Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του εορτασμού επετείου Ναυμαχίας Ακτίου και Εν Νικοπόλει Ακτίων, που διοργανώνονται στην Πρέβεζα, στις 31 Αυγούστου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2013



31.08.2013 11:00 Kολυμβητικός διάπλους Ακτίου-Πρέβεζας
Αθλητές του Κολυμβητικού Συλλόγου «Ποσειδών» και του Ναυτικού Ομίλου Πρέβεζας, με αφετηρία το Άκτιο, θα διασχίσουν το στόμιο του Αμβρακικού κόλπου και θα τερματίσουν στην προβλήτα της παραλίας, μπροστά από το μέγαρο του Δημαρχείου. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα συμμετοχής.


31.08.2013  20:15 Διάλεξη της Δρ. Αμάντας-Αλίκης Μαραβέλια, Προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, με τίτλο: «Η ναυμαχία του Ακτίου: Κύκνειο άσμα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου», στην Πλατεία Κολοβού, στην Πρέβεζα
Μετά από σύντομη εισαγωγή στους σκοπούς και στο έργο του Ε.Ι.Α., η Δρ. Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια, θα μιλήσει για την περίφημη Ναυμαχία του Ακτίου, η οποία έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ., στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου. Ο στόλος του Οκταβιανού Αυγούστου, με ναύαρχο (επικεφαλής) τον Αγρίππα, νίκησε τους συνασπισμένους στόλους του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας VII, της τελευταίας ουσιαστικώς βασίλισσας της Αιγύπτου. Με την εν λόγω νίκη έληξε η ρωμαϊκή εμφύλια διαμάχη και εξαπλώθηκε η Pax Romana σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Το Κύκνειο άσμα της Λαγιδικής Δυναστείας των Πτολεμαίων και κατ’ επέκτασιν της φαραωνικής Αιγύπτου, υπήρξε η εν λόγω Ναυμαχία, τα καθέκαστα της οποίας θα παρουσιασθούν αδρομερώς, εξετάζοντας επί πλέον τον πιθανό αρχαιοαστρονομικό συσχετισμό διαφόρων σχετικών μνημείων της Νικοπόλεως με συγκεκριμένα ορατά αστρονομικά φαινόμενα του τοπικού ορίζοντος κατά την εποχή της Ναυμαχίας.
Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μελωδικά η υψίφωνος κ. Λουκία Σπανάκη και ο πιανίστας κ. Μάριος Καζάς.
Με τη σειρά εκτέλεσης θα ακουστούν:
•           Poulenc, La reine de coeur
•           G.F.Händel, V'adoro pupille, άρια της Κλεοπάτρας από την όπερα “Ιούλιος            Καίσαρ'', 2η πράξη
•           H.Duparc, Chanson triste
•           F.Poulenc, Sanglots
•           G.F.Händel, Piangerò la sorte mia, άρια της Κλεοπάτρας από την όπερα     “Ιούλιος  Καίσαρ'', 3η πράξη
•           F.Poulenc, Les chemins de l'amour

01.09.2013 09:00 Αγώνας δρόμου από το Άκτιο στη Νικόπολη.

Στο πλαίσιο των εν Νικοπόλει Ακτίων, θα πραγματοποιηθεί Αγώνας δρόμου από το Άκτιο στη Νικόπολη. Δρομείς από την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Λευκάδα και τη Βόνιτσα θα τρέξουν για πρώτη φορά μία διαδρομή με συμβολικό χαρακτήρα, μήκους περίπου 16 χλμ. Οι αθλητές θα περάσουν μέσα από την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και θα κινηθούν στην παραθαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, από τον Παντοκράτορα προς την Κυανή Ακτή και την παραλία της Πρέβεζας, για να διασχίσουν, μέσω της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Πρεβέζης, τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και τα επιβλητικά της ερείπια, και να τερματίσουν στο εν άλσει προάστειο και το αρχαίο στάδιο της Νικόπολης, χώρο τέλεσης των Ακτιακών αγώνων. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα συμμετοχής.

01.09.2013 17:00 Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης.




Αρχαιολόγοι της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων θα ξεναγήσουν το κοινό σε μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης. Με σημείο αναχώρησης την Πλατεία Ανδρούτσου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης με λεωφορεία του ΚΤΕΛ δωρεάν, με ώρες αναχώρησης στις 17:30 και 18:30. Οι ξεναγήσεις θα επικεντρωθούν σε μνημεία που βρίσκονται στο εν άλσει προάστειο, χώρο τέλεσης των Ακτίων, με έμφαση στο Στάδιο και το Θέατρο, καθώς επίσης και στο Μνημείο του Αυγούστου, μνημείο-τρόπαιο της ναυμαχίας του Ακτίου και θα γίνουν από τις αρχαιολόγους της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ Αθηνά Κωνσταντάκη, Πολυξένη Μπάρκα, Ασπασία Παπαθανασίου και Αναστασία Ιορδανίδου. Θα διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο για τα αρχαία Άκτια.

01.09.2013 20:00 Παραδοσιακή βαρκαρόλα
Στην είσοδο (Μπούκα) του Αμβρακικού κόλπου, δίπλα στο Τουριστικό περίπτερο, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μία παραδοσιακή βαρκαρόλα.
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Πρέβεζας, ο Σύλλογος Αγ. Θωμά και οι επαγγελματίες αλιείς Αγ. Θωμά, με την εικαστική επιμέλεια του κ. Λάμπρου Μπομποτσάρη, θα πλεύσουν με τα παραδοσιακά τους ψαροκάικα, στολισμένα και φωτισμένα, στα ήρεμα νερά του Αμβρακικού, και πολύχρωμοι ήχοι θα ακουστούν από παραδοσιακούς μουσικούς και τραγουδιστές.

02.09.2013 21:00  Συναυλία
Το Αρχαίο Στάδιο Νικόπολης θα γεμίσει με μουσικές και τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, ερμηνευμένες από το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia.


Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
Η Δρ. Δρ. Αμάντα – Αλίκη Μαραβέλια είναι Αιγυπτιολόγος και Αρχαιοαστρονόμος. Έλαβε πτυχίον Φυσικής (ΑΠΘ, 1988: Λίαν Καλώς) και εξεπόνησε την πρώτη Διδακτορική Διατριβή της στην Αστρονομία (Πανεπιστήμιον Αθηνών & Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών, 1997: Άριστα). Εξεπόνησε την δευτέρα Διδακτορική Διατριβή της (Doctorat NR: Très Honorable et avec Félicitations du Jury) στην Αιγυπτιολογία/ Αρχαιοαστρονομία (Université de Limoges, Centre des Recherches en Sciences de l’Antiquité, Γαλλία, 2004). Η ειδίκευσή της είναι τα θρησκευτικά/αστρονομικά/κοσμογονικά κείμενα των αρχαίων Αιγυπτίων και η συγκριτική μελέτη τους με τα ανάλογα στοιχεία των Ορφικών Ύμνων, καθώς και με σύγχρονες κοσμολογικές ιδέες. Η εν λόγω διατριβή της (Les Astres dans les Textes Religieux en Égypte Antique et dans les Hymnes Orphiques Helléniques) εξεδόθη το 2006 ως βιβλίο από διεθνή εκδοτικό οίκο (Oxford, British Archæological Reports, BAR Series 1527).


Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Αιγυπτιολόγων, της Εταιρείας Ευρωπαίων Αρχαιολόγων, της Société Eurοpéenne pour l’Astronomie dans la Culture, της International Society for Archæoastronomy and Astronomy in Culture, της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, της Ευρω–Μεσογειακής Ακαδημίας Τεχνών & Επιστημών, κλπ. Εργάσθηκε ως Επιστημονική Συνεργάτις και Ερευνήτρια του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών της Ρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών (CES/RAS) της Μόσχας (2005-2011).

Το 2011 ίδρυσε στην Ελλάδα (υπό την αιγίδα του παλαιφάτου πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και με τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεοδώρου Β΄) το Ελληνικόν Ινστιτούτον Αιγυπτιολογίας. Το Ε.Ι.Α. είναι σύγχρονος ερευνητικός φορέας υψηλών προδιαγραφών, ο οποίος λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στηριζόμενος από εξέχουσες φυσιογνωμίες του χώρου της Αρχαιολογίας, της Επιστήμης και των Γραμμάτων, με συνεργάτες και ιδρυτικά μέλη από την Αίγυπτο, την Γερμανία, την Γαλλία και την Ρωσσία. Σκοπός του είναι η εξεύρεσις πόρων με αποκλειστικό σκοπό: (α΄) Τα ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της Αιγυπτιολογίας, της Αρχαιολογίας, της Αρχαιοαστρονομίας, της Αρχαιοανθρωπολογίας και των διεπιστημονικών μελετών των αρχαίων κορυφαίων πολιτισμών της Μεσογείου. (β΄) Την εκλαΐκευση της Αιγυπτιολογίας στο ευρύ κοινό και στην μαθητιώσα νεολαία (χαρακτηριστική είναι η επιτυχία με την οποία διεξήχθη το Σεμινάριον Αιγυπτιολογίας του Ε.Ι.Α. αρχικώς στην Βιβλιοθήκη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και κατόπιν στο Λαϊκόν Πανεπιστήμιον με διδάσκουσα την Μαραβέλια). Η κα Μαραβέλια συνεργάζεται επίσης με Ελληνικά Μουσεία για την δημοσίευση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων [π.χ.: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών: για την πλήρη μελέτη σαρκοφάγων και σορών (εν συνεργασία με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών), το Μουσείο Μπενάκη: για το οποίο ετοιμάζει τον Catalogue Raisonné των αρχαίων αιγυπτιακών φαγεντιανών], αλλά και με ξένους ερευνητές στον τομέα της Αιγυπτιολογίας και της Αρχαιοαστρονομίας. Έχει δημοσιεύσει πολλές πρωτότυπες εργασίες (> 60) και βιβλία και ήταν editor in chief σε έξι (μέχρι στιγμής) τόμους της διεθνούς σειράς British Archæological Reports (BAR Series 1052, 1154, 1218, 1448, 1960, & c.). Η κα Μαραβέλια εργάζεται επίσης ως Καθηγήτρια της Αιγυπτιολογίας και της αρχαίας αιγυπτιακής Γραμματικής στο Λαϊκόν Πανεπιστήμιον Αθηνών της Ε.Τ.Φ.Τ.Λ.

Λουκία Σπανάκη, Μάριος Καζάς
Η κ. Λουκία Σπανάκη, υψίφωνος, γεννημένη στην Αθήνα, είναι διπλωματούχος πιάνου, αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Σπούδασε τραγούδι με τη Μαρίνα Κρίλοβιτς, ενώ έχει μελετήσει, επίσης, με τον Άρη Χριστοφέλλη. Συνέχισε τις σπουδές της στο Μιλάνο, υπό την Μαρία Λουίζα Τσόνι, ως υπότροφος "Μαρία Κάλλας". Έχει κερδίσει πρώτα βραβεία στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Όπερας της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας "Τέχνη", και στους διεθνείς διαγωνισμούς Τζουζέπε ντι Στέφανο (Σικελία), και AS.LI.CO. (Μιλάνο). Ερμήνευσε ρόλους όπως Βιολέτα (Τραβιάτα), Λουτσία (Λουτσία ντι Λάμμερμουρ), Βασίλισσα της νύχτας (Μαγικός Αυλός), Ντόνα Άννα (Ντον Τζιοβάνι), κα Χερτζ (Ιμπρεσάριος), Ροζαλίντε (Νυχτερίδα) κ.α. σε σημαντικά θέατρα στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Κίνα και την Ελλάδα. Έχει τραγουδήσει σε συναυλίες και ρεσιτάλ, συμπράττοντας με πολλές ορχήστρες στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την ορχήστρα της ΕΡΤ, την Όπερα Θεσσαλονίκης κ.α. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς διεθνείς έλληνες και ξένους μαέστρους και σκηνοθέτες.
Ο κ. Μάριος Καζάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές πιάνου στο Αθηναϊκό Ωδείο, όπου σπούδασε ως κάτοχος διαρκούς υποτροφίας στην τάξη της κας Γιολάντας Σεβέρη. Κατόπιν φοίτησε στο Ωδείο Athenaeum, ως μαθητής της σολίστ Ντόρας Μπακοπούλου. Συνέχισε μαζί της στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και απεφοίτησε με βαθμό διπλώματος Άριστα Παμψηφεί και Α' Βραβείο Παμψηφεί και Έπαθλο Ματζαγριωτάκη.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διεθνώς διακεκριμένους σολίστ. Έχει βραβευθεί με Α' και Β' Βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου (Χ.Ο.Ν. Α' Βραβείο εκτός συναγωνισμού και χρυσό μετάλλιο, Λέσχης Φίλων Jose Carreras, Μουσικοί Αγώνες Υπουργείου Παιδείας, Διαγωνισμός "Χρυσή Μούσα") και έχει αποσπάσει Β' Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου "Art and Education in the 21st century" και "Απόλλων".
Στην Αθήνα έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες και διοργανώσεις, στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κ.α., ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλά Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Εμφανίζεται τακτικά σε αίθουσες του εξωτερικού, όπως στη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Κύπρο, και αλλού.
Ο Μάριος Καζάς είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγγραφικές του μελέτες δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, από το 2012 έχει αναλάβει τη διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Encardia
Οι Encardia είναι ελληνικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής. Ιδρύθηκε το 2004 και το ρεπερτόριό του βασίζεται στη μουσική και τα τραγούδια της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κάτω Ιταλίας, με ταραντέλες, ερωτικά τραγούδια και τραγούδια κοινωνικού περιεχομένου. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις στην Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία και Κύπρο.


Έχουν συνεργαστεί, δισκογραφικά και σε ζωντανές εμφανίσεις, με εκπροσώπους της κατω-ιταλικής μουσικής (G. Avantaggiato, R. Licci, από την περιοχή του Σαλέντο, Cinzia Villani, Enza Pagliara, E. Castagna, Daniele Durante, τα συγκροτήματα Ghetonia, Mala Lingua, Mala Agapi, Canzoniere Grecanico Salentino, Asteria, Uccio Aloisi Gruppu  κ.α.) και με Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Αργύρης Μπακιρτζής, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Λέκκας, Χρήστος Τσιαμούλης, Νίκος Ξυδάκης, Καίτη Κουλλιά, Γ. Βούκανος, Ν. Πλατύραχος, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ομάδα θεάτρου κούκλας «Κιβωτός μύθων», τον ηθοποιό Hλία Λογοθέτη και τη θεατρική ομάδα «Ία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: