Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Μόνο τα παλιά μαγαζιά θ' ασφαλίζονται στον ΟΓΑ σε χωριά έως 2.000 κατοίκους. Στον ΟΑΕΕ οι νέοι καταστηματάρχες που θα πληρώνουν κάθε μήνα.

Ι. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Αυστηροί έλεγχοι στα έσοδα των Ταμείων

 Ρύθμιση εισφορών ΟΓΑ . Αύξηση συμβολαίων Υγείας

Μπαράζ αποφάσεων και ανακοινώσεων για ασφαλιστικά ζητήματα περιλάμβανε η χθεσινή «ατζέντα» με επίκεντρο  το σχέδιο νόμου που  κατατέθηκε στη Βουλή. 


Μεταξύ άλλων ρυθμίζεται η ασφάλιση των μικρών καταστημάτων στα χωριά και γίνονται ρυθμίσεις για την καταβολή των εισφορών του ΟΓΑ, με αντικειμενικό στόχο τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων και την ενίσχυση της ρευστότητας των ταμείων.  Πέραν αυτών, η κατάσταση που υπάρχει στον κλάδο της Υγείας και της Ασφάλισης, προβληματίζει τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων - όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Ασφαλιστικών εταιρειών - στρέφονται και προς την ιδιωτική αγορά. 

Η ασφάλιση των καταστημάτων 
Με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, ξεκαθαρίζει πλέον το ζήτημα που απασχολούσε επί μήνες τους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων (καφενεία, παντοπωλεία κλπ), που λειτουργούν στα χωριά της Ηπείρου, και τα οποία απειλούνταν με κλείσιμο αν υποχρεώνονταν να μεταφερθούν στον ΟΑΕΕ, από τον ΟΓΑ που ασφαλίζονται μέχρι σήμερα.  Με τροπολογία που κατατέθηκε, δίνεται εν μέρει λύση:  Σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους οι παλιοί ασφαλισμένοι παραμένουν στον ΟΓΑ, ωστόσο οι νέοι θα πρέπει πλέον να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ, που ασφαλώς δυσκολεύει το άνοιγμα νέων μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές με λίγο πληθυσμό. 
Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, επέρχεται αλλαγή όμως και στον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες πλέον θα πρέπει να καταβάλλονται ανά μήνα, αντί διμήνου που ισχύει μέχρι τώρα.  




Ο Ι. Βρούτσης 
Για «σημαντικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα δραστικής ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας των ασφαλιστικών ταμείων», έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης,  ο οποίος πρόσθεσε ότι με τις διατάξεις του καθίσταται διαρκής και αυστηρός ο έλεγχος των εσόδων των ταμείων. Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι το Υπουργείο συνεισφέρει σημαντικά και κρίσιμα ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην κάλυψη των χρηματοδοτικών απαιτήσεων για τον προϋπολογισμό του 2014, καλύπτοντας ένα σημαντικό μερίδιο στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας. 

Ρυθμίσεις από ΟΓΑ 
Εν τω μεταξύ ο Διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης, ανακοίνωσε χθες ότι οι ασφαλισμένοι που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον Οργανισμό έχουν περιθώριο μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2013, είτε να τις εξοφλήσουν, είτε να υποβάλουν αίτηση για ευνοϊκή ρύθμισή τους. Επισημαίνει ακόμη ότι στη συνέχεια για καθυστερούμενες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ,  που είτε δεν εξοφληθούν, είτε δεν ρυθμιστούν, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες είσπραξής τους. Ερώτηση με προτάσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών κατέθεσαν χθες στη Βουλή 17 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου - όπως τονίζουν - να μη μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση 
Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, το 2012, σε σχέση με το 2011, ο αριθμός ατομικών συμβολαίων υγείας παρουσιάζει αύξηση 9%, ενώ παραμένει σταθερός ο αριθμός των ομαδικών συμβολαίων. Οι ενεργοί ασφαλισμένοι του Κλάδου Υγείας το 2012, ήταν πάνω από 1.000.000 (!).

Δεν υπάρχουν σχόλια: