Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Καυτή επιστολή στη Βουλή των Ελλήνων και τους Αρχηγούςτων κομμάτων, για την τύχη των Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων, με τίτλο ''Κράτος υπό διάλυση'', απευθύνουν φορείς Ιωαννιτών.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                                                   Ιωάννινα 15 – 11 – 2013

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ                             Αριθμ. Πρωτ. 45

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ

Γούναρη 3 – Ιωάννινα (45444)

Τηλ. 26510 – 38882
Παρεμβαίνοντες: "με έννομο συμφέρον
και παραδεκτώς". (Αποφ. Συμβουλίου Επικρατείας
Αριθμ. 2139/2007 και 2140/2007) 


Προς
1) Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων
2) Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

ΘΕΜΑ: ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ

Ύστερα από 87 χρόνια η Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας, υπό τον "έλεγχο και την εποπτείαν" της οποίας "διατελεί η Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών της Μητρόπολης Ιωαννίνων", αποδεικνύει, με επίσημο έγγραφό της, ότι έχει πλήρη άγνοια της λειτουργίας των ελεγχόμενων Αγαθοεργών, ότι δεν έχει ασκήσει κανένα έλεγχο και καμιά εποπτεία και ότι καλύπτει με τη σκόπιμη αδιαφορία της ένα τεράστιο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό σκάνδαλο.
Αυτό είναι το Κράτος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και το λαό στην εξαθλίωση.

Σχετικό: (συνημμένο): Αριθ. Πρωτ. 147386/Α1/10 – 10- 2013 Δ/νσης Εκκλησιαστικής
Διοίκησης Υπουργείου Παιδείας


Επί χρόνια ολόκληρα καταγγέλλουμε ότι στα Γιάννινα, σε ό,τι αφορά τις τεράστιες περιουσίες των Εθνικών μας Ευεργετών (Ν. Ζωσιμά, Γ. Σταύρου, Γ. Τούλη και τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης των Ιωαννίνων που προέρχονται από Κληροδοτήματα) δεν υπάρχει και δε λειτουργεί Κράτος. 87 χρόνια από τότε που, αντισυνταγματικά και παράνομα, συστάθηκαν τα λεγόμενα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων, με διατάγματα της δικτατορίας του Παγκάλου, η αρμόδια και υπεύθυνη για τον έλεγχο και την εποπτεία τους Δ/νση της Εκκλησιαστικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας, αγνοεί την ύπαρξή τους και, όπως αποδεικνύεται από επίσημο έγγραφό της, δεν άσκησε κανένα έλεγχο – που έπρεπε να γίνεται, σύμφωνα με το νόμο σε ετήσια βάση – δεν άσκησε καμιά εποπτεία, και κάλυπτε ένα τεράστιο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό σκάνδαλο, στα πλαίσια της διαπλοκής και της διαφθοράς που υπάρχει – και εκδηλώνεται κατά προκλητικό τρόπο – ανάμεσα στην πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία. Και παρ’ όλα αυτά παραμένει ατιμώρητη και ανενδοίαστη.
Αυτό αποδεικνύεται από πρόσφατο έγγραφό της προς τα Αγαθοεργά (Αριθ. Πρωτ. 147386/Α1/10 – 10 – 2013), το οποίο σας αποστέλλουμε, με το οποίο η ελέγχουσα – υποτίθεται – και εποπτεύουσα, κατά νόμο, αρχή, ζητάει από την ελεγχόμενη, ύστερα από αναφορά – καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, προκειμένου – όπως γράφει – να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, να της αναφέρει:

1) Ποιος είναι ο τρόπος διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας των Κληροδοτημάτων από την Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων.
2) Ποια είναι τα ενεργά κληροδοτήματα που διαχειρίζεται η εφοροεπιτροπεία.
3) Ποιος είναι ο ειδικός σκοπός που εξυπηρετεί το καθένα από αυτά.
4) Ποια είναι τα ετήσια έσοδά τους.
5) Ποιοι είναι οι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί και απολογισμοί των οικονομ. ετών 2009, 2010, 2011, 2012, και ο προϋπολογισμός του 2013.
6) Γιατί, δεν έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα (δηλαδή ύστερα από 10 χρόνια) τις υποδείξεις της υπ’ αριθ. 3659/16 – 12 – 2003 έκθεσης των οικονομικών επιθεωρητών.
Θαυμάστε ελέγχουσα δημόσια αρχή !

Όταν μιλάμε για Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων, βασικά εννοούμε:
α) Το Κληροδότημα Ν. Ζωσιμά – καθαρά εθνικό κληροδότημα – που δεν έχει καμιά σχέση με τη Μητρόπολη, και έπρεπε, σύμφωνα με την από 18 – 3 – 1841 διαθήκη του αείμνηστου Ν. Ζωσιμά, να έχει συσταθεί, από το 1920, αυτοτελές ίδρυμα και να έχει οριστεί ίδιος τρόπος διοίκησης από τρεις Γιαννιώτες πολίτες, όπως ορίζει ο διαθέτης με το Α΄ άρθρο της διαθήκης του, και όπως επιτάσσει το άρθρο 109 του Συντάγματος.
β) Τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης των Ιωαννίνων που προέρχονται από Κληροδοτήματα, οι οποίες, σύμφωνα με πέντε νόμους της Κοινοβουλευτικής μας – αλλά ανύπαρκτης στα Γιάννινα – Δημοκρατίας, έπρεπε, διαδοχικά, να έχουν περιέλθει, κατά κυριότητα, στα "Ταμεία Εκπαιδευτικής Προνοίας" (Νόμοι 2508/1920, 2442/1920), στα "Σχολικά Ταμεία" (Νόμος 5019/1931) και στο Δήμο Ιωαννιτών (Νόμοι 1894/1990 και 2009/1992). Με ευθύνη όμως και συνενοχή της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, και των τοπικών αρχόντων (βουλευτών και τοπικής αυτοδιοίκησης) αυτές τις τεράστιες περιουσίες τις κατακρατεί, εντελώς παράνομα η Μητρόπολη, δεδιαθέτει τα έσοδά τους για τις ανάγκες των Σχολείων, όπως ορίζουν οι Ευεργέτες και όπως προβλέπουν οι νόμοι της πολιτείας, και, το χειρότερο απ’ όλα, σε επίσημα έγγραφά της, τις παρουσιάζει ότι "ανήκουν στην κυριότητα των Αγαθοεργών". Εδώ δεν πρόκειται για απλή υπεξαίρεση δημόσιας περιουσίας· εδώ πρόκειται για πραγματική ιεροσυλία.
Βρισκόμαστε, επί 87 ολόκληρα χρόνια, μπροστά σε ένα πρωτοφανές οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό σκάνδαλο, μπροστά στο οποίο ωχριά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αυτό το σκάνδαλο, δυστυχώς, το γνωρίζουν – και μάλιστα σε περίοδο χρεοκοπίας της χώρας - όλοι: Το γνωρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως πρώην βουλευτής Ιωαννίνων και υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Το γνωρίζει ο "μεταρρυθμιστής" Πρόεδρος της Κυβέρνησης και ο "σοσιαλιστής" αντιπρόεδρός της. Το γνωρίζουν οι τοπικοί άρχοντες. Όλοι όμως παραμένουν ασυγκίνητοι, κάποιοι μάλιστα υποθάλπουν τη διαιώνισή του, όπως σύντομα θα πληροφορηθεί ο Γιαννιώτικος λαός.
Πριν από εφτά χρόνια ο συνταγματολόγος καθηγητής, Δημήτρης Τσάτσος, στο βιβλίο του "Η Μεγάλη Παρακμή", διεκτραγωδεί αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, μιλώντας για "μια πολιτεία – θέαμα, για μια μη πολιτεία, για θεσμούς που – όπως λειτουργούν – είναι νεκροί, με συνέπεια να ζούμε την ώρα του κόσμου της νύχτας".
Και καταλήγει:
"Δεν αρκούν Συντάγματα και νόμοι που να προβλέπουν τα πολιτικά δικαιώματα· χρειάζονται και πολίτες ή φορείς που να αποτολμούν τη χρήση τους, πολίτες χωρίς αδιαφορία στην ασχήμια".
Βρισκόμαστε, εδώ στα Γιάννινα, και μόνο σ’ αυτά απ’ όλη την Ελλάδα, μπροστά σε μια πρωτοφανή πολιτική, θεσμική, κοινωνική, οικονομική και ηθική "ασχήμια" την οποία συντηρεί και υποθάλπει η πολιτική ηγεσία του τόπου. Αυτή η "ασχήμια" γίνεται ακόμα πιο προκλητική, καθώς ακούμε τους πολιτικούς μας ηγέτες, είτε να καλούν την Ηγεσία της Δικαιοσύνης "να προστατεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς", τους οποίους οι ίδιοι καταπατούν, είτε να δηλώνουν δημόσια ότι η "Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, υπάρχουν θεσμοί που εφαρμόζονται" πράγμα που δε συμβαίνει στην πράξη:
Αν πράγματι πιστεύουν στη Δημοκρατία και στους θεσμούς της, τους καλούμε να δώσουν άμεσα εντολή στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, να εκδώσουν τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει το άρθρο 82 του πρόσφατου νόμου για τις Κοινωφελείς Περιουσίες που δεν εκκαθαρίστηκαν με τις διατάξεις του Α. Ν. 2039/1939, να προσαρμόσουν τη διοίκησή τους στις απαιτήσεις του Κώδικα, όπως ακριβώς προβλέπει το άρθρο 82, και να αποκαταστήσουν στα Γιάννινα τη συνταγματική τάξη και νομιμότητα, σύμφωνα με τον όρκο που έδωσαν όταν ανέλαβαν τα αξιώματά τους.



  Δεν είναι επιτρεπτό, σε εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και χρεοκοπίας της χώρας, αόρατες σκοτεινές δυνάμεις, κυκλώματα άνομων συμφερόντων, που οδήγησαν το λαό μας σ’ αυτή την τραγική κατάσταση, να παρεμβαίνουν, αναίσθητα και αδιάντροπα, να παραμορφώνουν σχέδια νόμου που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο για διαβούλευση, να καλύπτουν και να διαιωνίζουν ένα πρωτοφανές οικονομικό, πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο, και να επιτρέπουν σε ανθρώπους που δεν έχουν καμιά σχέση με την πόλη μας και την περιοχή μας να λυμαίνονται ανεξέλεγκτα τις τεράστιες περιουσίες τις οποίες οι Ευεργέτες μας άφησαν για κοινωφελείς σκοπούς.

Δηλώνουμε δε προς κάθε κατεύθυνση ότι εμείς, ως ελεύθεροι και υπεύθυνοι πολίτες, πιστοί στη συνταγματική επιταγή που ορίζει ότι "ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων", όσο θα διαρκεί αυτή η "ασχήμια" δεν πρόκειται – δεν έχουμε το δικαίωμα – να μένουμε αδιάφοροι, και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για την εξάλειψή της.
Ζητάμε, λοιπόν, από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και από τους Έλληνες βουλευτές που, κατά το Σύνταγμα, "εκπροσωπούν το Λαό και το Έθνος":
1) Να απαιτήσουν την άμεση έκδοση των Προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπει το άρθρο 82 του νόμου – κώδικα για τις Κοινωφελείς Περιουσίες, ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε, ώστε τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων (Ν. Ζωσιμά, Γ. Σταύρου και Γ. Τούλη) να περιέλθουν εκεί που ορίζουν οι διαθέτες, εκεί που επιτάσσει το Σύνταγμα και ο ίδιος ο κώδικας προβλέπει:
2) Να ζητήσουν να δοθεί άμεσα εντολή στα Όργανα που προβλέπουν οι νόμοι για τις Σχολικές Περιουσίες, να κινήσουν τις προβλεπόμενες – κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση – διαδικασίες αυτών των νόμων, ώστε οι Σχολικές περιουσίες της πόλης των Ιωαννίνων που προέρχονται από Κληροδοτήματα να περιέλθουν, κατά κυριότητα, εκεί που ανήκουν.
3) Να διαταχθούν ελεγκτές του Σ. Δ. Ο. Ε. να διενεργήσουν ουσιαστικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο, σε όλα τα Κληροδοτήματα που διαχειρίζεται αντισυνταγματικά και παράνομα, η Μητρόπολη Ιωαννίνων, με προτεραιότητα αυτά που διαχειρίζονται τα Αγαθοεργά τα οποία ήδη τελούν υπό χρεοκοπία. Είναι εντελώς απαράδεκτο για μια στοιχειωδώς έστω ευνομούμενη Πολιτεία να καλύπτεται με ανίερες παρεμβάσεις ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, πίσω από το οποίο βρίσκεται η κατασπατάληση τεράστιων κοινωφελών περιουσιών.
4) Να ασκηθούν από τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας οι προβλεπόμενες από τους νόμους πειθαρχικές – και αν χρειαστεί και ποινικές – διώξεις των υπεύθυνων για τον έλεγχο και την εποπτεία διευθύνσεων, η εγκληματική αδιαφορία των οποίων συνιστά φοβερή μορφή παράβασης καθήκοντος. Σ’ αυτή την εξυγιαντική προσπάθεια ζητάμε να πρωτοστατήσουν οι Ηπειρώτες βουλευτές. Αρκετή, μέχρι σήμερα, αδιαφορία έδειξαν.



  Σας στέλνουμε για ενημέρωσή σας σε φωτοτυπία, το επαίσχυντο έγγραφο της Δ/νσης Εκκλησιαστικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας που δείχνει ότι το επίσημο κράτος, σε ό,τι αφορά τα Παλαιά Κληροδοτήματα και τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης των Ιωαννίνων που προέρχονται από Κληροδοτήματα, τελεί υπό διάλυση, είναι ανύπαρκτο.

    Για την Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων                                     Για το Σύνδεσμο Αποφοίτων
             Ο Πρόεδρος                                                                      Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
                                                                                                                Ο Πρόεδρος
Σπύρος Εργολάβος                                                                                     Φρίξος Πούρλης
Φιλόλογος – συγγραφέας, 
       πρώην αντιδήμαρχος                                                                                Ηλεκτρονικός
           Ιωαννίνων                                                                                                                                                 














































Δεν υπάρχουν σχόλια: