Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πνοή θα δώσει στη Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, το έργο «Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων Νεκρομαντείου και Εφύρας»

Πνοή θα δώσει στο Νομό Πρέβεζας το έργο στο Νεκρομαντείο

Τη διαβεβαίωση και την πίστη της προϊσταμένης της ΛΓ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων κας Χριστίνας Μερκούρη, πως το έργο στο Νεκρομαντείο θα δώσει πνοή στο Δήμο Πάργας και σε ολόκληρο το Νομό Πρέβεζας, όταν ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, λάβαμε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τα ΆΚΤΙΑ.

Το έργο «Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων Νεκρομαντείου και Εφύρας» με προϋπολογισμό 2.500.000,00 ΕΥΡΩ και τριετές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (2011 έως 2013) εντάχθηκε το Δεκέμβριο του 2010 στο Ε.Π. «Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα 2007~2013» του Ε.Σ.Π.Α. και υλοποιείται με αυτεπιστασία από τη ΛΓ΄ Ε.Π.Κ.Α.

Μέσα από το εν λόγω έργο επιδιώκεται η σύνδεση δύο γειτονικών και από κοινού κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων. Η χωρική και οπτική επικοινωνία των αρχαιολογικών χώρων του «Νεκρομαντείου» και της Εφύρας θα ενισχυθεί μέσα από κοινές υποδομές (χώρος στάθμευσης, μονοπάτι περιήγησης κ.α.), οι οποίες θα διέπονται από τις ίδιες αισθητικές αρχές, τη χρήση κοινών υλικών και κατασκευαστικών μεθόδων.

Συνολικά, οι εν λόγω παρεμβάσεις στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένα αρχαιολογικό πάρκο, ο επισκέπτης του οποίου θα έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί τη διαχρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα, ξεκινώντας από τα «κυκλώπεια τείχη» της Εφύρας και φτάνοντας στη μεταβυζαντινή «Κούλια».
Ένα αρχαιολογικό πάρκο σύγχρονο και ασφαλές στο κοινό, καθώς και ευκολότερα προσβάσιμο από ΑμΕΑ, παιδιά και ηλικιωμένους.

Επιπλέον, μέσω των ενημερωτικών πινακίδων, των φυλλαδίων και της έκθεσης με εποπτικό υλικό, που θα λειτουργεί εντός της αναστηλωμένης «Κούλιας» στο Νεκρομαντείο, θα επιτευχθεί η πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών για τους δύο αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: