεινό τμήμα του Αχέροντα με τις πηγές του, τους δύο παραπόταμους και τις εκβολές του, εκεί όπου σύμφωνα με την μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής έκανε τον διάπλου παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.   
Ο Χάρων -γιος του Ερέβους και της Νύκτας- ήταν ο βαρκάρης που κουβαλούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη και έπαιρνε τον οβολό που έβαζαν στα χείλη του νεκρού οι συγγενείς.  Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται στις όχθες του Αχέροντα. 
Η Αχερουσία λίμνη σήμερα μπορεί να μην υπάρχει πια, καθώς έχει αποξηρανθεί και τη θέση της καταλαμβάνουν καταπράσινοι αγροί, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα όμως στέκεται σχεδόν αλώβητο στο βραχώδη λόφο, στη βορειοδυτική νοητή κοίτη της λίμνης.
Η εκπομπή εστιάζει την έρευνά της τόσο στην αρχαιολογική ανασκαφή και ανακάλυψη του Νεκρομαντείου, όσο και στην αφηγηματική εξέλιξη μιας πορείας που σαν μύθος ξετυλίγεται στα μάτια του θεατή, για να του αποκαλύψει όλο εκείνο το προσκήνιο και το παρασκήνιο που οδηγούσε στην επιθυμητή από τους πιστούς κατάληξη στον «κάτω κόσμο», για την συνάντηση με τις ψυχές των νεκρών.
Στην κάμερα της εκπομπής εμφανίζονται οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μαζί με τον αρχαιολόγο Σωτήρη Δάκαρη συμμετείχαν στην ανασκαφή και στην απρόσμενη ανακάλυψη του πιο φημισμένου νεκρομαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου, η αρχαιολόγος  Χριστίνα Μερκούρη, ο αρχιφύλακας του μαντείου Σπύρος Ράπτης, ο διδάκτωρ λαογραφίας Δημήτρης Ράπτης, ο συγγραφέας Χαρ. Γκούβας και ο Παναγιώτης Καραμπατζάκης αρχιτέκτων σύμβουλος ειδικής κτιριακής ακουστικής, ερευνητής επί πολλά χρόνια των ακουστικών ιδιοτήτων του Νεκρομαντείου του Αχέροντα. 
Η κομπανία του Ηλία Πλαστήρα σχολιάζει με τους «ανημίτονους» Ηπειρώτικους δρόμους της, την μουσική και ποιητική γεωγραφία της περιοχής του Αχέροντα.

Σάββατο 21.6.2014, 16.00 στη ΝΕΡΙΤ 
ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ: "ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ"

Δείτε το trailer εδώ:
https://www.facebook.com/photo.php?v=10152482895827071


Aπολαύστε το video.



www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: