Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Guardian. ''O Μανώλης Γλέζος και έξι ακόμη πρόσωπα που θα σαρώσουν στην Ευρωβουλή''.

O Μανώλης Γλέζος και έξι ακόμη πρόσωπα που θα σαρώσουν στην Ευρωβουλή

Τον Μανώλη Γλέζο, «έναν ήρωα πολέμου και ακαταπόνητο ακτιβιστή», περιλαμβάνει η Guardian ανάμεσα στα νέα πρόσωπα που είναι έτοιμα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα νέα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται ακόμη αρνητές του Ολοκαυτώματος, φασίστες, ξενοφοβικοί και... μισογύνηδες. 

Η πρώτη ενδεικτική αποτίμηση των νέων μελών της Ευρωβουλής είναι χαρακτηριστική των διαφορετικών και ακραίων σε πολλές περιπτώσεις ακραίων απόψεων που θα ακουστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανάμεσα στους νέους Ευρωβουλευτές ξεχωρίζουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι παρακάτω:


Γιάνους Κόρβιν Μίκε, Πολωνία
Το κόμμα του αντιευρωπαϊστή, αντιδημοκράτη, υπέρμαχου του Πούτιν και φανατικού μισογύνη κατέκτησε την τέταρτη θέση στις πρόσφατες εκλογές, με ποσοστό 7,2%. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό του στην ηλικιακή κλίμακα 18-25 ετών: 28,5%, το υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
Το πείσμα του 72χρονου Κόρβιν να συμμετάσχει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις- προεδρικές και κοινοβουλευτικές, της μετακομμουνιστικής Πολωνίας, φαίνεται πως απέδωσε καθώς, με εξαίρεση μια σύντομη παρουσία στο κοινοβούλιο της χώρας του τη δεκαετία του 1990, ποτέ πριν δεν είχε καταφέρει κάτι σημαντικό, αφού πάντα κατέληγε με ποσοστό λιγότερο του 3%.
Ο τραχύς και εκκεντρικός Κόβριν που κάνει τον Μίλτον Φρίντμαν να μοιάζει σοσιαλιστής μπροστά του, είναι υπέρμαχος ενός καπιταλισμού όπου δεν θα υπάρχουν νόμοι που να προστατεύουν τους εργάτες και οι δυνάμεις της αγοράς θα μπορούν να δρουν απρόσκοπτα. Αποκαλεί την ΕΕ «έργο κομμουνιστών» που διοικείται από «Μαοϊστές σαν τον Μπαρόζο» ενώ έχει δηλώσει πως θα ήθελε να μετατρέψει το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κάτι πιο χρήσιμο, «σε μπορντέλο».
Είναι επίσης διαβόητος για τον μισογυνισμό του. Έχει δηλώσει ότι «οι γυναίκες είναι ηλιθιοδέστερες των ανδρών και δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται να ψηφίζουν». Ο Κόρβιν, ο οποίος τυγχάνει και πρωταθλητής του μπριτζ, δεν πολυσυμπαθεί ούτε τη δημοκρατία την οποία έχει αποκαλέσει «την πιο χαζή μορφή διακυβέρνησης που έχει επινοηθεί ποτέ», προτιμώντας σαφώς τη μοναρχία.
Έχει δηλώσει πως θα μείνει στο Ευρωκοινοβούλιο μόνο 18 μήνες, καθώς στη συνέχεια προτίθεται να βάλει πλώρη για τις βουλευτικές εκλογές της χώρας του. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για ποιο λόγο ασχολήθηκε με τις ευρωπαϊκές εκλογές απάντησε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο: «Τι εννοείς για ποιο λόγο; Γιατί μου εξασφαλίζει ασυλία, χρήματα και δικό μου γραφείο». Υποσχέθηκε πάντως ότι κατά το πρώτο τρίμηνο της θητείας του θα κάνει το Ευρωκοινοβούλιο... κόλαση σε τέτοιο βαθμό που θα τον θυμούνται για πολύ καιρό.



Μανώλης Γλέζος, Ελλάδα
«Ο 92χρονος ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι σύμβολο των αριστερών, μανιώδης συγγραφέας και ακαταπόνητος ακτιβιστής», γράφει η Guardian για τον Μανώλη Γλέζο τονίζοντας ότι, με την καταμέτρηση να συνεχίζεται, είναι ο έλληνας εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο.
«Δεν τουιτάρει, δεν δακτυλογραφεί και επιμένει να παίρνει καθημερινά έναν μεσημεριανό υπνάκο - κληροδότημα της 16χρονης εξορίας και φυλάκισής του εξαιτίας των απόψεών του», γράφει η εφημερίδα, συνεχίζοντας: «Διάσημος για την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, ο Γλέζος θεωρείται ακόμη η μεγαλύτερη ζωντανή αρχή αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής του Χίτλερ, για την οποία έχει γράψει δύο ογκώδεις τόμους (καθένας από τους οποίους μετρά περίπου 800 σελίδες).
Ο αντικαπιταλιστής έχει πολλά να πει στην 766 μελών βουλή και όχι μόνο για την Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο των κυβερνήσεων που έχουν για μοναδικό Θεό τους το χρήμα. Ξεκίνησε εδώ αλλά θα φτάσει και σε άλλες χώρες... οι πολίτες αντιδρούν έντονα και πρέπει να τους δώσουμε φωνή».
«Ο ατρόμητος Γλέζος έχει μόνο έναν φόβο: της πτήσεις με αεροπλάνα. Οι γιατροί του, τού το έχουν απαγορεύσει, επομένως θα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με πλοίο και λεωφορείο», καταλήγει το δημοσίευμα για τον Μανώλη Γλέζο.



Αλεσάντρα Μουσολίνι, Ιταλία
Ανιψιά της Σοφία Λόρεν και εγγονή του Ντούτσε, η ζωή της Μουσολίνι έχει υπάρξει τόσο έντονη όσο και η καταγωγή της. Έχοντας ποζάρει γυμνή για το Playboy και υποδυθεί την καλόγρια σε μια ταινία που «θάφτηκε» από τους κριτικούς, από τις αρχές της δεκαετίας του 90 διαδραματίζει ρόλο στην ακρο- και κεντροδεξιά πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη εκλογή της στην Ευρωβουλή με το Σοσιαλιστικό κόμμα, ξαναμπαίνει τώρα με το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η 51χρονη Μουσολίνιι δεν δίστασε ποτέ να πει τη γνώμη της, ακόμη κι αν αυτή ήταν προσβλητική. Το 2007 τα σχόλιά της για τα ποσοστά εγκληματικότητας προκάλεσαν καταιγίδα αντιδράσεων ακόμη και από τους συντρόφους της, ενώ ένα χρόνο πριν, θέλοντας να αποκρούσει την κατηγορία ενός διαφυλικού υποψήφιου βουλευτή ότι είναι φασίστρια, εκείνη ξεκαθάρισε: «Καλύτερα φασίστρια, παρά αδελφή».



Μπρούνο Γκολνίς, Γαλλία
Ήταν ο διεκδικητής της ηγεσίας του Εθνικού Μετώπου το 2011, την οποία τελικά κατέκτησε η Μαρί Λεπέν. Πρώην ακαδημαϊκός και νυν περιφερειακός σύμβουλος, ο 64χρονος Γκολνίς πιστεύει, όπως ακριβώς και ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα της Γαλλίας μπορεί να λυθεί «μέσα σε τρεις μήνες» με έναν... ιό Εμπολα.
Σφοδρός επικριτής του Ισλάμ, είδε την ασυλία του να αίρεται τον Μάιο του 2011, ύστερα από μήνυση εις βάρος του για υποκίνηση φυλετικού μίσους, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, στη διάρκεια ενός περιφερειακού συμβουλίου κατέβασε το παντελόνι του θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για τις κρατικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν κάποια μουσικά συγκροτήματα, τα οποία έχουν τραγούδια σεξουαλικού περιεχομένου, για να δηλώσει αργότερα πως ήθελε να «δείξει την αποδοκιμασία του για τις πολιτιστικές αποφάσεις της περιοχής».



Μάριο Μποργκέζιο, Ιταλία
Στη χώρα του είναι διαβόητος για τους απαξιωτικούς του χαρακτηρισμούς σε βάρος των μαύρων και των μεταναστών ενώ πέρυσι αποκάλεσε την μαύρη ιταλίδα υπουργό Σεσίλ Κιέντζ «υπηρέτρια, παρά πολιτικός» που προσπαθεί να επιβάλει στην Ιταλία «τις παραδόσεις της φυλής της» ενώ δεν κρύβει την απέχθειά του απέναντι και στους ομοφυλόφυλους: σε μια συζήτηση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, εμφανίστηκε στην ιταλική βουλή κρατώντας ένα ματσάκι μάραθος. Στα ιταλικά, η λέξη «μάραθος» χρησιμοποιείται ως υποτιμητικός όρος για τους γκέι.



Μάρτιν Σόνεμπορν, Γερμανία
Κατάφερε να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο τρέχοντας μια καμπάνια με σύνθημα «Η Μέρκελ είναι ηλίθια» αλλά και με σεξουαλικά υπονοούμενο για το μεγάλο γερμανικό ανδρικό μόριο σε σχέση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Γνωστός κωμικός στη χώρα του με εβδομαδιαία χιουμοριστική εκπομπή, αν και το κόμμα του κατάφερε να αποσπάσει μόλις το 0,6% των ψήφων, ο γερμανικός νόμος του δίνει τη δυνατότητα να μπει στην Ευρωβουλή.
Ο ίδιος έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί μετά από έναν μήνα παρουσίας λέγοντας: «Θα περάσω τους τέσσερις πρώτους μήνες της θητείας μου στις Βρυξέλλες προετοιμάζοντας εντατικά την παραίτησή μου». Όπως δηλώσει στην Guardian, ανυπομονεί να συναντήσει τα μέλη του Ukip, του αντιευρωπαϊκού κόμματος της Αγγλίας με ηγέτη τον Νάιτζελ Φαράτζ: «Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια συμμαχία ηλίθιων και βλακών, η οποία νομίζω πως θα έχει μεγάλη δυναμική στη νέα σοδειά των Ευρωβουλευτών. Ο Φαράζ θα ταιριάξει πολύ ωραία σε αυτήν», υποστηρίζει. Θεωρεί πως θα κάνει πλάκα στο Κοινοβούλιο, κάτι σαν διασκεδαστής με ακραίες απόψεις.



Ούντο Βόιγκ, Γερμανία
Είναι ο πρώτος ακροδεξιός ευρωβουλευτής της Γερμανίας που έχει χαρακτηρίσει τον Χίτλερ ως «μεγάλο ηγέτη», ενώ δεν έχει διστάσει να προτείνει τον Ρούντολφ Ες ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Στα 61 του χρόνια, ο πρώην επικεφαλής του NPD, ένα κόμμα που οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας χαρακτηρίζουν ακροδεξιό-εξτρεμιστικό. 
Με ρητορική ταυτόσημη με τους Ναζί, ο γιος πρώην αξιωματικού της Βέρμαχτ είναι αρνητής του Ολοκαυτώματος και υπέρμαχος της εθνοκάθαρσης. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως έχει λάβει πρόσκληση από το Εθνικό κόμμα της Βρετανίας προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας, ενώ βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με κόμματα όπως το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, ο ουγγρικό Jobbik αλλά και την Χρυσή Αυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: