Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Παντελής απουσία σχεδιασμού για τα μουσεία του Δήμου Πρέβεζας

Παντελής απουσία σχεδιασμού για τα μουσεία του Δήμου Πρέβεζας (photo)

Πρέβεζα! Τόπος πολιτισμού! Πώς όμως αξιοποιείται ο πολιτισμός των ορίων του Δήμου Πρέβεζας; Γιατί την τελευταία διετία, οι κατ' εξοχήν χώροι πολιτισμού, τα μουσεία, του Δήμου Πρέβεζας, φαίνεται να μην εντάσσονται σε απολύτως κανένα σχεδιασμό ή πλάνο, αναφορικά με την πολιτιστική αξιοποίησή τους και το όραμα που έχουν οι δημότες.
Περίπτωση Νο1: Ναυτικό Μουσείο, στα παλιά σφαγεία. Κόστος: 495.000 ευρώ και υλοποιήθηκε επί θητείας Μιλτιάδη Κλάπα. Ποια η αξιοποίησή του επί δημαρχίας του κου Μπαϊλη; Πότε ανοικτό, πότε κλειστό... Εντός ελάχιστα εκθέματα, θυμίζουν πως πρόκειται για ναυτικό μουσείο και στο βάθος μία αίθουσα, όπου υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό; Φαίνεται η υπέροχη λαϊκή ναυτική παράδοση της Πρέβεζας; Προφανώς όχι; Αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης πως πέρα από δύο Ναυμαχίες που συγκλόνισαν τον τότε κόσμο (31π.Χ. Και 1538 μ.Χ.), αυτή η πόλη υπήρξε εμπορικό λιμάνι με μεγάλη δραστηριότητα, οι ψαράδες της αποτελούσαν «ατμομηχανή» της τοπικής κοινωνίας κ.α. Προφανώς όχι;
Ποια η τουριστική του προβολή; Ας το αφήσουμε καλύτερα...
Τι έγινε για να βελτιωθεί η κατάσταση; Ας το αφήσουμε στην κρίση των πολιτών;

Περίπτωση Νο2: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νεοχωρίου. Κλειστόν! Για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειαζόταν τηλέφωνο στο Δημαρχείο, ώστε να πάει κάποιος και να το ανοίξει για επισκέπτες. Αν τυχόν το τηλέφωνο δεν το σήκωνε κάποιος, δεν μπορούσες να το επισκεφθείς. Πάλι καλά που το τελευταίο χρονικό διάστημα, η χρήση του πέρασε στον τοπικό σύλλογο του Νεοχωρίου και μπορεί κάποιος περαστικός να το επισκεφθεί.

xavliodontas

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο ρεπορτάζ του atpreveza (διαβάστε: Άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Νεοχώρι Πρέβεζας), έχει γίνει εντυπωσιακή εθελοντική δουλειά από τους Τσέχους επιστήμονες. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας βέβαια το εγκαινίασε, αλλά μάλλον θα έπρεπε να το εγκαινιάσει ο... πρέσβης της Τσεχίας. Τα ευρήματα είναι μοναδικά για όλη την Ελλάδα!
Ποια η τουριστική του προβολή; Καμία!

Περίπτωση Νο3: Μουσείο Νικόπολης - Κασσώπη. Εκεί έβαλε το... χεράκι του ο Αντώνης Σαμαράς. Περικοπές προσωπικού, για το «καλό του Κράτους» και οι χώροι λειτουργούν με δυσκολία ή μένουν κλειστοί (π.χ. Κασσώπη). Οι «ασπιρίνες» της Π.Ε. Πρέβεζας για το Μουσείο της Νικόπολης, έχουν τη θετική πρόθεση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου, αλλά ασφαλώς και αποτελούν... ημίμετρα!
Ζήτω ο πολιτισμός!


Παναγιώτης Τσόγκας




Δεν υπάρχουν σχόλια: