Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

''Τα δελφίνια του Ιονίου και του Αμβρακικού σε χρειάζονται'' ...Πρωτοποριακό εγχείρημα του Ινστιτούτου Tethys «Be Dolphin Smart», για τη ζωή των δελφινιών στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, αλλά και για την προστασία τους.

Τα δελφίνια του Ιονίου και του Αμβρακικού σε χρειάζονται..

Πάνω από 100 θεάσεις δελφινιών στην περιοχή του Ιονίου και του Αμβρακικού καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο μέσα από το πρωτοποριακό εγχείρημα του Ινστιτούτου Tethys «Be Dolphin Smart», δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των δελφινιών στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την προστασία τους.


Η έκκληση που έκανε το Ινστιτούτο πέρυσι προς όποιον συναντήσει δελφίνι κατά τη διάρκεια μιας εν πλω βόλτας στον Αμβρακικό ή στο Ιόνιο να το αναφέρουν στους ερευνητές δίνοντας και την ακριβή θέση μέσα από μια πολύ εύχρηστη ιστοσελίδα, έπιασε τόπο και περισσότεροι από 100 άνθρωποι-ψαράδες, εκδρομείς, λουόμενοι, χειριστές σκαφών- έστειλαν αναφορές για το που και πότε συνάντησαν δελφίνι στο Ιόνιο ή τον Αμβρακικό, ενώ αρκετοί από αυτούς απέστειλαν μέχρι και φωτογραφίες γεμίζοντας με ικανοποίηση τους επιστήμονες που εδώ και 21 χρόνια χαρτογραφούν το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής μας.


dolphin 1

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συντονιστή του προγράμματος «Ionian dolphin project» ο αριθμός των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής αλλά και των ιστιοπλοϊκών που μετακινούνται για διακοπές στα νησιά του Ιονίου αυξήθηκε αισθητά κατά την τελευταία δεκαετία και όλα μαζί δημιουργούν ένα στόλο από εκατοντάδες πλοία που κινούνται τακτικά στα νερά του Ιονίου. Αυτή η συχνή δραστηριότητα του μεγάλου στόλου, προσφέρει τεράστιες δυνατότητες προκειμένου μέσα από τις αναφορές που γίνονται, οι επιστήμονες να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και την κατανομή των κητοειδών σε περιοχές τις οποίες δεν μπορούν οι ίδιοι να καλύψουν με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν. Έτσι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που στέλνουν οι πολίτες από τις συναντήσεις τους με τα δελφίνια αποτελούν πολύτιμο υλικό!

dolphin 2

Η μελέτη του πληθυσμού των δελφινιών στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου ξεκίνησαν το 1991 και έως το 1994 πραγματοποιούνταν με ιστιοπλοϊκό σκάφος ενώ από το 1995 και ύστερα χρησιμοποιείται φουσκωτό σκάφος με πολυεστερική γάστρα. Τα πρώτα χρόνια οι έρευνες διεξάγονταν ad libitum ενώ στην συνέχεια δημιουργήθηκαν προκαθορισμένες πορείες που χρησιμοποιήθηκαν στην μακροπρόθεσμη παρακολούθηση του πληθυσμού της δειγματοληπτικής περιοχής. Η ερευνητική προσπάθεια στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου επικεντρώνεται κυρίως στους ζεστούς μήνες του έτους (Ιούνιος-Σεπτέμβριος). Αντίθετα η έρευνα στον Αμβρακικό κόλπο από το 2006 έως το Δεκέμβριο του 2009 πραγματοποιούνταν σε όλη την διάρκεια του έτους ενώ από το 2009 περιορίστηκε στην περίοδο του Απρίλιου-Οκτώβριου κάθε έτους.

dolphin

Τόσο ο Αμβρακικός όσο και η θάλασσα του Ιονίου φιλοξενούν ακόμη ένα αξιοσημείωτο αριθμό δελφινιών και άλλα κητώδη (όπως φάλαινες), πολύ περισσότερα από όσα υπάρχουν σε άλλες «γωνιές» της Μεσογείου.
Δυστυχώς όμως, ορισμένοι ψαράδες της περιοχής φροντίζουν να μειώνουν αυτό τον θαλάσσιο πληθυσμό γιατί, όπως συχνά δικαιολογούνται: «τα δελφίνια και οι θαλάσσιες χελώνες καταστρέφουν τα δίχτυα τους».

Αν λοιπόν βρεθείτε κάποια στιγμή καταμεσής στο πέλαγος με κάποιο ιστιοφόρο/βάρκα/καϊκι και εντοπίσετε κάποιο δελφίνι, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες των ερευνητών που ακολουθούν:
. Διατηρείτε απόσταση 50 μέτρων από τα δελφίνια (100 από τις φάλαινες)
. Απομακρυνθείτε προσεχτικά από τα δελφίνια/φάλαινες αν εντοπίσετε σημάδια ενόχλησής (όπως ξαφνική αλλαγή στην συμπεριφορά)
. Τοποθετήστε την μηχανή στην νεκρά όταν βρίσκεστε κοντά σε δελφίνια/φάλαινες
. Αποφύγετε να τα ταΐσετε, να τα αγγίξετε ή να κολυμπήσετε μαζί με άγρια δελφίνια
. Μάθετε και σε άλλους πώς να είναι DOLPHIN SMART

Στη συνέχεια επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://ioniandolphinproject.org/el/ και κάντε κλικ εκεί που γράφει «Αναφορά Παρατήρησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: