Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Επίκαιροι και στις μέρες μας οι αγώνες των Σουλιωτών. Τιμήθηκε και φέτος το Ολοκαύτωμα του Κουγκίου, με σχετική αναπαράσταση. Παρούσα στις εκδηλώσεις η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με κατάθεση στεφάνου


Με την αναπαράσταση της έκρηξης της πυριτιδαποθήκης στο Κούγκι από τον μοναχό Σαμουήλ κορυφώθηκαν την Κυριακή οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις σε ανάμνηση της αυτοθυσίας του Καλόγερου και των Σουλιωτών.


Παρά τη δυνατή βροχή, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Ηπειρωτικών Οργανώσεων και φορέων, προσήλθαν στον χώρο των ανυπότακτων Σουλιωτών, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον σεμνό εορτασμό. 
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, τη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν οι βουλευτές Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόκας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Ταυρής, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κ.α..

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τελέστηκε το πρωί Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, κ. Τίτου. Στη συνέχεια έγινε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στην απέναντι βουνοκορφή από το Κούγκι. Παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε ο 3ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών με δεκάδες συμμετέχοντες.

Ο Αντώνης Μπέζας
Ο Υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την ημέρα ως ιδιαίτερα συμβολική για το Δήμο Σουλίου, τη Θεσπρωτία αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. 
Όπως ανέφερε, «το Σούλι είναι συνυφασμένο στη συνείδηση όλων μας με τους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία. Εθνική ανεξαρτησία δεν είναι όμως μόνο η εδαφική ανεξαρτησία αλλά και η οικονομική ανεξαρτησία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σαν χώρα μια μεγάλη προσπάθεια για να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία. Έχουμε πετύχει πολλά, έχουμε όμως ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ δρόμο, μεταρρυθμίσεων, ανάκαμψης και ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, μείωσης του δημόσιου χρέους και κυρίως διόρθωσης των αδικιών που έγιναν για να μην συμβούν τα χειρότερα. Μπορούμε να τα επιτύχουμε όλα αυτά, γιατί έχουμε βάλει πλέον πολύ ισχυρές βάσεις. Μπορούμε, γιατί βαδίζουμε με στέρεα βήματα μπροστά και έχουμε σχέδιο. Αποδείξαμε ότι βαδίζουμε σωστά και ότι το σχέδιο δουλεύει».




O Θωμάς Πιτούλης

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ανέφερε με νόημα ότι «οι μνήμες των προγόνων μας, των ηρώων του Σουλίου, καθώς και οι χρυσές σελίδες που πρόσθεσαν στην ιστορία μας είναι πάντοτε επίκαιρες, είναι πάντοτε χρήσιμες σε όλους μας». 
Όπως είπε, «δίνουμε και στις μέρες μας, κάτω από  τελείως διαφορετικές συνθήκες, έναν αγώνα, για να προστατέψουμε την ατομική και Εθνική μας αξιοπρέπεια. Δίνουμε από το 2010 ένα συνεχή αγώνα, για να διαφυλάξουμε, όσα με κόπους και θυσίες καταφέραμε να φτιάξουμε εμείς και οι προγονοί μας στη νεότερη ιστορία μας. Όλα δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο».
Ο κ. Πιτούλης τόνισε ακόμα ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει στις πρώτες προτεραιότητές της να αναδείξει το ιστορικό Σούλι «όχι μόνο σαν χώρο όπου θριάμβευσε η αντρειοσύνη και η αυτοθυσία, για χάρη της τιμής και της Ελευθερίας, αλλά και να γνωρίσουν οι επισκέπτες παράλληλα, τις ομορφιές  της περιοχής, τα τοπικά προϊόντα και το απαράμιλλο ανάγλυφο του τοπίου». 

Η Πανηπηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος κατέθεσε στεφάνι.
Το παρόν στις φετεινές εκδηλώσεις έδωσε και η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, που κατέθεσε στεφάνι και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του εορτασμού με τα μέλη του Δ.Σ. της, Θανάση Μπάλλα και Χριστόφορο Τζαρτζούλη

Η Δήμαρχος Σουλίου
Η Δήμαρχος Σουλίου, Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για το μήνυμα της επετείου υπογράμμισε ότι, στους αγώνες των Σουλιωτών η έννοια πατρίδα καταξιώνεται και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «στη σημερινή ιστορική καμπή της ποικιλόμορφης κρίσης, στη σημερινή δύσκολη πορεία προς την επιβίωση και την πρόοδο, να φανούμε αντάξιοι απόγονοι ένδοξων προγόνων. Όχι τα μεγάλα λόγια στις γιορτές και επετείους. Να μην μένουμε στις αναφορές στους προγόνους μας. Αυτοί μεγαλούργησαν και μας δείχνουν τον δρόμο.». 

Δείτε σχετικό video.




www.proinoelogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: