Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Οι φόροι «τρώνε» τις καταθέσεις των Ελλήνων

Οι φόροι «τρώνε» τις καταθέσεις των Ελλήνων

Οι φόροι συνεχίζουν να ροκανίζουν τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν πως το επίπεδο των καταθέσεων τον Οκτώβριο είναι και το χαμηλότερο του έτους. 


Η νέα, λοιπόν, πτώση που κατέγραψαν οι τραπεζικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Οκτώβριο για πέμπτο συνεχή μήνα ήταν της τάξεως των 485 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και με δεδομένο ότι οι εκροές προέρχονται εξ ολοκλήρου από τα νοικοκυριά, οι αποσύρσεις καταθέσεων οφείλονται στην ανάγκη κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων και τρεχουσών δαπανών.
Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων έληξε φέτος στα τέλη Αυγούστου αντί του Ιουνίου, ενώ το τρέχον διάστημα εισπράττεται και ο φόρος ακινήτων παλαιών ετών.
Οι καταθέσεις τον Οκτώβριο ανήλθαν στα 160,3 δισ. ευρώ. Από τις αρχές Ιουνίου οι καθαρές εκροές ανέρχονται στα 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ αφορά τα νοικοκυριά.

Το διάστημα 2009-2012 σημειώθηκαν συνολικές εκροές καταθέσεων 90 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο περίπου του συνόλου λόγω της οικονομικής κρίσης και των φόβων για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Πάνω από 17 δισ. ευρώ είχαν επιστρέψει μετά τα μέσα του Ιουνίου του 2012, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.
Ανακοπή της επιστροφής κεφαλαίων ωστόσο σημειώθηκε τον Μάρτιο μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και την αυξημένη και αναδρομική φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο του μνημονίου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάντως, προβλέπει πως οι καταθέσεις θα έχουν αυξητικές τάσεις και πάλι το 2014.
Υπενθυμίζονται και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα ένα μήνα πριν, βάσει των οποίων περίπου 13 δισ. ευρώ κεφάλαια βρίσκονται σε «στρώματα» εντός της χώρας και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα εάν ενισχυθεί η εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, ας σημειωθεί πως το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει άμεση κατάσχεση καταθέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, δεν επιτρέπει ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι καταθέσεις βαίνουν μειούμενες, ωστόσο δεν ενισχύονται ούτε οι χορηγήσεις. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, τον Οκτώβριο του 2013, παρέμεινε στο -3,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 937 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 1.037 εκατ. ευρώ).
Η χρηματοπιστωτική πολιτική των τραπεζών παραμένει σφιχτή τόσο επειδή η ρευστότητα των τραπεζών παραμένει περιορισμένη όσο και επειδή δεν υπάρχουν projects επιχειρήσεων προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν.
Οι τράπεζες με μειωμένες καταθέσεις δεν μπορούν να αυξήσουν τους ρυθμούς χορηγήσεων, με αποτέλεσμα το κλίμα να παραμένει στάσιμο και η ύφεση να ανακυκλώνεται.

- Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 737 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 605 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,8%, από -4,7% τον Σεπτέμβριο του 2013. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,5%, τον Οκτώβριο του 2013, από -4,1% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 751 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 328 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -9,3% τον Οκτώβριο του 2013, από -13,3% τον προηγούμενο μήνα.

- Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2013, ήταν θετική κατά 19 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 104 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε 0,0%, από -0,9% τον προηγούμενο μήνα.
- Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 218 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2013 (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 328 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,5% από -3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: